643

Republica Moldova nu poate fi inclusa in pachetul Balcanilor de Vest pentru integrarea in UE

Republica Moldova nu poate fi inclusa in pachetul Balcanilor de Vest pentru integrarea in Uniunea Europeana. Declaratia apartine ambasadorului Suediei la Chisinau, Mats Aberg, citat de NewsIn. Diplomatul a explicat ca pentru asta a fost lansat Parteneriatul Estic, prin care “putem determina ca relatia dintre UE si Republica Moldova sa se consolideze, sa liberalizam pietele si sa rezolvam problema regimului de vize". In privinta conflcitului transnistrean, Aberg considera ca formatul de negociere "cinci plus doi" este singurul prin care se poate progresa. El a evidentiat insa o greseala a acestui format. "Exista o tendinta de a cauta solutii fara a lua in considerare partea transnistreana. Nu putem ajunge la o solutie fara ei. Sunt deja de capul lor de 20 de ani aproape si nu spun ca e corect ce au facut, dar si-au dezvoltat o identitate. Acum trebuie sa existe, pe langa dialogul politic, si o comunicare cu publicul general. Am trait la Moscova pe timpuri grele si stiu cum e. Trebuie sa existe un dialog constructiv. Oricum, pana la alegerile de anul viitor nu se va mai realiza niciun progres", a subliniat Mats Aberg, citat de NewsIn."Este evident ca planul Kozak nu este viabil pentru rezolvarea problemei. Eu cred ca trebuie mers pe ideea cresterii increderii reciproce a partanerilor de discutie. Aceasta este modalitatea prin care putem progresa si a ne putem apropia de o solutionare a conflictului inghetat", a conchis ambasadorul.Potrivit NewsIn, Mats Aberg are o cariera de 39 de ani in diplomatie si a lucrat la Consiliul Europei, la OSCE, a pregatit tineri diplomati, a fost ambassador in Vietnam, consilier comercial la Moscova, insarcinat cu afaceri in Laos.NewsIn
0