O zi in Transnistria
Pe 5 martie am vizitat Transnistria, regiunea necontrolata de RM. Impreuna cu un grup de exper?i, func?ionari publici, jurnali?ti din Germania, Polonia, Ucraina, Rusia, Belarus, Ungaria am discutat cu vice-ministrul de externe al Transnistriei ?i cu unii dintre activi?tii Proriv in frunte cu Dmitri Soin. Cu aceasta ocazie am calcat pentru prima data atat in sediul Ministerului de Externe transnistrean, cat ?i in sediul Proriv. La ministerul de externe transnistrean am intalnit doua cuno?tin?e mai vechi angajate acolo (participan?i ai Dialogurilor Transnistrene), ni?te tipi foarte tineri cu care am vizitat Bruxelles-ul in martie 2008 in cadrul unui program APE. De aceasta data ma aflam in Transnistria la invita?ia DGAP (Societatea Germana pentru Politica Externa). Vice-ministrul Simonenco a inceput discu?ia cu o prezentare a rela?iilor economice cu Germania, a laudat investitorii germani, intreprinderile germane care coopereaza cu regiunea, a laudat Federa?ia Rusa, ne-a anun?at ca moldovenii nu sunt ca georgienii, ci sunt muncitori ?i pa?nici (in rusa: trudoliubivyi i mirnyi narod) etc. Olvia a scris ceva despre vizita.Din tot discursul de lemn al vice-ministrului am in?eles ca REINTEGRAREA este un cuvant strain pentru el. Langa vice-ministru mai erau vreo trei tinerei, care lua?i la intrebari au spus ca a?teapta recunoa?terea independen?ei. Eu eram curios sa aflu, care este atitudinea fa?a de Rusia a?a ca intrebarea mea a fost simpla: daca Federa?ia Rusa este cel mai bun prieten al Transnistriei ?i politica externa transnistreana este orientata in primul rand catre Rusia, atunci cum i?i explica vice-ministrul transnistrean faptul ca Federa?ia Rusa timp de douazeci de ani nu a recunoscut independen?a Transnistriei? Vice-ministrul Simonenco a parut descumpanit, dupa care a raspuns: "Pai ar trebui sa-i intreba?i pe politicienii ru?i. Noi facem ce putem. Ar trebui sa le fie ru?ine ca taraganeaza aceasta chestiune. Noi a?teptam." Ministerul ar avea circa 50 de angaja?i potrivit lui Simonenco. Cladirea este in plina renovare. Din intamplare, am spart un ghiveci cu flori in sala oficiala a ministerului, dar diploma?ii transnistreni nu au fost agresivi ... eu trebuie sa recunosc ca m-am bucurat ni?el de isprava. :))La Proriv situa?ia a fost mai incinsa. Intalnirea cu activi?tii Proriv urma sa aiba loc chiar la sediul organiza?iei in centrul Tiraspolului (cine a fost pe la Tiraspol ?tie unde se afla Cafe Eilenburg). Prorivi?tii erau foarte nerabdatori sa cunoasca delega?ia straina, abia a?teptau sa se laude cu protestele lor, ce-i drept nu cu toate. Repejor au distribuit manifestul Proriv in varianta rusa ?i engleza, au adus un proiector, au ridicat copiii de la calculatoare ?i i-au a?ezat la masa. Intre timp ?i-a facut apari?ia ?i Dmitri Soin (Interpolul se pare ca nu consulta YouTube-ul ca sa actualizeze poza). Din spusele membrilor organiza?iei, Proriv militeaza pentru apropierea MAXIMA de Federa?ia Rusa. Discu?ia a inceput pe dos, atunci cand unul dintre participan?i a intrebat ce vrea sa spuna propozi?ia "Europa este plina de idio?i" (in rusa suna mai pitoresc: Evropa polna daunov) din Manifestul Proriv. Domnul sociolog Soin a explicat ca Manifestul Proriv este cam vechi ?i ca ar mai trebui revazut, dar ca politicile demografice din Europa nu sunt deloc sanatoase. Dupa mai multe discu?ii despre diverse lucruri hazlii din programul Proriv, activi?tii ne-au prezentat doua filmule?e video: aici:http://www.youtube.com/watch?v=3yYW8eHTuac ?i aici:http://www.youtube.com/watch?v=EWw4bZo7lqUUrmeaza