Tudor Pantiru, candidatul la un loc in parlamentul Romaniei care urmeaza a fi ales de cetatenii romani din R. Moldova, a criticat joi, 27 noiembrie, fortele de politie si serviciul de informatie din R. Moldova pentru ca l-au impiedicat sa-si desfasoare adecvat campania. Dupa ce pe 26 noiembrie politia a retinut trei membri din staff-ul sau electoral, Tudor Pantiru a declarat la o conferinta de presa gazduita de Info-Prim Neo, ca un ofiter de politie i-a spus unuia din voluntari sa-i transmita „sa se care de aici”. „Li s-a spus direct sa-mi transmita sa ma car de aici in Kosovo unde sunt judecator international si va fi mai bine pentru mine”, a spus candidatul din partea Partidului Social-Democrat (PSD) din Romania. Pantiru a adagat ca „ne-am putea astepta in ziua alegerilor la diverse piedici din partea autoritatilor pentru a limita accesul cetatenilor cu drept de vot la sectiile de votare”. Tudor Pantiru de asemenea este nemultumit ca nici o statie TV nu a acceptat sa difuzeze spoturile sale electorale. Candidatul este sprijinit in R. Moldova de Partidul Liberal Democrat (PLDM) si a venit la conferinta insotit de juristii Alexandru Tanase si Vitalie Nagacevschi, ambii membri PLDM. Potrivit lui Vitalie Nagacesvschi, „respectiva campanie electorala a fost marcata de niste ilegalitati foarte clare, care vor aplicabile si in cazul campaniei ce va avea loc inaintea parlamentarelor din R. Moldova”. „Ceea ce s-a intamplat pe 26 noiembrie (arestul membrilor staff-ului n.r.) este o incalcare a unui drept garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului -- dreptul de a alege”, a spus juristul. Nagacevschi crede ca „impiedicarea unui candidat de a-si disemina oferta electorala de asemenea este o incalcare a dreptului alegatorului de a alege in constiinta de cauza”. Vitalie Nagacevschi a avertizat guvernul R. Moldova „sa se astepte inclusiv la o actiune in vederea repararii pagubei morale si materiale in legatura cu actiunile, vadit ilegale, ale colaboratorilor politiei”. Juristul este renumit in R. Moldova pentru procesele impotriva Guvernului castigate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „Atmosfera in jurul campaniei electorale reflecta perfect pozitia ambasadorilor UE care au mentionat degradarea evidenta a climatului politic din R. Moldova”, a spus Tudor Pantiru cu referire la recenta declaratie semnata de ambasadorii tarilor UE la Chisinau in care acestea isi exprima ingrijorarea fata de un sir de involutii democratice in R. Moldova „In pofida numeroaselor piedici si atitudinii ostile din partea autoritatilor sunt optimist ca acest prim scrutin parlamentar pentru legislativul Romaniei va fi dus la bun sfarsit si am certitudinea ca am reusit sa conving electoratul sa ma voteze”, a declarat Tudor Pantiru. http://www.info-prim.md/?a=100