642

Andrei PLESU: Cu stinga pe dreapta calcind

Am participat, de curind, la un dialog amical despre stinga si dreapta, organizat, la Sofia, de Ivan Krastev, un prieten pretios si un politolog de elita. De fata mai erau, dintre cunoscuti, Alexander Smolar si Tamas Gaspar Miklos, alaturi de alti numerosi gazetari si experti din Germania, Italia, Spania, Turcia, Statele Unite, Albania si Portugalia. N-as spune ca am aflat lucruri noi. Dar am avut – pentru a cita oara? – ocazia sa constat disproportia numerica, stilistica si retorica dintre pledantii stingii si ai dreptei. Statistic vorbind, partizanii dreptei acopereau cam cinci la suta din cei prezenti. Printre ei, se numarau doi parlamentari bulgari, a caror coerenta, cuviinta si finete m-au facut sa reflectez amar asupra omologilor lor romani. Dar indiferent de calitatea prestatiei lor, cei doi se confruntau constant cu reactia neincrezator-ironica a majoritatii. Era clar ca stinga se simte mereu legitima, in vreme ce dreapta se simte mereu suspecta. Stinga a supravietuit tonic tuturor crimelor ei. Cit despre crimele dreptei, dreapta continua sa le intruchipeze. Drept care, intr-o adunare dominata de stinga, discursul de dreapta are un ton stingherit sau, in orice caz, insular, excentric. Vedeta stingii ofensive, destepte, cultivate a fost, ca intotdeauna cind e de fata, amicul Tamas. Vechiul disident anticomunist arboreaza mereu panasul unui anarhism cochet, cu sclipiri marxizante, pretiozitati academice si virtuozitati caustice. Vede (sau se face ca vede) fascisti peste tot, fandeaza panicard si fenteaza sofistic, intr-o engleza perfecta, ostentativ conservatoare. „Problema liderilor de dreapta – zice el, de pilda – e ca se considera lideri in chip natural, de unde insuportabila lor aroganta.“ Nu poti sa nu observi, in replica, un viciu comun al liderilor de stinga, cel putin la fel de grav si, parca, mai periculos: ei se considera lideri in mod providential, de unde singerosul lor delir misionar. „Nu uita ca eu m-am angajat, in tinerete, impotriva liderilor comunisti!“ – pareaza, prin eschiva, Gaspar Miklos. Sau, tot el: „Critica ideologiei comuniste e, de regula, contradictorie: ba se spune ca avem de a face cu o ideologie utopica, inaplicabila, ba ca ea a fost aplicata, dar cu rezultate dezastruoase. Pai, ori se poate aplica, ori nu se poate“. Bine, te grabesti sa spui, dar de vreme ce toate tentativele de aplicare a ideologiei comuniste au sfirsit in catastrofa, nu e asta o dovada ca ideologia cu pricina e inaplicabila? Unde e contradictia? Nu e inaplicabilitatea una dintre notele constitutive ale utopiei? De cite ori si in cite locuri trebuie sa esueze un sistem, pentru ca el sa fie declarat inaplicabil? E insa foarte greu sa-i tii piept seducatorului filozof maghiaro-clujean. E inteligent, e citit, e funny. Fucking funny! Si, mai ales, spre deosebire de cei doi parlamentari bulgari, e pe val, e pe gustul majoritatii. Si Ivan Krastev, si Alexander Smolar par sa-mi dea dreptate, dar o fac discret, in pauza, oarecum conspirativ. Le e teama, poate, ca ma simt prost si incearca sa ma consoleze prieteneste? Sau am devenit eu insumi mai suspicios decit e cazul? Vad oare disimetrii acolo unde ele nu exista? Dar iata, cind cineva vorbeste cu parapon despre defectele (grave) ale dnei Thatcher, toata lumea zimbeste solidar, aprobativ, cu multiple subintelesuri. Vorbesti, dimpotriva, despre unele calitati ale dnei Thatcher? Provoci o stare de jena generala, ca si atunci cind ai obiectiuni la Che Guevara. Dreapta e culpabila. Reactionara. Nitel ridicola. Stinga construieste pe idolatria egalitatii, dar nu admite egalitatea de principiu cu dreapta. Dreapta e ceva pe care nu e cazul sa-l consideri egal. In plus, dreapta e trista, n-are haz, nu stie de gluma. Stinga e sugubeata. Nu tine minte raul. Trage peste Gulag o cortina inteligenta, plina de nuante, fineturi analitice si „legi ale istoriei“. Lumea buna, lumea cu adevarat buna e de stinga. Restul? O mina de elitisti intirziati, buni de condamnat la o justa amnezie populara.http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=243&cmd=articol&id=9227
0