882

Interviu cu Dorin Chirtoaca: Un vot al unui consilier corupt din CMC costa pana la 10 000 euro

Gruparea PCRM, PPCD, PSD, Oniscenco si altii percepe administratia publica locala drept o posibilitate de a pune mana pe ceva * Crestin-democratia nu mai are nimic in comun cu ceea ce se intampla in cadrul PPCD * Lui Chirtoaca i s-a propus “un cadou” de Craciun de 10 000 lei, pe care primarul l-a refuzat * Afacerile de coruptie au loc cu implicari la nivelul guvernarii * Un vot al unui consilier corupt din CMC costa pana la 10 000 euro * Chirtoaca respinge informatia ca ar putea deveni deputat in Parlamentul Romaniei * Guvernarea comunista a pierdut legatura cu omul simplu * Se incearca diverse formule in scopul revenirii, in 2009, a nomenclaturii sovietice * PL nu are nicio legatura cu Gabi Stati. Acestea sunt principalele declaratii ale primarului general al mun. Chisinau, vice-presedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, lansate in cadrul unui interviu pentru Ziarul de Garda.— Dle primar, dupa schimbarea situatiei in Consiliul Municipal Chisinau (CMC), cum sunt relatiile dvs. cu noul presedinte al CMC si cum este sprijinul pe care-l aveti de la acest consiliu?— S-a vazut deja ca gruparea actuala din cadrul CMC are anumite interese in ceea ce priveste administratia publica. Din punctul meu de vedere, nu exista un nou presedinte al CMC. A avut loc o lovitura la nivel local, aplicata locuitorilor mun. Chisinau de catre gruparea PCRM, PPCD, PSD, Oniscenco si altii care mai sunt pe acolo. De la bun inceput, acestia percepeau administratia publica locala drept o posibilitate de a pune mana pe ceva. Asupra acestui lucru am atras atentia de fiecare data.— Ce vor, de fapt?— Aduc doua exemple elocvente. Primul — «Fascomtrans», o firma patronata de Oniscenco, a primit un sediu de 198 m.p., in centrul Chisinaului, pe str. Cosbuc, in lipsa vreunei licitatii si a unui dosar oficial in Directia patrimoniu a Primariei. Deci, din pod, au intocmit un proiect de decizie, l-au votat. Am atacat aceasta decizie in judecata. Al doilea exemplu. Pe str. Alba-Iulia, unde este sau a fost actionar Ion Musuc, si deci unde are interes Eduard Musuc, a fost acordata alta locatie. Astfel de exemple mai sunt si vor mai aparea. Acesta, de fapt, este modul in care ei sunt obisnuiti sa gestioneze Chisinaul.— Ce zic, in noile conditii, consilierii PPCD, care, acum cativa ani, promovau o campanie a «mainilor curate»?— Ar trebui sa ii intrebati pe ei. Mie mi se pare ca nu mai are nimic in comun crestin-democratia cu ceea ce se intampla in cadrul acestui partid si in cadrul fractiunii PPCD din CMC.— Desi Euro TV si Antena C au fost privatizate, aceste studiouri continua sa se afle in doua sedii foarte importante ale municipalitatii. Cum de si-au pastrat noii patroni aceste oficii?— Ceea ce am reusit sa fac este, cel putin, sa nu semnez rezilierea contractului cu fostele intreprinderi municipale Antena C si Euro TV, tocmai pentru a lasa o portita in cazul revenirii la situatia anterioara. Intre timp, cu ajutorul fostilor primari, au fost semnate contracte cu SRL-urile Antena C si Euro TV. Rezilierea acestor contracte ar insemna numeroase abordari in instantele de judecata. Or, la noi, instantele de judecata se pronunta univoc in detrimentul Primariei, atunci cand este vorba de interesele puterii centrale.— Ce fel de venituri are bugetul Primariei in urma acestor contracte?— Sunt niste contracte de arenda, care se respecta. Aceste sume, insa, nu solutioneaza nici pe departe problema bugetului municipal, or, toate taxele si impozitele locale, acumulate din chiria imobilelor, se ridica la 10% din bugetul integral. Nu este o suma atat de importanta pentru municipalitate.