816

Sisiliticii...

24 din 24 de ore, pe parcursul lunii iulie, Serviciul de Graniceri a transmis catre SIS listele studentilor care reveneau in vacanta din Romania, unde isi fac studiile. Ministerul Educatiei, prin intermediul liceelor pe care le-au absolvit acesti tineri, prezentau, la solicitare, numerele de telefon si adresele de la domiciliul studentilor inmatriculati la universitati romanesti. Persoane speciale telefonau acasa si, prezentandu-se drept «colegi», solicitau intrevederi cu studentii. In cadrul discutiilor, aceste persoane, facand referire la o organizatie neguvernamentala inexistenta, «Civilizatia XXI», insistau asupra fondarii unei organizatii anti-romanesti a studentilor din R. Moldova care invata in Romania. In schimb, tinerii se alegeau cu promisiuni ca, dupa absolvire, vor fi asigurati cu functii importante in cadrul structurilor de stat din R. Moldova.Pe parcursul vacantei de vara, tinerii care isi fac studiile in Romania au fost solicitati, in mod repetat, sa participe la elaborarea unui «studiu» despre situatia studentilor din R. Moldova care isi fac studiile in Romania. Ei sunt telefonati la domiciliu si, sub diverse pretexte, sunt chemati la intrevederi in zone publice. Persoana care ii contacteaza se da drept reprezentant al unei organizatii neguvernamentale, «Civilizatia XXI», explicand ca lucreaza in parteneriat cu Ministerul de Externe si cu Ministerul Educatiei.Un barbat, in jurul varstei de 30 de ani, smolit, de statura medieStudentii sunt contactati la telefoanele de la domiciliu, la putin timp de la revenirea acestora in vacanta. «Acest fapt ma determina sa cred ca exista o cooperare eficienta intre «autorii» acestui studiu si Serviciul de Graniceri», spune unul dintre studentii contactati telefonic la sfarsitul lunii iulie. Pe de alta parte, acesta sustine ca identificarea numerelor de telefon de la domiciliu sugereaza implicarea si a altor institutii in aceasta activitate suspecta.Tinerii care au contactat Ziarul de Garda, comunicandu-ne despre aceste activitati, au solicitat pastrarea anonimatului.«M-am intors de la Bucuresti in dimineata zilei de 24 iulie. Peste aproximativ trei ore, a sunat telefonul. Am auzit o voce nesigura, putin ragusita, total necunoscuta mie… Urmatoarele sale cuvinte au fost: «Dvs. faceti studiile la Romania?». Dupa ce a auzit raspunsul meu afirmativ, imi spuse ca reprezinta un ONG, «Civilizatia XXI», si ca realizeaza un studiu referitor la studentii basarabeni din Romania, in special in aspectele care tin de conditiile de studiu si de trai ale acestora. Am stabilit o intalnire. In dupa-amiaza zilei urmatoare, la o terasa din centrul Chisinaului, eram asteptat de un barbat in jurul varstei de 30 de ani, smolit, de statura medie. La inceputul discutiei, si-a scos un carnet si un pix. Mi-a adresat cateva intrebari generale, despre universitatea la care imi fac studiile, numarul de studenti basarabeni, conditii de cazare. Raspundeam repede, fara sa stau pe ganduri. El isi facea insemnari. Am retinut ca interlocutorul meu se exprima intr-un mod rudimentar, incoerent, astfel incat, uneori, trebuia sa-mi dau seama de unul singur despre ce anume vrea sa spuna. Folosea un limbaj voalat si evita exprimarile directe. L-am intrebat de unde a facut rost de numarul meu de telefon. Il luase de la liceu, prin intermediul Ministerului Educatiei. Urmatoarea mea intrebare a fost daca acest minister a comandat studiul. Raspunsul a fost negativ, desi din urmatoarele sale cuvinte reiesea altceva. Ministerul de Externe si Ministerul Educatiei erau, dupa spusele barbatului, parteneri si finantatori ai proiectului. Mi-a spus ca studiul priveste, de fapt, toti studentii din R. Moldova care studiaza in afara republicii, iar el se ocupa de cei din tarile vecine. Mi-a vorbit despre greutatile pe care le intampina studentii nostri peste hotare. «Cu Romania parca nu avem chiar asa mari probleme», a adaugat el. Am inteles ca incearca sa indrepte discutia pe fagasul dorit de el, dar am preferat sa astept, sa vad ce va urma. In scurt timp m-a intrebat daca avem probleme cu autoritatile din Romania, cu cetatenii si cu colegii nostri romani. L-am rugat sa concretizeze solicitarea, la care el mi-a spus ca se refera la «atitudini ostile fata de tara noastra», cum ar fi emiterea unor afirmatii precum ca Moldova nu e tara, ci o provincie a Romaniei si ca teritoriul dintre Prut si Nistru ar trebui sa intre in componenta statului roman».