Satenii din Prodanesti si Capresti sovaie cu scrutinul
Satele Prodanesti si Capresti se afla in raionul Floresti si sunt despartite doar de un drum de tara. De o parte se vorbeste mai ales romaneste, de cealalta, ucraineana. Dar asteptarile de la apropiatele alegeri, sunt cam aceleasi, spune matusa Tamara Gradinari. Casa ei se afla la hotarul dintre cele doua localitati. Femeia e ucraineanca, la fel ca majoritatea locuitorilor de la Prodanesti. Vecinii din mahala, care locuiesc de partea cealalta a ulitei - la Capresti, vorbesc romaneste. Dar asta nu-i impiedica pe sateni sa isi impartaseasca necazurile, mai ales inaintea alegerilor cind trebuie sa decida cui sa dea votul.„Nu am un trai perfect, spune Tamara Gradinari. Primesc o pensie de numai 500 de lei. Nu imi ajunge nici de mincare. Tineri nu sunt in sat, ca s-au dus sa caute de lucru in strainatate. Am ramas mai multi batrini si ne tot vaicaram de traiul mizer in care supravietuim. Ne dorim o viata mai usoara, insa nu mai stim pe cine sa ne bizuim in alegeri. Nu prea avem pofta sa mergem la sectia de votare. E prima oara cind sunt atit de confuza. Comunistii au dat pensii, a fost bine, dar tot saraci am ramas! Nu avem acces la informatii. Ca la noi in sat lumea nu intelege moldoveneste si atunci ne limitam la canalele TV rusesti. Ziare nu putem citi.”La Capresti am discutat cu mos Nicolae Prodan, care e carutas la azilul de batrini din sat. Aici si-a gasit refugiu cu trei ani in urma, cind a vazut ca pensia nu-i ajungea barem de mincare: ”Primesc o pensie mizera de 420 de lei pe luna. E nevoie de o schimbare, ca nu se poate de trait cu asa pensii. Am auzit ca de la 1 aprilie se va mari un pic pensia, dar preturile ne bat peste buzunar.” Mosul zice ca aproape in fiecare dimineata face drum pina la Prodanesti, ca sa aduca produse alimentare la adapostul de batrini. El spune ca acum, in campanie electorala, singurul eveniment captivant al comunitatii e ziua in care vin concurentii electorali. Desi nu s-a lasat inca convins de vreun politician, spune Mos Nicolae, va merge la alegeri ca sa voteze pentru integrarea europeana a Moldovei: ”Nu ajungem pina la integrare, ca o sa murim, dar macar tinerii sa se bucure ca Moldova a intrat in Uniunea Europeana. Moldova trebuie sa fie parte a Europei, ca nu poate singura sa-si faca viitor. Doar nu este o tara bogata.” In strada am stat de vorba si cu Svetlana, o femeie de 45 de ani, care locuieste la Capresti. Ea ne-a spus ca, in aceasta campanie, a participat la citeva intilniri cu politicieni din capitala: "Am fost la intilnirile organizate de comunisti cu Vadim Misin si liderul PPCD Iurie Rosca. La comunisti ne-au obligat sa mergem. Au spus ca in opt ani nu au reusit sa faca multe, pentru ca economia era subdezvolatata mai rau decit pe vremea razboiului. Pe perioada democratilor, adica pina in 2001, ne-a spus concurentul comunist, economia era scazuta cu 65%. Ne-a mai spus ca PCRM ar avea nevoie inca de patru ani ca sa poata scoate Moldova din criza.”Si alti locuitori din Capresti si Prodanesti zic ca politicienii au trecut prin satul lor cu o tolba plina de promisiuni electorale: „Au fost comunistii si ne-au promis ca vor deschide in sat un punct medical, vor repara un pod, vor deschide o gradinta. Au trecut si reprezentanti ai AMN, PPCD, toti promit, dar nu se tin de cuvint, ca isi fac interesul. Acum trebuie sa ne gindim bine pe cine sa alegem”.