— In repetate randuri, ati declarat ca orice tentativa de coruptie din cadrul Primariei va fi sanctionata. Ati descoperit deja vreun caz de coruptie? A fost demis vreun functionar? A fost intentat vreun dosar?— Am fost sesizati in cateva cazuri despre niste intermediari, carora nu le-am putut da de urma. Unii au disparut cu tot cu firma din sediile in care aveau inchiriate birouri in care diversi cetateni au apelat la serviciile lor pentru a rezolva dosare in Primarie. Am depistat o depasire de atributii in sectorul Rascani, la Directia Invatamant, fiind vorba de repararea unei gradinite si a unei scoli in lipsa unei foi de titlu corespunzatoare. In urma anchetei de serviciu, am putea recurge la sanctiuni obisnuite, la sanctiuni financiare sau chiar la disponibilizari.Mai sunt in cercetare cateva cazuri la Directia Cultura. Este vorba de inchirierea unui imobil in care este amplasata biblioteca «Targu-Mures». Locatia apartine directorului adjunct Bodrug, iar contractul de inchiriere a fost semnat de fostul director interimar, dl Gorceag, dintr-o singura sursa, in decembrie 2007. De altfel, contractul a fost semnat de interimar in conditiile in care era numit deja un nou director la Directia Cultura. Dosarul este acum in cercetare. De asemenea, sunt investigate cateva cazuri ce tin de efectuarea unor lucrari de reparatie la Centrul «Eminescu», inundat recent.— Cum pot ajunge la dvs. cetatenii care detin informatii despre eventuale cazuri de coruptie in cadrul structurilor Primariei?— In Primarie, orice cetatean ma poate gasi, si eu, la randu-mi, gasesc oricand posibilitatea de a sta de vorba. Altceva e ca, in cazul situatiilor de coruptie, oamenii ar trebui sa manifeste mai mult curaj cand li se cere mita. Ar trebui sa vina si sa-mi spuna personal. Atunci as putea interveni prompt. Daca ai astfel de dovezi, precum omul caruia i s-a cerut sau omul care a fost determinat sa dea mita, poti merge destul de departe.In realitate, cand intreb oamenii despre ce e vorba, acestia nu vor sa-mi spuna clar. Ei prefera sa vorbeasca prin diferite formule: «Se rezolva moldoveneste», «Se rezolva in biroul nu stiu care»… Cand le spun sa ma insoteasca in biroul cu pricina, dau inapoi. Probabil se tem.— Ce suma v-a fost propusa, in calitate de mita? Pentru ce?— De fapt, mi s-a spus ca este vorba despre un «cadou» de Craciun. O suma de 10 mii de lei mi-a fost propusa pentru receptia finala a unei constructii in sectorul Buicani, pe str. Alba-Iulia.— In ce relatie sunteti cu agentul economic care a incercat sa va mituiasca?— Nu ne-am mai intalnit. Atunci i-am spus sa iasa din birou cu tot cu plic. Am facut anuntul public, intr-o sedinta operativa. Nu am mers la politie, ca sa depun o plangere. Ulterior am primit eu, de la Procuratura sau de la Politie, o solicitare. Am analizat si am constatat ca problema nu consta in acel agent economic. Eu nu am preferat ca din acest caz sa fie facut un «tap ispasitor al coruptiei». Cred ca avem nevoie ca din ce in ce mai multi demnitari sa ia atitudine clara si ferma fata de fenomenul coruptiei si sa nu se caute un tap ispasitor. La noi afacerile de coruptie au loc cu implicari la nivelul guvernarii. Acestea «echivaleaza» cu o cantitate de 200 kg de heroina, plimbata nestingherit prin centrul Chisinaului. Aceasta cantitate este estimata la 10 mil. euro, or de la 10 mii de lei pana la 10 mil. de euro e o distanta. Cazul agentului economic nu cred ca e singurul si cel mai semnificativ din punct de vedere al valorilor. Avem nevoie ca atat agentii economici, cat si cetatenii, sa inteleaga ca, la nivelul Primariei (primarul, viceprimarul, sefii de directii), am adoptat tactica potrivit careia tot ce reprezinta dreptul legal al unui cetatean se rezolva neamanat, fara mita. In cazul unor probleme, mai dificile, solutionarea poate dura ceva mai mult timp, asta insa nu inseamna ca oamenii ar trebui sa prefere alte reguli.Acest mesaj l-am lansat de la bun inceput. Toti cei care au dreptate din punct de vedere al legii si-au vazut problemele solutionate, desi cunosc ca, unii, din cadrul CMC, cer bani de la cetateni pentru votarea unui sau altui proiect de decizie. Sunt zvonuri ca unii au si luat.