Oameni generosi din occident aduna in fiecare an, in luna noiembrie, cadouri pentru copii din tarile sarace, inclusiv pentru cei din R. Moldova. Actiunea este numita „Operatiunea Craciun pentru Copii” (Operation Christmas Child) si este desfasurata de catre Samaritan's Purse (Traista Samariteanului), o organizatie evanghelica din Statele Unite. In R. Moldova aceste cadouri sunt distribuite de statia radio „Micul Samaritean”. Sue Kraft-Fischer este redactor la „Lake Devils Journal”, un ziar local din orasul cu acelasi nume din statul american Dakota de Nord. Sediul redactiei a servit drept punct de colectare a cadourilor puse in cutii de marimea celor in care se vand pantofii. Solicitata de Agentia de presa Info-Prim Neo, Sue Kraft-Fischer ofera detalii despre actiune. - De ce a decis publicatia dvs. sa-si ofere sediul pentru colectarea cutiilor? Ar fi putut sa o faca o organizatie neguvernamentala, de exemplu, sau o biserica? - La fel fac si alte ziare din Dakota de Nord. Noi am auzit despre acest program si am considerat ca este o idee minunata de a ne implica intr-o actiune atat de merituoasa. - Ce pun oamenii in cutii? Pun si scrisori? Daca da, atunci ce scriu? - Oamenilor li se spune sa trimita haine, jucarii, bomboane si rechizite scolare. Nu se permite sa puna jucarii-arme sau alte obiecte legate de tematica razboiului, lotiuni, parfumuri si alte lichide. Nu sunt sigur ca se pun scrisori. Nimeni nu stie cui va nimeri cutia sa. Noi nu deschidem cutiile. - Ce spun oamenii, de obicei, cand va aduc cutiile? - Sunt entuziasmati sa ajute. E vremea Craciunului si multi considera ca fiecare copil trebuie sa aiba un cadou pe care sa-l deschida de Craciun. Multe grupuri religioase si alte organizatii cum ar fi Fetele-Scouti, elevi si chiar angajati de la intreprinderi se aduna pentru a face astfel de cadouri in fiecare an. Multi ne suna si ne intreaba cand va incepe proiectul in fiecare toamna – vor sa inceapa cat mai devreme! - Ce se intampla apoi cu cutiile? Stiti in ce tari urmeaza sa ajunga? - Din Devils Lake cutiile trebuie sa treaca prin cateva oficii ale proiectului „Operatiunea Craciun pentru Copii”, dupa care sunt expediate in alte tari. Anul trecut, 299 de grupuri din Dakota de Nord au participat la actiune, impachetand 14 502 cutii, care au fost expediate in Uzbekistan, Kazahstan, Moldova, Letonia, Estonia, Macedonia, Albania, Tadjikistan, Georgia si Ucraina. - In general, cum ati descrie atitudinea americanilor fata de aceasta campanie? Se vorbeste mult despre ea in tara dvs.? - Devils Lake este un oras mic cu o populatie de circa 8 000 de oameni si majoritatea sunt foarte generosi. Ei doresc sa ajute alti oameni si atunci cand apare o astfel de ocazie, ei sunt gata sa se implice. Un orasean mi-a spus: "Noi avem atatea si alti oameni au atat de putin. Imi fac mie insumi un mare cadou de Craciun atunci cand pot sa ajut pe cineva". Cred ca multi oameni se simt foarte entuziasmati sa participe la aceasta actiune in fiecare an. Nu sunt sigur de alte orase, dar cred ca aceeasi atitudine exista si acolo, fiindca participa foarte multi oameni.