580

Victimele „dublei cetatenii” isi cauta dreptatea in judecata

Interdictia de detinere a cetateniei duble de catre functionarii publici a facut deja mai multe victime. Mai multi colaboratori ai Serviciului Vamal sau angajati ai Ministerului de Interne au fost concediati pe parcursul ultimelor sase luni, de cand a intrat in vigoare controversatul document prin care s-a pus tabu pe detinerea unei alte cetateniei cu exceptia celei moldovenesti de catre diferite categorii de functionari publici.Cei mai curajosi dintre proaspetii someri nu s-au lasat pagubiti si s-au adresat in instanta de judecata pentru a-si apara dreptul de a munci, care, considera ei, le-a fost incalcat.De mai bine de o luna, Vasile Sbarciog din s. Giurgiulesti, r. Cahul, fostul jud. Cahul, bate saptamanal drumurile spre capitala unde se judeca la Curtea de Apel cu Serviciul Vamal. Motivul pentru care fostul vames a actionat in judecata institutia de stat este ca aceasta l-a concediat pentru ca il banuieste ca mai detine pe langa cetatenia moldoveneasca si cetatenie romaneasca. „Pe la sfarsitul lunii iunie, am fost chemat la Directia securitate interna a Serviciului Vamal. Angajatii directiei m-au intrebat daca detin cetatenie dubla. Le-am raspuns ca nu, iar ei mi-au citit un ordin semnat de seful Serviciului Vamal prin care eram concediat”, isi aminteste barbatul.„Eram un vames bun”Potrivit ordinului cu pricina, era dispusa eliberarea lui Vasile Sbarciog din functia de vames al Biroului vamal Cahul pentru ca, „conform datelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, rezulta ca Sbarciog a obtinut cetatenie romana”. Vestea l-a lasat fara replica pe barbat. „Eram un vames bun. Nu am avut niciodata nicio mustrare. In 2006, am primit chiar titlul de Vames emerit al Serviciului Vamal. Nici prin cap nu mi-a putut trece ca as putea fi concediat din cauza unei cetatenii”, ne marturiseste el. Ulterior, Sbarciog a aflat ca un alt coleg de-al sau de la Vama din Bender a fost concediat din acelasi motiv.„Sa prezinte dovezi”Desi in ordinul de concediere a vamesului de la Cahul era indicat si numarul Monitorului Oficial si data aparitiei, reprezentantii Serviciului Vamal nu au prezentat nici pana acum in instanta decizia din monitorul romanesc la care fac referire. In plus, afirma Sbarciog, o simpla mentiune in aceasta publicatie nu este o dovada ca anume el a obtinut cetatenie romana. „La noi in localitate este o persoana cu acelasi nume ca si mine. Poate ea a primit cetatenia. Sa prezinte un certificat de la Ministerul roman al Justitiei ca anume eu sunt posesorul actului romanesc”, cere vamesul demis.Au cerut sesizarea Curtii ConstitutionaleAvocatul acestuia, Vitalie Nagacevschi, sustine la randul sau ca prin eliberarea din functie clientului sau i-au fost incalcate mai multe drepturi, inclusiv dreptul de alegere a muncii. Tinand cont de acest fapt, juristul a inaintat o cerere prin care a solicitat ca instanta de judecata, prin intermediul Curtii Supreme de Justitie, sa sesizeze Curtea Constitutionala in vederea verificarii constitutionalitatii articolului din Legea cu privire la serviciile vamale prin care se stabileste ca o persoana cu dubla cetatenie nu poate lucra in organele vamale. „Vrem sa stim daca aceasta prevedere corespunde principiului nediscriminarii, principiului libertatii alegerii muncii si daca aceasta limitare se incadreaza in prevederile din Constitutie”, ne-a declarat Nagacevschi. Daca Curtea de Apel va accepta cererea avocatului lui Sbarciog, va fi suspendata actiunea ca atare si va fi sesizata Curtea Constitutionala, iar daca nu, se va recurge la examinarea litigiului in fond.Doar doi vamesi concediati?Desi sustine ca nu cunoaste alte cazuri cand persoane concediate din cauza dublei cetatenii sa se fi adresat in judecata, Nagacevschi afirma ca stie mai multe exemple cand angajatii, in special din Serviciul Vamal si din organele de politie, au fost eliberati din functie, invocandu-se pluralitatea de cetatenii, si de fiecare data s-a invocat numai cetatenia statului roman.Solicitata de JURNAL pentru a ne informa cati politisti au fost concediati pana acum din cauza pluralitatii de cetatenie, sefa serviciului de presa al Ministerului de Interne, Ala Meleca, ne-a comunicat ca niciunul. „Noi nici nu avem un asemenea articol care s-ar referi la concedierea colaboratorilor din cauza dublei cetatenii”, ne-a explicat Meleca.Seful serviciului de presa al Serviciului Vamal, Ion Magu, ne-a declarat, la randul sau, ca, de la adoptarea legii cu pricina si pana in prezent, din cauza dublei cetatenii au fost concediati doi vamesi.
0