Veneticilor din Moldova: simtiti-va ca acasa, dar nu uitati ca sunteti in ospetie
Aceasta zicala, utilizata mai frecvent la adresa unei persoane, iata ca e aplicabila si pentru un fenomen social. Ospitalitatea, in genere, in cultura etica, e considerata drept una din cele mai alese virtuti. Insa ospitalitatea exagerata poate avea efecte nefaste si distrugatoare. Poporul nostru, din (ne)fericire a fost inzestrat din belsug cu aceasta calitate care s-a transformat intr-un adevarat blestem, crucea caruia am dus-o si-o vom duce cu smerenie pe umerii nostri.Ospitalitatea in cazul unui popor inseamna toleranta fata de alte popoare, disponibilitatea lui de a lua sub “aripa” protectoare cetatenii straini care si-au gasit casa in alta tara decit cea de origine. Comparativ cu alte tari multinationale, populatia R.Moldova nu este atit de colorata, insa a intrat in obisnuinta noastra sa ne impartim cu tot ce avem mai scump si bun cu strainii veniti in “ospetie”.Toate bune si frumoase pina aici. Ar trebui sa ne mindrim ca suntem un popor atit de ospitalier si primitor. Doar ca noua nu ne-a fost suficient sa ne impartim cu veneticii din cei al nostru si sa ne bucuram impreuna, noi ne-am incumetat sa le “cadonam” cu toata generozitatea tot ce avem mai scump: si limba, si istorie, si modul de viata…si tot din acel nemarginit respect am adoptat cu usurinta modul lor de viata, si istoria, si limba lor…Intr-un cuvint am cam uitat sa le reamintim strainilor statutul lor de oaspete si treptat-treptat ne-am pierdut si noi statutul de stapin…Prin aceasta asociere sa nu credeti ca-mi manifest nemultumirea si dezacordul fata de etniile(mai ales cea majoritara) din Moldova. Ba, din contra, faptul ca exista scoli, cinematografe, organizatii, teatre ce activeaza in alte limbi decit romana nu poate decit sa bucure, inseamna ca statul isi trateaza cu respect minoritatile, le permite sa-si promoveze valorile, cultura. Insa situatia devine de-a dreptul suparatoare odata ce se inverseaza rolurile de gazda cu cel de oaspete. Conform normelor etice, oaspetele ajuns in casa gazdei poate sa-si permita din bunatatea ei pina la bunul simt, pina la decenta. Iar daca indecenta si nerusinarea oapetelui depaseste limitele , daca oapetele isi permite sa inlocuiasca legile din casa-gazda cu legile proprii denota nu numai lipsa de tact, dar si un total nerespect. Asa ca, dragi straini stabiliti in Moldova, simtiti-va ca acasa, dar nu uitati ca sunteti totusi in ospetie …!!!