543

Traian Basescu: Nu a existat niciodata o intentie de populare a judetelor Covasna si Harghita cu cetateni din Republica Moldova

Presedintele Traian Basescu a negat sambata ca ar fi existat vreodata un plan de populare a judetelor Covasna si Harghita cu cetateni din Republica Moldova."Ca presedinte, va pot spune ca nu a existat niciodata o asemena intentie sau un asemenea plan" in mandatul actualului Cabinet si "nu cred ca, in perioada cand se afla la guvernare, UDMR ar fi conceput cu PNL un plan de populare a judetelor Covasna si Harghita cu cetateni moldoveni", a precizat Basescu, la finalul unei discutii pe care a avut-o cu autoritatile locale din cele doua judete.Reactia sefului statului vine dupa ce, vineri seara, presedintele Consiliului Judetean Covasna (CJ), Tamas Sandor, a declarat ca a primit de la Ministerul de Interne, in toamna anului trecut, o scrisoare in care un cetatean din Republica Moldova solicita amanunte cu privire la un program guvernamental de populare cu cetateni din Moldova a celor doua judete, potrivit NewsIn.La randul sau, ministerul primise adresa de la cetateanul respectiv si trimisese scrisoarea mai departe, la CJ Covasna, spre solutionare."Eu n-am gasit in programul guvernamental asemenea prevederi si am cerut sa ne comunice textul privind popularea Covasnei si Harghitei, in baza caruia sa putem raspunde petitionarului. Vom repeta scrisoarea la actualul minister de interne si la prim ministru", a declarat presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.Traian Basescu a subliniat ca, avand in vedere prevederile articolului 1 si 152 din Consitutie, "autonomii teritoriale in interiorul teritoriului Romaniei nu pot fi create" iar prevederea privind caracterul unitar si indivizibil al statului roman nu poate face obiectul unei revizuiri a legii fundamentale."De aceea, pozitiile mele sunt transante, fara echivoic si nu pot face subiect de negociere in ceea ce ma priveste. (...) In schimb, sunt un sustinator fara rezerve al accelerarii proceselor de descentralizare", a notat Traian Basescu.El a reafirmat ca, in calitatea sa de sef de stat, nu poate "iesi din interiorul prevederilor constitutionale": "Ca sa nu fie niciun dubiu, apelul meu la reprezentantii administratiei locale a fost ca discutia si abordarile sa se poarte in interiorul Constitutiei". http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5419086-traian-basescu-nu-existat-niciodata-intentie-populare-judetelor-covasna-harghita-cetateni-din-republica-moldova.htm
0