Voronin la Anenii Noi
Ca un adevarat “patriot” al R. Moldova, Voronin a depus flori la monumentul lui Lenin si a vorbit in limba rusaJoia trecuta, pe la ora 14.00, mai multe institutii de stat, dar si private, din raionul Anenii Noi, si-au intrerupt activitatea, au pus zavoarele la usi si au plecat la intalnirea electorala cu Vladimir Voronin. Si ca sa se convinga ca angajatii nu s-au „evaporat” pe drum, in holul Casei de cultura se facea apelul ca la scoala. Directorii de scoli, gradinite etc. au primit indicatii de la presedintele raionului ca fiecare institutie sa asigure prezenta la intalnire a 20 de angajati. Nu mai vorbesc de zecile de politisti, care impanzisera orasul pentru a-i asigura securitatea sefului statului. …Venind la Anenii Noi cu o intarziere de 40 de minute, Voronin mai intai a depus flori la monumentul lui Lenin, apoi s-a prefacut a gusta din painea cu care l-au intampinat gazdele, dupa care a trecut spre sala printr-un coridor format din oameni, dar n-a schimbat nicio vorba cu ei. Acestia, suparandu-se ca n-au fost luati in seama, au plecat, fara sa mai asiste la intalnire. Presedintele raionului, Vladimir Vazdoaga, a organizat intalnirea la cel mai inalt nivel, instaland difuzoare si afara. Vladimir Voronin a luat cuvantul la urma, dupa ce vorbisera cativa activisti din raion, care, evident, s-au laudat cu performantele obtinute datorita sustinerii pe care au avut-o din partea partidului aflat la guvernare. Discursurile lor erau patetice si plictisitoare. Putin cate putin, oamenii au inceput sa se imprastie. Cand a venit randul lui Voronin sa vorbeasca, sustinatorii lui s-au ridicat in picioare si au inceput sa falfaie drapele rosii. In tot acest timp, bodyguarzii erau foarte atenti la tot ce se intampla in sala. Unul dintre ei mi-a observat reportofonul si mi-a ordonat sa-l inchid, zicandu-mi ca nu am voie sa inregistrez. A verificat daca l-am deconectat, apoi mi-a ordonat sa-l pun in geanta. Si fotografiile am fost nevoita sa le fac pe ascuns. Probabil, dupa ce presa din opozitie l-a criticat pe Voronin pentru discursul sau obraznic la Ceadar-Lunga acestora li s-a ordonat sa nu mai permita nimanui sa faca inregistrari. De aceasta data, si Voronin a fost mult mai prudent… De ce rusii l-au aplaudat pe liderul PCRM „Ca sa inteleaga toata lumea”, la intalnirea cu alegatorii s-a vorbit in limba rusa. Rusii, care constituiau cam o treime din sala, au inceput sa aplaude, ceilalti insa si-au exprimat nemultumirea aruncand replici (Se incepe… Of, Doamne… Iarasi…). La inceputul discursului sau, care a durat 30 de minute, Voronin i-a laudat pe oamenii din Anenii Noi pentru sustinerea pe care a avut-o pana in prezent, i-a criticat pe democratii care „nu fac decat sa le puna bete in roate comunistilor”, le-a promis tuturor un stralucit viitor european etc. Din cand in cand, din sala se auzeau replicile persoanelor nemultumite de ceea ce auzeau. Observand ca unii au adormit pe scaune, iar altii, incet-incet, se retrageau spre iesire, Voronin si-a incheiat discursul, spunandu-le tuturor ca, la 5 aprilie, sa voteze pentru PCRM. Intre timp, alegatorii i-au transmis sefului statului o multime de foite cu intrebari. Dar, spre dezamagirea tuturor, Voronin a citit numai patru intrebari, doua dintre care se repetau. O persoana l-a intrebat cand se va intoarce cu fata catre profesori. Voronin, in gluma, i-a replicat ca aceasta scrisoare, probabil, a fost scrisa in 2001 si a promis ca, in octombrie 2009, salariul mediu al unui pedagog va fi de 3.500 lei. Si-a luat ramas bun si a plecat. I-am intrebat pe mai multi oameni cum li s-a parut intalnirea cu Voronin si daca i-a convins sa voteze pentru comunisti. Multi strambau din nas si-mi spuneau ca au venit aici numai pentru ca au fost obligati de sefi. „Eu stiu pentru cine voi vota. Acesta nu va fi Partidul Comunistilor”, m-a spus ferm un barbat de vreo 50 de ani. Dar cand l-am intrebat cum il cheama, a zis: „Mai bine nu trebuie. Voi avea probleme…”. http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=954&idRubric=9755&idArticle=22013