Patriotismul, de altfel ca si celelalte valori umane nu are nevoie de afisari spectaculoase, nu poti sa te bati cu pumnul in piept, sa te declari patriot fara a avea acest sentiment implantat in suflet. Pe linga acest fapt, patriotismul mai are nevoie de forme de manifestare inteligente. Uneori insa incerc sa am dubii la acest capitol. (ne)Inteligenta si incultura cu care este promovat uneori te face sa te gindesti la existenta, de facto, a pseudopatriotismului, devenit artificial si comercial, capabil de a fi ambalat frumos in hirtie de staniol si vindut la fiecare colt de strada.Recent, aflindu-ma in vizita la Cetatea de Scaun din Suceava am avut (ne) sansa(si rusinea) sa ma ciocnesc de o inscriptie de-a dreptul dezgustatoare gravata chiar pe monumentul lui Stefan cel Mare din apropierea cetatii. Tinind cont ca in poza mesajul nu e prea vizibil, imi voi aduna curaj si voi reproduce intocmai cuvintele imprimate in piatra monumentului “MOLDOVENII. Misa, Jora, Ghita si Andrei. 1.11.2008. Basarabia-pamant romanesc” . Eram un grup majoritar de basarabeni si, absolut normal, mesajul nu ne-a trezit deloc mindria obirsiei noastre, dar ne-a facut sa rosim, nu mai zic de reactia localnicilor si turistilor.