«Imi expunea binecunoscuta viziune antiromaneasca a lui Stati si Stepaniuc»Studentul spune ca a negat faptul ca in prezenta sa cineva ar fi facut asemenea afirmatii, rugandu-l sa-i povesteasca mai exact la ce se refera. Atunci barbatul i-a facut o incursiune in istorie. «Aveam sa aflu ca Moldova este mai veche decat Romania, si chiar decat principatul Tarii Romanesti, ca termenii «roman» si «limba romana» s-au nascut in 1862, ca moldovenii nu s-au numit niciodata romani. Imi expunea binecunoscuta viziune antiromaneasca a lui Stati si Stepaniuc. Despre anul 1918 a spus ca este o chestiune controversata si ca, totusi, Basarabia, din cauza slabirii Rusiei, a intrat in sfera de influenta a Romaniei, lucru care nu s-a mai intamplat in 1991, odata cu dezintegrarea URSS, din diferite cauze. Au urmat elogii aduse presedintelui Voronin. Totodata, interlocutorul meu se aratase deranjat de faptul ca primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, in timpul unei vizite la Bucuresti, i-a inmanat lui Traian Basescu un vas cu pamant, spunandu-i ca e pamant romanesc din Basarabia. M-a intrebat daca stiu ceva despre Organizatia moldovenilor din Romania. I-am zis: nu. Atunci mi-a descris in culori sumbre autoritatile de la Bucuresti care nu permit fratilor nostri moldoveni din Romania sa se declare minoritate nationala, desfiintandu-le organizatia».El si-a continuat mesajul potrivit caruia «daca in 1812 Moldova ramanea intreaga, cine stie, poate in 1859 tara s-ar fi numit Moldova, nu Romania, ca stii ca Moldova era mai mare decat Muntenia».«S-a dat indicatie, de la cel mai inalt nivel, ca lucrurile sa se miste in directia asta»In scurt timp, «privindu-ma in ochi, acesta imi inocula ca moldovenii trebuie sa faca totul pentru a schimba atitudinea romanilor fata de noi, asa incat ei sa ne considere tara independenta si popor aparte». Potrivit altei declaratii, «s-a dat indicatie, de la cel mai inalt nivel, ca lucrurile sa se miste in directia asta».De la alti studenti contactati pe aceiasi cale aflam ca delegatul «Civilizatiei XXI» le mai vorbeste despre «necesitatea consolidarii». El ii intreaba daca dupa absolvire vor sa ramana in Romania sau sa revina acasa. «In contextul Anului Tineretului, noi trebuie sa ajutam tinerii nostri, indiferent de locul in care invata». Daca cei abordati spun ca nu au luat inca o decizie, el ii incurajeaza ca «s-ar stradui sa le gaseasca un post bun, o functie inalta», or, potrivit acestuia, deseori, cei care absolvesc o facultate in Romania sunt acceptati cu greu in structurile de stat din R. Moldova».«Guvernarea comunista incearca sa infiinteze o organizatie antiromaneasca in randurile studentilor basarabeni din Romania, folosindu-si pentru asta «organele competente». Aceasta ar urma sa preia modelul structurii proprezidentiale de tineret din Rusia «Nasi», isi spun concluziile studentii abordati de asa-zisii reprezentanti ai «Civilizatiei XXI», precizand ca aceste actiuni devin mai intense in legatura cu viitoarele alegeri din 2009. «Dincolo de scopurile pe termen lung, pe care le-ar putea avea aceasta ipotetica organizatie, crearea ei ar oferi Puterii, in primul rand, avantaje de ordin electoral, or, la alegerile trecute, studentii basarabeni din Romania au votat in exclusivitate in favoarea opozitiei democratice de la Chisinau, iar acest lucru s-ar putea repeta si la electorala viitoare. Comunistii isi dau bine seama ca, in 2009, fiecare vot va conta, pozitiile politice fiindu-le slabite considerabil dupa localele din 2007», explica studentii dupa ce au fost contactati de barbatul de circa 30 de ani, smolit, de statura medie.