— Si cat costa un vot?— Se vehiculeaza sume de 7—8—10 mii de euro.— Cum credeti, in R. Moldova lupta cu coruptia este una adevarata sau una mimata?— Atata timp cat avem un CCCEC care lucreaza la comanda, este clar ca e vorba de o mimare a acestei lupte.— CCCEC declara ca, in 2008, 29 de primari si functionari publici din R. Moldova figureaza in diverse dosare de coruptie. Cunoasteti aceste cazuri?— Nu cunosc aceste informatii, insa atata timp cat primarii au la dispozitie fonduri infime in raport cu cele ale Guvernului este impropriu sa incerci sa pretinzi ca cei 29 de functionari locali sunt vizati in mod obiectiv. Cred ca aceasta nu este problema nr. 1 in R. Moldova. Problemele adevarate sunt acolo unde sunt gestionate miliardele, dar nu se gaseste niciun corupt.— Ati incercat sa le vorbiti inaltilor oficiali europeni despre aceste situatii?— Cand am vorbit cu oficiali europeni, am incercat sa prezint lucrurile in asa fel incat acestia sa-si dea seama ca, la Primaria din Chisinau, echipa lucreaza deja altfel. Am incercat sa-i convingem ca ne-ar putea ajuta sa cream un viitor mai bun pentru R. Moldova. Nu ne-am plans, dar le-am vorbit despre cazurile de coruptie de la noi, si despre cazul «Heroina». De fiecare data, nu le venea sa creada. Anumite lucruri nu le cunosc si nu pot sa le inteleaga.— Dar ce se intampla cu acea constructie in care era implicat vicepretorul Petru Budurin?— Este inghetata. Noi am oprit lucrarile, iar Inspectia de Stat in Constructii nu a venit cu un verdict care ne-ar permite demolarea acesteia. E o situatie de blocaj, deoarece competentele nu apartin in totalitate Primariei. In cazul constructiilor neautorizate, maxim ce putem face e sa le suspendam. In consecinta, insa, dispozitiile noastre de suspendare a constructiei pot fi contestate in instanta de judecata. De obicei, sunt contestate, instanta decide oprirea actiunii dispozitiei de suspendare pana la solutionarea cauzei in fond. Solutionarea in fond dureaza foarte mult timp. Chiar daca in instanta se ajunge la o solutie in favoarea Primariei, privind dispozitia de suspendare, atunci Inspectia de Stat in Constructii tergiverseaza constatarea, conform Codului Administrativ, legalitatii constructiei. In lipsa unei astfel de constatari, Comisia Administrativa din cadrul Preturii de sector nu este in drept sa decida demolarea. Pe de alta parte, in cazul unei astfel de decizii, aceasta este atacata in judecata, trecand din nou prin procedura celor 3 instante si, in consecinta, trecand alti ani de zile. Astazi nu dispunem de competentele necesare pentru a opune eficient rezistenta unor constructii neautorizate.— Cum a fost, de fapt, in cazul soferului angajat de dvs.?— De fapt, nu a fost sofer. Era vorba de un angajat al Directiei Tehnice a Sectiei Deservire Tehnica din cadrul Directiei Administrative. La cateva saptamani dupa accident, dansul a plecat. Ce s-a intamplat atunci de fapt? Intr-un timp foarte scurt de la investire, urma sa plec la Bruxelles, la invitatia Aliantei Liberal-Democrate din Parlamentul UE. Dimineata, avionul era la 5.00, trebuia sa ajung la Aeroport. Seara, pe la 23.00, am decis sa plec singur la volan, cautand pe cineva care ar conduce automobilul la Primarie, dupa plecarea mea. L-am rugat pe acest coleg sa ia masina de la Aeroport si sa o aduca la Primarie. Dansul, locuind pe bd. Dacia, a mers la Aeroport, urmand sa ajunga inapoi la Primarie. Nu-mi spusese ca, in ajun, consumase alcool. Nici eu nu mi-am dat seama in cele cateva minute cat ne-am aflat in masina. Ajungand la Bruxelles, am aflat ca, in drum de la Aeroport, a fost oprit de politie. Aceasta a constatat un grad de alcoolemie. Asa a inceput scandalul.