624

De ce Moldova tot e in tranzitie si instabilitate?

Am gasit o explicatie, probabil banala dar adevarata.roman, rus, bulgar, ucrainean etc., sunt niste definitii la care apelam ca sa facem discriminare (din pacate).Din pacate in MD nu exista cultura democratiei din simplul motiv ca nu a existat niciodata si nu sa educat. Alte tari au trecut mai usor prin tranzitie datorita faptului ca au renascut ceea ce ei avusera pina la URSS. Noi in schimb practic nu avem ce renaste. Deci la noi trebuie de format cultura democratica si valorile democratice. Intrebati 10 copii din MD ce inteleg ei prin cuvintul democratie si apoi 10 din Franta, o sa observati ca majoritatea acestor copii, fr, inca din clasa I invata ce este democratia, la noi, din pacate, valoarea asta nu se educa. In familiile noastre la fel parintii nu vorbesc cu copii despre aceste lucruri.Concluzie: trebuiesc reforme de valori si mentalitate! Cum se fac?In primul rind prin motivatie, apoi multa rabdare in procesul invatarii. Cum gindesc eu, ca democrat format in ultimii 10 ani:Eu ii respect pe rusi, ucraineni, bulgari etc. dar exista constitutie si lege, care este suprema si toti sunt egali in fata ei.Eu nu sunt dator statului, eu am responsabilitati!Eu nu sunt obligat sa execut eu am dreptul sa aleg!Nimeni nu are dreptul sami incalce libertatea!Eu nu am dreptul sa incalc libertatea celorlalti!Citi cetateni traiesc in RM dupa aceste principii??????????Nici rusii si nici romanii din RM nu au invatat sa gindesca astfel.
0