709

VORONIADA

Am fost toata saptamana trecuta la tara si abia acolo am putut realiza cat de hidoasa este dictatura comunista din RM. De fapt, am realizat-o pe deplin doar cand am revenit la Chisinau, pentru ca in provincie blocajul informational este cvasitotal. Practic toate televiziunile receptate acolo sunt de limba rusa, iar unicul canal de limba romana – TVM 1 – nu e un secret pentru nimeni, deformeaza si falsifica cu nerusinare realitatea.Dar sa trecem in revista cateva subiecte si modul in care acestea au fost tratate de televiziunea oficiala. In primul rand, m-a surprins ca Puterea si-a apropiat cu multa abilitate discursul nationalist, cu care reuseste sa-i prosteasca si pe ultimii cetateni mai reticenti vizavi de partidul rosu. Astfel, seara de seara, la Moldova 1 sunt dati pe post copii, batrani stirbi in haine nationale, care vorbesc cucernic, cu priviri evlavioase despre trecutul stramosilor si al neamului. Apoi in scena apar profesori de istorie, cu dinti de tabla, fondatori de muzee satesti, foarte incantati de razboaie de tesut stravechi, de straiuri nationale kitsch si altele. Si profesorii, si elevii, si reporterul sunt cuprinsi de euforie. Dar e si firesc, n-ai cum sa fii altfel cand esti antrenat doar in activitati nobile, de emancipare a neamului. Dar de ce oare puterea comunista stimuleaza pe toate caile interesul populatiei autohtone pentru Evul Mediu timpuriu, pentru credinta? Nu cred ca e greu de ghicit. Modelul este unul ideal pentru toti despotii care nu-si doresc cetateni, ci supusi, care respecta fara a carti autoritatile.Apoi, in cadrul altei rubrici, am aflat ca s-a instituit o noua functie in stat – prima doamna. Asa a fost prezentata Taisia Voronina, cea care a instituit sarbatoarea bizara Ziua Bunicutei. Niciodata nu mi-a fost mai mare mila, dar si dezgustul, fata de pensionarii milogi si inconstienti, deosebit de flatati ca au fost bagati in seama de organele centrale. La maratonul organizat pentru ei (ca doar n-o sa le ofere locuri la sanatorii sau la mare), batraneii cu gheburi in spate alergau schiopatand, in speranta ca vor obtine si ei vreo pomana. Culmea ridicolului a fost o cucoana care se chinuia sa fuga in rochie de seara si pe tocuri. In fine, toti erau in delir.N-au ramas in urma nici profesorii, care l-au aplaudat frenetic pe bossul statului, cand acesta le-a promis (a cata oara!) salariu de 300 de dolari. Adunarea in cauza mi-a amintit de activitatea tovarasului Nicolae Ceausescu, aplaudat si el frenetic de intelectualitatea romaneasca acum cateva decenii. Nu cred ca voi reusi sa am vreodata sentimente de respect pentru mult iubitii nostri profesori.Dar cel mai mult m-a indignat relatarea TVM 1 de la protestul din Balti, in care au fost falsificate grosolan faptele. In cadrul stirii au fost prezentati doar un grup de tineri, care s-au apropiat de protestatari si le-au smuls lozincile din maini. Din comentariul crainicilor, am inteles ca locuitorii or. Balti au prevenit prin actiunile lor prompte atatarea urii interetnice in RM, punandu-i pe fuga pe lasii participanti la actiune. Apoi a fost intervievat unul din rusofonii care au suprimat protestul, care a declarat ca ei nu pot accepta sa se repete evenimentele din anii ’90, ca in Balti locuiesc peste 60 de comunitati etnice etc. La sfarsitul stirii, au fost aratati vreo 20-30 de vlajgani care strigau in rusa „Nu fascismului” si alte lozinci antifasciste. Abia dupa vreo 3 zile, cand am revenit la Chisinau, am aflat ca in realitate protestatarii au fost batuti cu cruzime, ca politia nu a intervenit (m-am amintit cu aceasta ocazie de mitingul rusofonilor din fata Ambasadei SUA, unde au fost paziti cu strasnicie de politie, si unde s-au desfasurat in voie). M-am simtit profund lezat de modul in care televiziunea publica (al carui contribuabil sunt si eu) a prezentat evenimentul si intentionez sa o actionez in judecata (sper sa fiu ajutat in acest sens de colegii care au mai multa experienta in privinta demersurilor judiciare), pentru ca-si bate joc intr-un mod inimaginabil de consumatorul de informatie.De regula, nu vizionez emisiunile TVM 1, cunoscandu-i bine prestatia. De data aceasta insa, in lipsa unei alternative, mi-am depasit dezgustul (si nu regret), realizand adevaratele proportii ale razboiului mediatic pe care Puterea comunista il poarta impotriva propriilor cetateni, precum si efectele dezastruoase ale lavajului de creieri comunist.
0