1508

Amanta bugetului

Numai in 2008, „Caravela…” Lenutei a fost subventionata din Buget cu 1 milion 817 mii lei. Dupa ce Lenuta Burghila, interpreta preferata a lui Vladimir Voronin, s-a proslavit prin „marsurile” sale triumfalist-propagandistice prin satele Moldovei, cu a sa „Caravela a (in)culturii” (considerata de multi o escrocherie din care stoarce bani), mai multi fosti angajati ai acesteia, fortati sa se concedieze, si artisti implicati in concertele „Caravelei…” au declarat ca nu au fost remunerati, suportand brutalizarile si injuriile Lenutei si ale sotului ei, Vitalie Leonte, agricultor de meserie, ajuns in prezent director-executiv al revistei „Caravela Culturii”.Un grup de fosti angajati ai revistei „Caravela Culturii” au fost fortati sa-si dea demisia, in cursul anului curent, de catre redactorul lor sef, Lenuta Burghila. Stela Enachii, fost redactor-sef adjunct al revistei, care detinea aceasta functie din decembrie 2007, ne-a declarat ca Burghila isi schimba foarte des subalternii. „De la fondarea revistei, nu s-a intamplat ca o singura persoana sa activeze in calitate de redactor-sef adjunct prea mult timp.Motivul l-am inteles abia peste doua luni. Lenuta Burghila are o regula de aur: achita salariile cu cel putin doua luni intarziere si creeaza conditii insuportabile de munca. Mie mi-a dat leafa la timp doar in prima si in ultima luna de munca. Apoi, dupa ce au inceput sa apara mai multe divergente - din motive atat financiare, cat si de etica profesionala - am fost fortata sa plec. M-a intimidat, aducand pe altcineva in locul meu”, sustine jurnalista Stela Enachii.„La inceput, speram ca voi putea edita o revista de divertisment, competitiva pe piata, dar am inteles ca, de fapt, aceasta e o publicatie ce face imagine doar Lenutei Burghila si lui Vladimir Voronin. Eram nevoita uneori sa scriu despre nonvalori, la comanda sefei mele. Iar situatia cand trebuia sa dau poza presedintelui comunist pe doua pagini imi parea de-a dreptul tragicomica! Odata, am avut “tupeul” sa scriu despre sarbatoarea romaneasca Dragobetele. Cuvantul „romanesc” i-a provocat o mare panica Lenutei Burghila, care ne-a interzis categoric sa folosim in textele noastre cuvintele „roman” si „romanesc”.Acesta nu este singurul element de cenzura la „Caravela Culturii”. Persona non grata acolo este oricare alt lider politic decat Voronin si, deseori, sunt promovati artistii pro-comunisti. „Lenuta Burghila il idealizeaza pana intr-atata pe Voronin, incat mereu ne spunea ca acesta i-ar fi ca un tata. Desi am fost redactor-sef adjunct, eram nevoita sa fac si munca ei. De fapt, ea este unica sefa a unei redactii din RM, care nu a scris niciodata nici un material. S-a implicat intr-o afacere de care habar n-are. In aceasta situatie, un jurnalist nu-si poate pastra integritatea. Mi-e rusine ca am lucrat cu Lenuta Burghila. Aduceam povestile unor oameni interesanti de peste Prut, insa nu eram lasata sa le public. Este regretabil ca jurnalistii tineri sunt nevoiti sa accepte aceste conditii mizerabile de lucru”, a mai afirmat Stela Enachii.„Eu sunt judecata in tara asta…”Protagonista de la „Caravela Culturii” a intrat in istorie si prin deplasarile sale pe bani publici. „Mare ne-a fost indignarea cand sefa noastra impreuna cu fiica ei au plecat in mai la Belgrad, la „Eurovision” - fata in calitate de „jurnalista”… Dupa ce au revenit, mi s-a spus mie sa scriu despre eveniment, desi nici nu am fost acolo”, povesteste Stela Enachii. Si totul - in pofida faptului ca Lenuta Burghila se plange mereu subalternilor ca „n-am bani pentru hartie, pentru imprimanta, salarii etc.”.Mai multi fosti angajati ai interpretei ne-au declarat ca au suportat aceleasi prejudicii morale si materiale. S. V., autoarea mai multor materiale, a muncit de pomana mai multe luni de zile la aceeasi revista. „Detestam folosirea oamenilor in scopurile meschine ale Lenutei Nurghila, pe banii guvernului. Sunt inadmisibile aceste inselaciuni...”. Intrebati de ce nu-si actioneaza fostii sefi in judecata, fostii membri ai echipei ne-au raspuns: „Cand aveam scandaluri, Lenuta Burghila apela la „puisorul” sau, adica la sot, Vitalie Leonte, care practica tactica amenintarilor, de ordinul: luarea unor pumni in cap, fabricarea unui dosar penal sau aruncarii de la etajul patru. „Eu sunt judecata in tara asta si la mine toti ministrii stau struna”, urla barbatul interpretei la noi, cu aluzii la relatiile lui stranse cu seful statului.Frica de prietena presedintelui…Solicitati de TIMPUL, o serie de interpreti - de la foarte tineri la cei in varsta - ne-au relatat, sub protectia anonimatului, ca Lenuta Burghila nu i-a remunerat pentru numeroase participari la „Caravela Culturii” prin localitati si nici contracte cu ei n-a incheiat. „Sunt umilita si calcata in picioare ca, dupa ce am cantat la peste 20 de concerte, nu sunt platita. Am vazut-o pe Lenuta Burghila la inaugurarea caii ferate de la Giurgiulesti, unde s-a intalnit „intamplator” cu presedintele tarii. De fapt, nu avea nicio treaba cu evenimentul de acolo, face sluj PCRM-ului si isi bate joc de artisti”, ne-a marturisit o cantareata. „Caravela Culturii” pentru mine a fost ocazie de iesire in public. Pe parcurs, misiunea acestor spectacole este sa promoveze PCRM-ul. Acolo tatuca este pomenit la fiecare pas. Artistii sunt nevoiti sa se implice, deoarece prea nu sunt spectacole si mai vor sa faca un ban…”.Actrita Eugenia Butnaru este pensionara si n-a fost remunerata din mai 2007. „Nu fac politica. Sunt artista si ma bucur cand la spectacol vad lacrimi de bucurie in ochii oamenilor, care de 20 de ani au fost vaduviti de reprezentatiile noastre. Caci, a crescut o generatie care n-a vazut un actor viu. Spectatorii de la tara nu inteleg insa ca aceasta „Caravela…” are si mesaje politice. Ma supara acest fapt, dar situatia in care se afla artistii in etate, cand uneori nu au ce manca, ii face sa inchida ochii si sa castige o bucata de paine”, a conchis actrita.Cantareata Doina Arsene ne-a marturisit ca a refuzat sa mai cante la „Caravela…”, deoarece pentru ea conteaza cu cine lucreaza”. Nu dau dovada de cultura nici cei care stau in fruntea „Caravelei”, nici cei care o sustin. Felul cum vorbesc, cum se comporta lasa de dorit… La inceput imi puneam mari sperante in acest proiect - oamenii de la sate au nevoie de arta. Puneam suflet in ceea ce faceam. Insa atunci cand se fac apropouri politice, cand in scena apar niste lozincarzi ce indeamna subtil oamenii pe cine sa simpatizeze, intelegi ca torul e o provocare”, ne-a spus ea.
0