709

De ce cetatenii moldoveni sunt tratati injositor la Ambasada RM la Roma?

Ma prezint la orele 08°30’ la sediul Ambasadei Rep.Moldova in Roma, asteptam cu toti cetatenii vre-o 20 min. si in sfirsit apare ambasadorul fara sa-si ceara scuse pentru intirziere, incepe o lectie despre comportamentul etico-social, auzim fraze de tip “trebue sa ne comportam frumos, suntem in tara straina, in acest an au fost nu stiu cite mii de cazuri de viol, furt, asa ca italienii se pot enerva” si altele.Intre noi erau persoane care au petrecut o noapte in tren venind din orase ca Torino, Milano cu copii mici, dar ambasadorului putin ii pasa, el are placerea de a se da spectacol, care a durat vre-o 15 min. dupa ce a anuntat cetatenii ca de joi nu va mai fi necesara programarea la telefon fiindca a ajuns vorba la guvern ca tel. de programare este permanent ocupat, si ambasadorul a primit un sunet de la voronin cu indicatia de a anula procedura programarii si sa se faca rind cu lista scrisa. Ambele moduri se rivela ineficace: tel.de programmare permanent ocupat sau daca se face rind fara programmare atunci cetatenii trebue sa se prezinte la orele 5° ca sa prinda rind facind lista, sau chiar mai multe liste.Si atunci eu ma-m adresat ambasadorului cu propunerea de a folosi progresul tecnic, adica folosind internetul prin intermediul email sa se faca programarea. Mai precis, persoana prezinta in email un document cu cererea de a fi programat, si ambasada da raspuns, indicind ziua programarii… La propunerea mea ambasadorul mi-a raspuns:- Taci ca tu nu stii ce vorbesti!!!Aici mi-am dat seama ca el nu stie sa raspunda… sau chiar sa gindeasca. Dupa monologul ambasadorului sa prezentat alt personaj al ambasadei care a citit lista persoanelor programate. Si procedura multasteptata a prezentarii documentelor a inceput. Aici observam modul nervos, lipsa de etica sau de “7 ani de acasa” in cea ce priveste comunicarea cu cetatenii.La multe persoane lipseau unele fotocopii ale documentelor, si ca sa faca un xerox erau nevoite sa plece in oras in cautarea de xerox. Eu ma intreb da oare e asa de greu de pus un xerox in ambasada? Sau poate nu este spatiu?Apropo despre spatiu… ambasada se gaseste intr-o cladire unde lucreaza si traesc oameni, inchirieaza 2 apartamente sus la etajul 6 si o camera jos la etajul 1. Roma e al treilea oras cel mai scump in lume in cea ce priveste chiria, si mai ales centrul orasului. Nu stiu cit plateste ambasada, dar poate ar fi mai bine ca in loc sa inchirieze aceste apartamente la bloc unde miscarea moldovenilor da un deranj nespus persoanelor care traesc, ar fi mai bine sa cumpere o villa in rate pe malul marii de ex. la ostia si intr-asa mod banii nostri care ei ii cheltuiesc pentru chirie se vor investi in ceva concret. Aerul de mare (cu iodiu) favorabil se va reflecta asupra procesului gindirii a functionarilor ambasadei si, ca rezultat, vom avea o gestiune mai buna. Si oamenii se vor plimba pe malul marii in asteptarea documentelor.Dupa cum vedem din prima immagine ridicarea documentelor se petrece de la orele 17-17.30. Erau orele 18.30 cind s-au prezentat functionarii, iarasi fara sa ceara scuze. Atunci cand cetatenii se indignau, acestia raspundeau pe un ton amenintator:- comportativa frumos ca, de nu, ve-ti veni si miine!La ridicarea documentelor personale am descoperit o greseala in procura mea. Numarul pasaportului din procura nu coincide cu numarul pasaportului, nemaivorbind de pretul de 36 de euro. E firesc ca toti pot gresi, dar la intrebarea mea referitor la greseala mi-au spus sa astept cind vor termina cu toti ca sa ne ridicam sus la al 6-lea etaj sa verificam. Pe la orele 19.30 ne-am ridicat la ei sus si am descoperit greseala de asa natura: in locul numarului de pasaport de strainatate ei au pus numarul de buletin de identitate. La cererea mea de a corecta, ION SURUGIU I SECRETAR CONSUL mi-a raspuns: “Las-ca e bine asa, in Chisinau la sectia de pasapoarte vor intelege, Domnule orarul de lucru la noi e pina la 17.30, plecati…”Greseli de asa tip ei fac zilnic… lumea tace si “scrishneste din dinti”…Eu ma intreb si va intreb, la acesti functionari daca li se da putere majora pentru a da siguranta cetatenilor, din ce cauza noi, cetatenii Rep. Moldova, suntem tratati in mod injositor? Sau poate conducatorii Guvernului nu-i intereseaza nimic sa faca ceva pentru cetateni?SA VA FIE RUSINE IN FATA CETATENILOR!OAMENI BUNI AVEM UN SISTEM CARE NU FUNCTIONEAZA!Un guvern nu trebuie sa fie nici rau nici bun, dar pur simplu just! Noi, TINERETUL, vom incepe sa va confruntam fiindca gestiunea vostra, modul vostru, este ineficace! E inutila cautarea de a pune colbul sub covor… sub acel covor voi incercati sa acundeti falimentul!
0