«Civilizatia XXI», o organizatie fantomaIntr-un exces de sinceritate, acesta si-a dezvaluit numele, lasandu-le si numarul de telefon mobil, unor tineri care i-au inspirat mai multa incredere. Potrivit persoanelor abordate de reprezentantul «Civilizatiei XXI», ar fi vorba de un absolvent al Facultatii Stiinte Politice de la USM, originar din Hancesti, fost angajat al Cancelariei Guvernului.Aura, o studenta care isi face studiile in Romania, a incercat sa-l identifice pe acest reprezentant al asa-zisei organizatii «Civilizatia XXI».La Ministerul Justitiei a aflat ca o astfel de organizatie neguvernamentala nu este inregistrata in R. Moldova. La Ministerul de Externe, presupus partener si finantator al studiului referitor la situatia studentilor basarabeni care isi fac studiile in Romania, ofiterul de presa, Radu Bradu, a spus ca institutia in cauza nu a stabilit niciun fel de relatii de parteneriat cu «Civilizatia XXI». Si la Ministerul Educatiei i s-a sugerat ca «Civilizatia XXI» nu are vreo interferenta cu acest minister, desi studentii abordati in cadrul presupusului studiu spun ca persoana care a solicitat intrevederea cu ei era bine informata despre toti tinerii care au fost admisi la studii in Romania, dar si despre institutiile de invatamant pe care acestia le-au absolvit in R. Moldova.Aura a mers mai departe. Avand numele persoanei, ea a apelat la Facultatea de Stiinte Politice a USM. Surse bine informate din cadrul acestei institutii i-au confirmat ca, intr-adevar, acum cativa ani, T. a absolvit aceasta facultate. «Acum este angajat SIS», a aflat Aura la USM date despre absolventul acestei institutii.«Cine mi-a dezvaluit identitatea?»La numarul de telefon al lui T., care sfarseste 901, Aura a reusit sa comunice o singura data cu abonatul, deoarece, de obicei, raspundea robotul. Amintim aici ca, de obicei, T. ii informa pe tinerii cu care se intalnea ca, «s-ar putea ca telefonul sa fie inchis, atunci cand ma aflu in cladirea Guvernului».Luni, 1 septembrie, Aura a telefonat la SIS. La Serviciul de presa, Sabina Colomeicenco a spus ca nu cunoaste nimic la subiectul abordat, solicitand timp, pentru a ne raspunde. Pentru ca Colomeicenco nu a mai raspuns la telefon, Aura a contactat ofiterul de serviciu al SIS, la numarul de telefon indicat pe pagina www.sis.md, a acestei institutii. Acesta a confirmat ca T. este la serviciu, precizand ca nu are dreptul sa furnizeze numarul telefonului din biroul acestuia. «Lasati telefonul dvs., pot sa i-l transmit, ca sa va contacteze», a spus ofiterul.Spre seara, T. a cautat-o pe Aura la numarul de telefon lasat ofiterului de serviciu. Pentru ca Aura lipsea la acel moment, T. a telefonat si a doua zi, pe 2 septembrie. Aura a insistat ca vrea sa-i comunice ceva, in legatura cu «Civilizatia XXI», solicitand o intrevedere in oras, la care T. a chemat-o in anticamera SIS. «Va asteptam intr-o ora», a spus functionarul Serviciului de Securitate. Pentru ca se auzea o voce care ii soptea lui T. cum anume sa o cheme pe Aura, tanara a intrebat cine ii spune lui T. ce sa vorbeasca. Atunci T. a spus ca nu-l intereseaza nimic altceva decat sa afle cine i-a dezvaluit identitatea sa de functionar SIS. Aura insista sa-l intalneasca in oras pe T., iar acesta ii oferea anticamera pentru o eventuala discutie.Am solicitat opinia Guvernului despre activitatile organizatiei-fantoma «Civilizatia XXI». La Serviciul de presa ni s-a spus ca, la nivel oficial, nu au existat discutii despre vreun studiu realizat de aceasta organizatie.In anticamera lui Victor Stepaniuc am fost redirectionati la consilierul acestuia, Dragos Vicol, care nu a fost de gasit.La Legislativ, membrul Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, Igor Klipii, a spus ca, daca si exista o astfel de activitatea, ea a fost pusa la cale in lipsa sa. «Sunt multi sarlatani, inclusiv in plan politic. Nu exclud ca exista diverse activitati prin care se insista ca relatiile cu Romania sa fie mentinute in stare proasta». Parlamentarul este decis ca, in cazul unor sesizari din partea studentilor contactati de reprezentanti ai asa-zisei «Civilizatii XXI», sa adreseze interpelari institutiilor de resort, deoarece «este anormal ca angajati ai institutiilor statului sa se ocupe cu asa ceva».http://garda.com.md/investigatii/vara-torida-la-sis
0