partea cea mai interesanta. Primul filmule? avea pe fundal Rammstein. Dupa vizionarea filmule?elor moderatorul neam? revine la masa, mormaie ceva despre prietenia popoarelor, dupa care spune raspicat ca nu va mai asista la aceasta propaganda fascista ?i ca parase?te sala. Jumatate din delega?ia straina iese din sala. Transnistrenii nu in?eleg ce s-a intamplat, de ce ii acuza un neam? ca ar fi fasci?ti? Din discu?iile ulterioare am in?eles ca modul in care erau realizate filmule?ele, precum ?i prezen?a copiilor in sala i-a deranjat cel mai mult pe cei din Germania. Au asociat imediat filumle?ele cu propaganda nazista.Decizia mea a fost sa raman ca sa in?eleg, care este rela?ia dintre Proriv ?i administra?ia Smirnov. Deci, dupa ce spiritele s-au calmat, discu?ia a continuat in cerc restrans. Prorivi?tii s-au plans ca nu au acces la mass media ?i ca li se inchide gura. S-au laudat ca au organizat proteste prin fa?a diverselor ministere. Ca sa in?eleg care este rela?ia lor cu Puterea am formulat intrebarea astfel: "Inainte de a veni in aceasta regiune ne-am documentat pe Internet despre situa?ia de aici. Am in?eles ca pre?edintele Smirnov decide totul aici. De ce nu organiza?i un protest in fa?a Pre?edin?iei transnistrene?" Raspunsul a venit din doua par?i de la Roman Konopliov (cine mai rasfoie?te presa transnistreana ?tie cine este tipul) ?i din partea altui Prorivist. Primul a zis ca Pre?edintele nu decide totul ?i ca birocra?ii transnistreni i?i fac de cap :)) ?i atunci Proriv organizeaza proteste in fa?a ministerelor. Recent au organizat un protest neautorizat, pentru ca administra?ia Tiraspolului nu le permite sa protesteze. Am uitat sa men?ionez ca Prorivul organizeaza un fel de flash mob-uri dupa care le posteaza pe YouTube, deci utilizeaza mijloace moderne pentru a-?i raspandi propaganda. Din spusele lui Konopliov am priceput ca Proriv are de gand sa se implice mai mult in politica (probabil vor sus?ine Partidul Na?ional Democrat "Proriv" condus de Gorelovski). Revenind la discu?ia cu Prorivul, Konopliov a declarat ca nu exclude ca pe viitor Proriv va intreprinde ac?iuni mai radicale. In acest moment, un alt tip a completat ca ceea ce am auzit nu trebuie interpretat ca o manifestare a opozi?iei fa?a de administra?ia Smirnov ?i ca Proriv a sus?inut candidatura lui Smirnov in 2005. Concluzia mea a fost ca Prorivul este impar?it: cei care ar vrea ac?iuni mai decise impotriva lui Smirnov ?i cei care ezita. Oricum la intrunire a fost prezent un tip, care era probabil de la MGB, pentru ca cei de la Proriv erau aten?i la mi?carile lui. La intalnire a fost prezent ?i liderul Partidului Na?ional Democrat din Transnistria. La un moment dat cei de la Proriv au men?ionat ca in 2005 au colaborat cu BMD-ul ?i ca au sus?inut BMD-ul in Transnistria. Amanunt interesant, dar care nu spune mare lucru despre situa?ie de acum. Dupa intalnire am mers la Cafe Eilenburg ?i nem?ii au discutat aprins activitatea Proriv: unii spuneau ca este fascism curat, al?ii erau nemul?umi?i ca nu au fost anun?a?i ce fel de organiza?ie este Proriv, ultimii spuneau ca moderatorul nu trebuia sa prarseasca sala ?i ca trebuiau sa se a?tepte la a?a ceva ...PS: daca vre?i sa vede?i cum propaganda rusa lucreaza in Transnistria viziona?i aici:http://www.youtube.com/watch?v=TPMW2ZEpbxE ?i aici:http://www.youtube.com/user/tirasruPastra?i-va calmul, nu strica?i monitoarele. Nu mai pomenesc ca nu este nici zare de campanie electorala in Transnistria, in schimb la alegerile parlamentare ?i preziden?iale ruse?ti regiunea era impanzita de afi?e.