727

Romanii castiga din criza maghiara

Din Evenimentul zile:'.... situatia in Ungaria nu este deloc roz se vede cel mai bine in zona imobiliara. Sunt zone din Ungaria unde pretul apartamentelor a scazut pana la 50 la suta. „Daca cumparatorul plateste cash, sunt proprietari care vand si la jumatate de pret. Este incredibil“, sustine Eva Jova, redactor-sef al publicatiei „Foaia Romaneasca“, din Gyula. Foarte multe agentii imobiliare isi posteaza deja oferta, pe internet, si in limba romana. „Au observat ca sunt foarte multi romani interesati de locuinte ieftine la noi“, a mai spus Jova.Casele foarte apropiate de granita au poate cel mai mic pret: au ajuns la 20.000 de euro case cu toate utilitatile (gaz, telefonie, cablu TV si internet) plus curte. „Eu cunosc bine piata din Arad, unde un apartament de bloc se vinde cu cel putin 40.000 de euro. (n.r. - in Timisoara, Cluj sau Bucuresti pretul e aproape dublu).Multe magazine s-au inchis de tot si arata ca niste guri stirbe in peisajul colorat de anunturi „akcio“ (n.r. - promotie, reducere). In centrul Budapestei nu gasesti magazine care sa nu ofere mari reduceri. Desi perioada de soldare din vara s-a incheiat in septembrie, iar cea de iarna va incepe abia la sfarsitul lunii ianuarie, vitrinele afiseaza preturi tot mai mici.Romanii si sarbii dau navala la cumparaturiVanzatorii spun ca, de o saptamana, au fost „invadati“ de romani sau sarbi pusi pe capa- tuiala, oameni care, spre surprinderea maghiarilor care nu inteleg cum de au bani din moment ce criza financiara e mondiala, imediat ce au aflat de reducerile de pret au venit cateva sute de kilometri ca sa-si reinnoiasca garderoba sau electrocasnicele din casa. Produsele electrocasnice sunt cele mai cautate pentru ca au un discount intre 20% si 40%.Robert Moraru, 40 de ani, a facut o excursie de doua zile la Budapesta si s-a intors acasa cu portbagajul plin si cu pachete de cumparaturi inghesuite pe bancheta din spate. „Am venit din Oradea sa profitam de reduceri. Vorbim maghiara bine, am inteles de la vanzatori ca au avut multi clienti romani zilele astea. Practic, acum noi suntem clientii care facem vanzare. Noi am luat robot de bucatarie, DVD player, un sistem audio cu surround, cuptor cu microunde si cantar electronic de baie. Am dat mai putin de 300 de euro pe toate. La noi, ne costa aproape cinci sute de euro. In plus, sotia si fiica s-au imbracat din cap pana-n picioare, ca aici toate-s cu reducere“, spune barbatul.Oradeanul mai spune ca a observat mai multe magazine care „aveau totul redus la jumatate“. „Cred ca-s speriati rau ungurii“, mai spune barbatul. "http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/826583/Romanii-castiga-din-criza-maghiara/
0