* Rezerve. Romanii nu-si arunca banii pe simboluri nationale* Producatorilor le-au scazut vinzarile de drapele tricolore in ultimul anIn general, clujenii par a fi uitat de semnificatia tricolorului, ceea ce se reflecta in vinzarile din ce in ce mai scazute de drapele. Insarcinata sa mai insufle o urma de patriotism de ziua nationala, primaria achizitioneaza anual drapele. Istoricii si sociologii cad de acord ca in Romania lipseste o cultura a simbolurilor nationale, in special cea a drapelului tricolor. Daca in alte tari, de genul SUA, steagul apare pe haine, sepci si chiar lenjerie intima, la noi de abia se mai cauta steagul standard. Ceea ce afecteaza si firmele producatoare de asemenea „accesorii” nationale. Istoricul Doru Radosav vede o legatura intre formarea unui simbol si consecventa spiritului national. „In Romania, nu exista un spirit romanesc consecvent cu el insusi. Din aceasta cauza nu exista si o cultura a drapelului tricolor. Dupa 1990, mai multe partide politice, ca PRM si PUNR, au vulgarizat simbolul national, din motive patriotarde, iar romanii au alungat drapelul din suflet. Eu am un drapelul romanesc pe care il ridic dimineata si il cobor seara, pentru ca patriotismul ardelenesc a disparut foarte repede, iar din acest motiv, cind am vazut ca s-a renuntat la vulgarizarea tricolorului, am inceput sa il arborez”, spune istoricul. Sociologul Mircea Comsa este de parere ca lipsa simbolurilor nationale are legatura cu ceea ce se intimpla in societate. „Nu exista un program sistematic prin care sa se creeze o cultura a drapelului. In plus, mai e o problema si cu imaginea Romaniei in alte tari. Fiecare fuge de identitatea sa, astfel ca e firesc sa se fereasca sa o si exteriorizeze. Nu cred ca oamenii ar fi atrasi de un asemenea program, pentru ca s-au saturat de tot felul de insemne in timpul comunismului, iar institutiile statului nu ar avea cu cine sa realizeze programul, cel putin pina nu se creeaza niste simboluri nationale de care oamenii sa se ataseze”, explica sociologul.Si-a pierdut semnificatiaParerile clujenilor sint impartite, mai ales in functie de virsta. Cei in etate considera ca este de datoria lor sa conserve simbolurile nationale. Astfel, I. Sofron, fost detinut politic, crede ca fiecare roman ar trebui sa detina un tricolor. „Am cumparat un drapel cu multi ani in urma. Nu am unde sa il expun, dar il am in casa. E drapelul romanesc, ar trebui sa fie un motiv de mindrie. La 15 Martie, toata populatia maghiara poarta insigne cu drapelul unguresc. Sa va uitati pe 1 Decembrie, veti constata ca la noi nu se intimpla asa ceva. Drapelul si-a pierdut semnificatia”, argumenteaza Sofron. Paul, student, are rezerve, mai ales pentru ca nu exista un brand de tara. „Nu am drapelul Romaniei, dar l-as cumpara. E tara mea. Daca as avea ocazia, as purta si haine cu tricolorul, la sarbatori nationale. De ce nu? Ar fi o noua modalitate de a fi patriot. Din nefericire, nu se comercializeaza astfel de articole vestimentare. Noi inca nu avem un brand de tara. Plus ca romanii nu au intotdeauna motive sa fie mindri de identitatea lor nationala”, spune studentul.11.000 de lei pe steaguriPotrivit biroului mass-media al primariei, in acest an s-au cheltuit peste 11,4 mii de lei pentru achizitionarea de drapele. Firma care produce si livreaza drapelele romanesti si pe cele ale Uniunii pentru judetul Cluj se numeste Moldomar Impex S.R.L si este din Gherla. Societatea are o cifra de afaceri pe 2007 de 317.619 lei si drept domeniu de activitate, fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp). Producatorii recunosc ca in ultimii ani a scazut cererea de drapele in Romania. Fapt care se resimte in principal la nivelul vinzarilor. Conform acestora, cererea s-a injumatatit anul acesta fata de anul trecut.SUA, cele mai scumpeClujenii interesati sa achizitioneze un drapel romanesc il pot gasi la papetariile sau la librariile din oras de pe Memorandumului sau Napoca si in Central. In functie de locurile de unde se cumpara, preturile variaza. Astfel, pe strada Ferdinand, drapelul romanesc se vinde cu 28 de lei, mult mai ieftin decit drapelul UE (108 lei) sau cel al SUA, cu 163 de lei. Mai acceptabile sint preturile din zona Memorandumului, unde patriotii pot achizitiona drapelul tricolor cu doar 20 de lei, iar pe cel al UE, cu 31 de lei. Vinzarile cresc in perioada sarbatorilor nationale, iar principalii clienti sint institutiile, dar si cetateni romani si straini. Totusi, in acest an se observa o scadere a cererii.Sursa: http://www.ftr.ro/greu-se-mai-tine-steagul-sus-11978.phpUndi iesti xiurie? Bai, dreptate avut-ai; i-a Noua ordine Mondiala bate la usa. :D