"Rinocerii" de Eugen Ionesco, in cateva citate:
"BERENGER: Se vede foarte bine ca nu poti sa-ti revii. Ei bine, da, era un rinocer. Un rinocer si gata. Gata, s-a dus... e departe de-acuma...JEAN: Dar spune si tu, ce dracu! E nemaipomenit! Un rinocer alergind liber prin oras: asta nu te surprinde deloc? Ar trebui interzis! (Berenger casca.) Pune mina la gura cind casti!BERENGER: Mdeah... mdeah... Ar trebui interzis. E periculos, la asta nu m-am gindit. Nu-ti fie teama, e departe acum, n-are ce sa ne mai faca!JEAN: Ar trebui sa protestam la primarie, la autoritatile municipale ! La ce sint ele bune?BERENGER (casca iar, dar duce repede mina la gura): Pardon... Poate ca o fi scapat de la gradina zoologica!"-----------------------------------------"DOAMNA BOEUF: E sotul meu! E Boeuf, sarmanul meu Boeuf ce ti s-a-ntimplat?DAISY: Sinteti siguri?DOAMNA BOEUF: El e, il recunosc. (Rinocerul ii raspunde printr-un muget violent, dar tandru.)DOMNUL PAPILLON: Ca sa vezi! De data asta-l dau definitiv afara din serviciu.DUDARD: Are asigurare?BOTARD (aparte): Acuma am inteles...DAISY: Cum sa mai plateasca Asigurarile intr-un caz ca asta?"--------------------------------------------------"Nu mai exista decit ei. Nu mai exista decit ei. Autoritatile au trecut de partea lor." ----------------------------------------------------"Asculta, Daisy, putem face ceva. Vom avea copii, copiii nostri vor avea la rindul lor copii. Sigur, va trece ceva timp, dar noi doi putem regenera omenirea." -----------------------------------------------"Ei sint frumosi. M-am inselat. Oh, cit de mult as vrea sa fiu ca ei. Poftim: eu n-am corn! Ce urita e o frunte plata! Mi-ar trebui un corn sau doua, ca sa-mi mai rafinez chipul si sa-mi dispara ridurile. Dar uite ca nu-mi creste nici unul. Iar miinile-mi sint fine. Oare mi se vor face vreodata zgrunturoase? (isi scoate haina, se descheie la camasa si i?i contempla pieptul in oglinda:) Am pielea flasca. Ah! Acest trup lucios si paros! Ce mult as vrea sa am si eu asa o piele groasa si o culoare atit de magnifica precum acest verde intunecat. Sa am si eu aceasta nuditate decenta, cum e goliciunea lor! (Asculta mugetele.) Cintarile lor te farmeca, sint putin aspre, dar au un anume farmec! Daca si eu as putea face ca ei! (incearca sa-i imite.) Ahhh! Ahhh! NU, nu e asa! Sa mai incerc o data, mai tare! Ahh! Ahh! Brr! Nu, nu, nu, nu-i asa, e prea slab, prea lipsit de vigoare! Nu pot sa mugesc. Pot doar sa urlu. Ahh! Ahh! Brr! Numai ca urletele nu se compara cu mugetul! Ah, ce rauvoitor am fost, si circotas: ar fi trebuit sa ma fac mai devreme ca ei si sa-i urmez! Acuma-i prea tirziu! Ei da, sint un monstru. Un monstru! Doamne, niciodata nu voi fi rinocer niciodata, niciodata! Nu ma mai pot schimba. "As vrea, atit de mult as vrea, dar nu pot Nu mai pot sa ma privesc in oglinda. Mi-e rusine de mine." Adus de la "http://ro.wikiquote.org/wiki/Eugen_Ionescu"