Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a confirmat miercuri ca Romania a purtat discutii cu partea rusa pentru proiectul South Stream. El a precizat, pentru The Money Channel, ca o delegatie a Gazprom a fost anul trecut in Romania, dar ca, pana acum, rusii nu au facut o propunere oficiala. Luni, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat ca Gazprom a inceput negocierile cu partenerii romani pentru proiectul South Stream. "Noi am avut o intilnire anul trecut impreuna cu o comisie din partea Gazprom care a facut un tur in vederea analizarii diferitelor variante de rute de transport aferente acestui proiect. Ni s-au solicitat date despre poisbilitatea de amplasare, pe teritoriul Romaniei, date generale legate de aceasta varianta de traseu care sa pota fi luata in calcul. Oficial nu s-a facut o propunere de a participa la acest proiect", a spus Ioan Rusu. Intr-o interventie telefonica la The Money Channel, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev a declarat ca o solutie pe termen lung la problema gazelor o constituie existenta mai multor cai de tranzit catre Europa. In acest context oficialul a subliniat importanta proiectelor South Stream si North Stream."Am inceput consultarile cu colegii romani de la companiile de transport al gazului. Daca Romania va deveni sau nu o parte a proiectului South Stream, la aceasta intrebare vom primi raspuns dupa niste consultari", a declarat vicepresedintele Gazprom.http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-01-14&id=19236Rusia stabileste regulile jocului.Resonsabilii de la Moscova au raspuns intrebarilor ZIUA referitoare la cele doua mari conducte de gaze, South Stream si Nabucco.Dupa semnarea, la Bruxelles, a formei finale a acordului care rezolva aceasta etapa de acum a razboiului gazelor, a devenit evident pentru toata lumea ca Rusia a reusit sa imupuna reglile jocului, in sensul ca a anulat orice conditie ucraineana si, mai ales, a deschis drumul spre realizarea proiectului sustinut de Angela Merkel privind instaurarea unui sistem global de monitorizare si securizarea transporturilor energetice. In conferinta de presa care a urmat, din partea ziarului ZIUA, am adresat doua intrebari legate de o eventuala participare romaneasca la proiectul South Stream si pozitia rusilor privind proiectul Nabucco.Igor Ivanovici Sechin, vice prim ministru al Federatiei Ruse: "In ceea ce priveste South Stream, cred ca trebuie sa grabim realizarea acestui proiect, dar costurile sunt foarte mari, mai ales in contextul crizei economice si a preocuparilor pentru protectia mediului inconjurator, context in care nu este foarte simplu sa fie reunite fondurile necesare inceperii efective a constructiei. Cred ca Romania se poate astepta sa primeasca un volum de gaze pe viitor, dar trebuie sa negociem in privinta bazelor legale si daca vor exista propuneri din partea dvs. Noi le vom studia si sunem gata sa incepem negocieri in acest sens si, repet, vom studia cu atentie propunerile pe care le vom primi din partea dvs. As mai vrea sa adaug ca, la finele anului trecut, am avut o serie de consultari cu colegii romani in ce priveste optimizarea aprovizionarii cu gaze pentru Sud-Estul european. Dar sa discutam acum despre formatul pe care-l va avea participarea romaneasca la proiect, in mod direct sau indirect, este un lucru prematur. Dar am stabilit deja relatii de lucru, facem schimb de informatii si vom lucra impreuna cu colegii romani pentru a stabili viitorul acestei linii de transport a gazelor."http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-01-14&id=247838Traian Basescu catre Vladimir Putin: Moscova are dreptate, Ucraina e de vina.Presedintele Traian Basescu i-a transmis premierului rus Vladimir Putin, marti seara, in cadrul unei convorbiri telefonice, ca Romania este de acord cu pozitia Moscovei conform careia Ucraina este de vina in privinta crizei tranzitului de gaze spre Europa, transmite Realitatea TV. Discutia survine celebrei replici a fostului lider de la Kremlin care, in timpul unei discutii purtate vineri cu jurnalisti straini la resedinta prezidentiala de la Novo-Ogarevo, propunea ironic sa dea Romaniei toata cantitatea de gaz destinata Ucrainei pe un an, pentru ca aceasta sa o revanda Kievului. Cu aceeasi ocazie, Putin a mai spus ca nu se opune participarii Romaniei la constructia South Stream si ca ne-ar putea oferi gaze fara intermediari.http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-01-14&id=19204