667

Toleranta sau nationalism?

Contorizand pe blogul meu personal temele care ii preocupa pe navigatorii de Internet, in special pe elevii din Romania si RM, am realizat ca mentalitatea locuitorilor din aceste tari tinde sa se diferentieze tot mai clar. Ideea am dedus-o din subiectele pe care le cauta elevii din cele doua state romanesti pe spatiul virtual: cei din Romania cauta mai mult texte care se axeaza pe toleranta, individ, in timp ce colegii lor basarabeni sunt “interesati” mai mult de subiecte care privilegiaza patria, natiunea (moldoveneasca, bineinteles), pe marginea carora sunt impusi sa scrie compuneri la scoala.Deci, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incepe sa se faca simtita. Bineinteles ca as alege, daca ar fi posibil, ca si copiii basarabeni sa fie indoctrinati de ideologii UE, in dauna dresajului “patriotic” la care sunt supusi acum. Totusi, pe de alta parte, as prefera ca tinerii de pe ambele maluri ale Prutului sa citeasca cu atentie informatiile si opiniile care ii intereseaza, sa mediteze asupra lor, sa se implice in discutii, in loc sa le preia fara niciun discernamant si sa le prezinte la scoala ca fiind ale lor.In ultima instanta, orice indoctrinare este la fel de nociva, indiferent de scopurile pe care le urmareste, soldandu-se in consecinta cu alienarea celor supusi experimentului, care nu ajung niciodata sa gandeasca pe cont propriu si care pot sa oscileze de la o extrema la alta, fiind obisnuiti cu ideea ca altcineva gandeste pentru ei…
0