2717

Dictionarele mint???

MOLDOVEAN, -A, moldoveni, -e s.m. si f., adj. 1. S.m. si f. Persoana care face parte din populatia de baza a Moldovei sau este originara de acolo; moldav. 2. Adj. Care apartine Moldovei sau moldovenilor (1), privitor la Moldova sau la moldoveni, originar din Moldova; moldovenesc, moldav. – Moldova (n. pr.) + suf. -ean. Sursa: DEX '98 MOLDOVEAN s., adj. 1. s. (inv.) bogdan, moldav. 2. adj. v. moldovenesc. Sursa: Sinonime moldovean s. m., adj. m., pl. moldoveni; f. sg. moldoveana, pl. moldovene Sursa: Dictionar ortografic MOLDOV//EAN1 ~eana (~eni, ~ene) Care apartine Moldovei sau populatiei ei; din Moldova. /Moldova n. pr. + suf. ~ean Sursa: NODEX MOLDOV//EAN2 ~eana (~eni, ~ene) Persoana care face parte din populatia de baza a Moldovei sau este originara din Moldova. /Moldova n. pr. + suf. ~ean Sursa: NODEX moldovean (moldoveni), s.m. – Locuitor din Moldova. – Var. (Mold.) moldovan, (ironic) soldovean. De la Moldova. – Der. moldoveanca, s.f.; moldovenesc, adj.; moldoveneste, adv.; moldovenie, s.f. (dialectul moldovenesc); moldovenism, s.n. (particularitate lingvistica din Moldova; patriotism local moldovenesc). Sursa: DER MOLDAVE adj. et n. De la MoldavieSursa: LAROUSSESunt socat!!! Am considerat intotdeauna (si consider si acum) ca o conditie absolut necesara pentru ca oamenii sa se poata intelege intre ei (la propriu si mai ales... la figurat!!!) este aceeasi perceptie a sensului cuvintelor; altfel spus... acelasi cuvant trebuie sa insemne acelasi lucru pentru ambii interlocutori... Cred, de asemenea, ca sursa multor neintelegeri intre cei din dreapta si cei din stanga Prutului se datoreaza sensului diferit pe care il acorda cuvantului moldovean!!!Personal am trait multi ani in Moldova dintre Carpati si Prut si in perceptia locuitorilor acestui tinut (la fel ca in perceptia oricarui roman din orice regiune istorica a Romaniei) moldovean inseamna ROMAN originar din Moldova... tot asa cum oltean inseamna ROMAN originar din Oltenia sau ardelean - ROMAN originar din Ardeal... Aceasta perceptie s-a consolidat si datorita faptului (cred eu!!!) ca daca intrebai/intrebi un evreu, un german, un ungur, un ucrainean, un lipovean sau un polonez din Moldova ce este iti raspundea/va raspunde fara ezitare: evreu, german, ungur, ucrainean, lipovean, repectiv polonez... La aceasta intrebare, singurul care iti va raspunde ca este moldovean va fi un ROMAN... Afirmatia este absolut valabila si pentru cei care traiesc in Muntenia, Oltenia, Ardeal, Dobrogea, etc...Sunt socat sa constat ca perceptia populara a cuvantului moldovean (existenta atat la romanii din Romania, cat si la cei din Basarabia) NU ESTE redata in dictionarele citate mai sus... ci ca - acestui cuvant - i se asociaza o definitie care difera de perceptia existenta in mentalul colectiv al romanilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce sa inteleg din asta? Cineva a introdus in aceste dictionare o definitie diferita de "definitia" perceputa de populatia Romaniei? Daca da, cine a facut acest lucru si in ce scop?Deci, intrebarea mea este: Dictionarele mint???
0