506

Basarabia la rascruce: Boala cronica

autor: Haralambie Moraru "Alegem intr-o zi, dar suntem nemultumiti patru ani. Se pare ca noi, intrucatva independenti si suverani, nu am ales inca niciodata ca lumea. Inca nu s-a intamplat, niciodata, sa nu fim tare nemultumiti in urma scrutinelor. Speram insa mereu ca data viitoare… Noi, basarabenii, nu suntem pregatiti nici pentru un vot politic. Constiinta istorica sau constiinta nationala inca n-au intrat in casele noastre. Noi votam ca cersetorul, cu mana intinsa – pentru o gura de paine. Traim cu o pretinsa constiinta istorica. Ea zboara cumva pe de asupra Basarabiei, se lasa printre basarabeni. Ne-au bagat-o in cap. Sa se extinda. Sa nu mai ramana loc si pentru altceva. Aceasta constiinta e formulata in nici o propozitie – asa am apucat de la parinti. Am si avem un deosebit respect fata de parinti. Am invatat multe de tot de la mamele noastre si de la tatii nostri. In cei sapte ani de acasa ni s-a dat sa purtam buna parte din cate cere o viata de la fiecare. Dar n-au avut de unde, sarmanii parinti, sa ne puna in traista si constiinta istorica. Ei nu pot substitui scoala sau facultatea, biblioteca sau academia. Si mai trist, constiinta istorica mai lipseste si in scoli, si la facultate. In scoala si la facultate ni s-a cultivat ca suntem, categoric, moldoveni. Ca asta ar fi radacina noastra si numai de aici se poate trage bunastarea moldoveanului care nu e roman. Adica mai sa descoperim miracolul. Cand de la fraza „asa am apucat de la parinti” ploua cu belsug in toate casele. Noi alegem, de fapt, aceasta propozitie pe jumatate – asa am apucat de la parinti. Agrarienii cu asta au trecut in Parlament – nu suntem romani si nu avem nimic in comun cu Romania. De aici si victoria lui Lucinschi. Apoi si a lui Voronin. Se promite orice, inclusiv statalitatea de nezdruncinat, doar sa nu fim romani. Cine fredoneaza si tot fluiera acest refren se pomeneste parlamentar, membru al Guvernului sau succesorul lui Voronin. Prin votul nostru dam fotolii unor persoane streine si departe de constiinta istorica. Prin care se incearca a se construi o temelie imaginara. In consecinta, si structurile de stat ale RM sunt imaginare. Mai deschis: la capitolul constiinta istorica ne lasam condusi de repetenti si ignoranti. Alegem minciuna si traim din minciuna. Am apucat de la parinti atatea lucruri bune. Sa lucram. Dar nu doar peste hotare. Sa nu furam. Dar se fura ca in codru. Sa spunem lucrurilor pe nume, dar ne luam dupa cei care ne spun numai minciuni. Tinandu-ne pe acest drum, ne-am pomenit cu cel mai scazut nivel de trai din Europa. Inca un mandat dat pe mana moldovenilor care nu-s romani si vom culege ce semanam – foame si pustiu in Basarabia. In magazinele „Franzeluta” te ia groaza sa vezi lume de toate varstele privind si asteptand sa fie aduse franzele de 1,90 lei. Omul care ignora constiinta istorica ignora si adevarul. Si, dimpotriva, omul care cauta si coboara spre radacini, care cauta adevarul, ajunge cunoscator. Inclusiv al nevoilor noastre. E competent. Pregatit pentru Parlament. Pentru Guvern. Pentru Presedintie. Parca nu e asa de greu – sa votam competenta, sa ne lasam de ignoranta. Forul Democrat al Romanilor din Moldova, lansand Apelul pentru Lista Unitatii Nationale, ne-a indemnat sa deschidem ochii, sa deschidem si drumul pentru competenta. Fraza pe jumatate „asa am apucat de la parinti” conduce si spre „cine are carte are patru ochi”. Are si constiinta istorica. Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal, care au sprijinit din start apelul, sunt din oameni cu carte. Care au scapat de aceasta boala cronica: nu suntem romani. Dar hai sa fim. Sa ne dam seama unde am ajuns. Ca fugarii, prin Europa. Oaspeti in Basarabia. Oaspeti in casa parinteasca. Flamanzi. Bolnavi. Hartuiti de un Parlament care canta ca nu suntem. Iar Iurie Rosca completeaza repertoriul cu un proiect de succes. Cu adevarat de succes poate fi Apelul FDRM, sustinut de MAE si PNL, mai recent si de ecologisti – Lista Unitatii Nationale. E cu adevarat un proiect. Dea Domnul!"Boala de care sufera basarabenii si de care nu vor sa se vindece este MINCIUNA!!!
0