1437

Casa de un milion a unui anti-traficant

Unul considera ca toate problemele au aparut din cauza faptului ca vecinul sau e politist, celalalt — ca este atacat tocmai pentru ca e politist. Astfel, un ar de pamant si un drum de acces sunt motivele de conflict dintre doi vecini. Ambii sustin ca au dreptate, ca detin acte autorizate, dar problema a ajuns totusi in instanta. Sotii Berdan spun ca au procurat in primavara anului 2005 un lot de 6 ari la Durlesti. Doreau sa-si construiasca o casa, dar din mai multe motive, in fond de ordin financiar, au fost nevoiti sa amane constructia pana azi. Cand cumparasera terenul, in acea regiune inca se mai vindeau terenuri, case nu prea erau. Peste cateva luni, a fost procurat si lotul «vecin», megiesul lor devenind Eduard Sibov, colaborator al Ministerului de Interne, care pana in vara trecuta a activat in cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.Totul a inceput de la un gardSotii Berdan spun ca initial ei s-au intalnit cu noii vecini, au facut cunostinta, au mai stat de vorba. Familia Sibov s-a apucat imediat de constructia casei, de aceea au convenit sa tina o parte din materialele de constructie la ei, iar in urmatorul an deja s-a mutat in casa noua. Dupa finalizarea constructiei, Eduard Sibov a venit cu initiativa de a trage reteaua de energie electrica impreuna. Desi familia Berdan nu a reusit nici pana azi sa construiasca nimic, vecinii au adunat banii necesari impreuna si el s-a ocupat de retele. Pana aici, declaratiile vecinilor despre cele intamplate coincid. Ceea ce a urmat, insa, a dus pana la sesizarea instantei.«Totul a inceput de la gard, pe care Eduard Sibov l-a construit ilegal pe terenul nostru. L-am contactat sa discutam, dar el a spus ca nu-i de acord cu faptul ca a ocupat o parte din terenul nostru. Am facut apel la Primarie. Acolo ni s-a sugerat sa apelam la o companie care are tehnica performanta si care efectueaza masurari foarte exacte si in acest caz vor disparea toate neclaritatile. Asa am si procedat, dar vecinul nici atunci si nici acum nu recunoaste ca a gresit», isi aminteste Ion Berdan.Masurarile specializate au fos efectuate in iunie 2008. Acestea au aratat ca familia Sibov ar fi ocupat 1,20 ari din terenul lui Berdan. Acesta a scris o cerere primarului oraselului Durlesti prin care a solicitat instituirea unei comisii, care ar examina la fata locului problema respectiva. Peste doua luni, Primaria a raspuns familiei Berdan ca a fost instituita comisia funciara a Consiliului orasului Durlesti, care impreuna cu inginerul cadastral s-au deplasat la adresa data si au depistat ca Eduard Sibov ar fi ocupat abuziv o portiune din terenul sau. De asemenea, li s-a adus la cunostinta ca Sibov a inchis si calea de acces a lotului, construind pe acel loc un garaj si un trotuar.«Primaria a pus tarusii»Eduard Sibov are o alta ipoteza. Acesta spune ca vecinii sai vor, pur si simplu, sa-l ponegreasca. «Nu stiu din ce cauza incearca sa-mi puna bete in roate, probabil se gandesc ca, daca sunt colaborator al politiei, sunt vinovat intotdeauna de ceva. Ei nu au apelat sa discutam si-mi pare rau de ceea ce se intampla. Daca vor sa rezolvam fara implicarea instantei, nici o problema, sa vina sa discutam, dar nu inteleg de ce abia acum si-au amintit, ca doar in 2005, cand am pus fundamentul pentru gard, era si el prezent, si responsabilii de la Primarie. Chiar si daca i-am luat din pamant, nu ca as fi vrut intentionat, ci pentru ca s-au facut masurari gresite, cei de la Primarie au pus tarusii», ne-a explicat Sibov.El considera ca vecinii sai nu l-ar fi cautat ca sa rezolve problema, ci ca sa ii ceara bani exagerati pentru terenul ocupat. «Chiar si daca am gresit, nu merita bucata ceea de pamant atatia bani. Doar eu stiu cum am construit aceasta casa.Vrei sa stii cat m-a costat? Am cheltuit in total 103 mii de euro. Asta-i ieftin, caci materialele de constructie erau ieftine». Eduard Sibov ne-a spus ca aceasta suma, adica peste un milion de lei, a adunat-o in felul urmator: a vandut apartamentul cu 3 odai pe care-l avea, a vandut casa parinteasca si a mai imprumutat bani de la rude. «Am inca de intors datorii», a conchis angajatul MAI.Politistul a facut masurarile noapteaSibov spune, totodata, ca nu are incredere in masurarile care s-au efectuat. El intentioneaza sa scrie o cerere la primarie si sa solicite si el o comisie, care sa vina sa faca masurarile prin metoda clasica, cu metrul, nu prin GPS, cum au facut vecinii. «Intr-o noapte, va spun sincer, am imbracat cu sotia niste haine mai vechi si am mers si am masurat lotul vecinului, sa vedem daca au ei dreptate. Toata noaptea am masurat, de vreo 5 ori, si ne-a iesit 6 ari, atat cat trebuie sa aiba. Cred ca si Primaria, care a facut toate masurarile si a eliberat documentele, trebuie sa raspunda pentru asta, caci inseamna ca undeva au gresit si ei», considera Sibov, adaugand ca se gandeste sa actioneze autoritatea publica locala in judecata. Alt lucru pe care nu-l intelege angajatul MAI este de ce vecinul sau a tacut 3 ani. Explicatia lui este ca acesta are intentii meschine. «Anul trecut vroia bani, acum vrea cale de acces. Acum si-a amintit el ca nu poate intra pe lot din cauza rapii, dar pana acum n-a vazut? Ce pot sa-i fac eu? Ca si la mine tot rapa a fost si am adus pamant si am astupat-o. Si in genere, calea de acces in planul geometric nu se vede. Vinovata e Primaria ca n-a facut scheme bune. Cat despre portiunea unde mi-am facut parcarea, este publica. Recunosc ca poate am si incalcat legea in acest caz, dar asta trebuie s-o rezolv cu Primaria si sa platesc bucata ocupata.»Viceprimarul orasului Durlesti, Ion Arsene, desi spune ca s-a intalnit si a discutat si cu Berdan, si cu Sibov, considera ca nu poate sa ne dea detalii despre conflictul acestora, caci «instanta de judecata va arata care are dreptate».Saptamana trecuta, vecinii s-au prezentat la prima sedinta de judecata. Desi in acte proprietarul casei familiei Sibov este sotia, Angela, toate problemele le rezolva Eduard, care este politist. Ambele familii sunt convinse ca prima instanta nu ii va impaca: Berdan este ingrijorat de faptul ca Sibov e politist, are multe relatii si ar putea influenta lucrurile, iar Sibov este dispus sa se judece si 10 ani, pana va ajunge la CEDO.Presa de la Chisinau a mai facut referinte la faptul ca colaboratorii Centrului pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane ar fi implicati in cazuri de coruptie, iar despre unele actiuni ale lui Sibov a semnalat un colaborator de interne, care a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Voronin, preluata de ziarul «Timpul».http://garda.com.md/investigatii/casa-de-un-milion-a-unui-anti-traficant
0