Adrian CIOROIANU :Rusia: nou pragmatism sau vechi Razboi Rece?
"Rusia regimului Putin/Medvedev doreste (re)crearea unei atmosfere tipice unei confruntari bipolare. Aceasta pare a fi, in acceptia Rusiei, maniera cea mai rapida de a recistiga o respectabilitate pe care multi dintre cetatenii ei cred ca statul a pierdut-o in momentul in care Gorbaciov si Eltin au amorsat si apoi desavirsit sfirsitul URSS. Iar a fi respectat, pentru cei mai multi dintre rusi – probabil si pentru liderii lor –, inseamna ca cei care nu te iubesc cel putin sa se teama de tine. Poate ca a fost o greseala felul in care ne-am imaginat lumea post-Razboi Rece si locul Rusiei in ea. Am tradus caderea comunismului ca fiind sfirsitul unui regim opresiv si eliberarea unor popoare subjugate. Acesta era crezul dominant in Occidentul generic – inclusiv statele Europei de Est, unde implozia regimurilor leniniste a fost echivalentul unei redesteptari nationale. Dar rareori ne-am pus intrebarea daca acesta a fost si sentimentul dominant in Rusia. Macar pentru o parte dintre rusi, desigur, caderea comunismului a fost tot o eliberare. Numai ca aceasta parte (oare, majoritara la inceputul anilor ’90?) este astazi mai aproape de cei ce o pling pe Anna Politkovskaia, decit de cei ce conduc statul. Cind Vladimir Putin, inca presedinte al Rusiei, spunea mai an ca „dezmembrarea URSS reprezinta cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului al XX-lea“, multi au sperat ca e vorba de o eroare de exprimare sau de traducere sau ca, pur si simplu, presedintele rus nu a fost in cea mai buna zi a sa. Dar Putin era sincer. Ca nostalgic (in termeni de putere, si nu de ideologie) al vechii URSS si ca admirator declarat al lui Petru cel Mare (tarul Rusiei care, la cumpana secolelor XVII-XVIII, a condus simultan reforme modernizatoare si razboaie pentru iesirea la marile Neagra si Caspica), liderul Putin si sistemul sau anuntau reconstruirea unui stat imperial...."restul aici: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=246&cmd=articol&id=9369