— Ce cadouri ati primit de cand sunteti Primar?— Toate sunt in vitrina din birou. Cel mai pretios cadou este un mesaj, de 1 iunie, din partea unei copile, Lenuta, care traieste doar cu mama sa. Fetita invata la scoala-internat nr. 1 si are doar note de 10. Mesajul ei este urmatorul: «Odata cu sosirea vacantei, toti copiii cu parintii isi fac planuri pentru odihna. Noi am vrea sa fim mai mult cu parintii. Sa nu-si lase copiii aici. Sa nu plece peste hotare. Maturii, nicio clipa nu uitati ca ati fost ca si noi. Acum aveti copii si nepoti, luati exemplu, investiti mai mult in copii. Credinta si dragoste in tot ce faceti». Acesta este mesajul Lenutei, eleva in clasa a 2-a. Acest mesaj a fost citit in fata functionarilor Primariei.— Mai nou, se vorbeste ca ati putea ajunge deputat in Parlamentul Romaniei…— Nu cunosc, decat din presa, despre ce este vorba. Nu am vorbit cu vreun oficial al Romaniei la acest subiect. Mai mult, nu cred ca acest subiect poate deveni valabil. Indiferent daca este vorba de Parlamentul R. Moldova, al Romaniei sau al Europei, am un mandat de primar pe care trebuie sa-l onorez. Din aceasta perspectiva, nu vad de ce ar trebui sa incep o alta activitate.— Ce consecinte ar putea avea o decizie CEDO in dosarul intentat de dvs. si de Alexandru Tanase privind dubla cetatenie?— Sansele unui castig de cauza in acest dosar, in opinia mea, sunt destul de mari, or, nu este vorba decat despre un drept fundamental al omului pe intreg continentul european. In cazul R. Moldova, este vorba de o incapatanare de a separa cetatenii in zeci de categorii. Nimeni, in niciun mod, nu poate decide asupra sansei cetatenilor de a candida sau nu la functia de deputat in Parlament. Nimeni nu poate separa oamenii in patrioti sau nepatrioti. Parlamentul si Guvernul R. Moldova nu au astfel de abilitati. Cred ca o hotarare CEDO ar putea avea si o urmare pozitiva in solutionarea problemei cetateniei romane de catre statul roman. Daca la nivel CEDO se va spune ca este discriminare si ca nu are dreptul R. Moldova sa faca ceea ce a facut cu aceasta lege, asta ar insemna ca Romania ar trebui sa aiba unda verde privind acordarea cetateniei romane tuturor solicitantilor din R. Moldova, pe baza de lege.— Ce fel de configuratie ar putea exista in urmatorul Legislativ? Ce fel de deputati vom avea daca Legea privind dubla cetatenie va functiona?— Vor fi diferiti, dar nu cei mai reprezentativi. Atata timp cat o anumita parte dintre cetateni sunt privati de dreptul de a accede in Parlament, evident, locurile vor fi ocupate de o alta parte a societatii, care nu are cum sa-i reprezinte pe toti. In 2009, comunistii au sanse reduse. Atat in zona rurala, cat si in cea urbana, s-a pierdut orice legatura dintre guvernarea comunista si omul simplu. In conditiile cand, pe langa alte probleme, avem si inundatii, presedintele pleaca in Croatia la odihna, iar premierul in Grecia. Intelegand ca sansele lor descresc, PCRM gandeste sa reuseasca prin intermediul aliatilor, care apar unul cate unul, de la o campanie electorala la alta. Sunt convins ca exista si partide formate de comunisti. Exista multe arme pe care le detine guvernarea comunista, parerea mea e ca aceste arme sunt slabe, precum sunt slabi si cei care au devenit aliati peste noapte.— Ce ne puteti spune despre varianta Greceanai — presedinte, Voronin — speaker si Dodon — premier?— Parerea mea e ca nu mai conteaza cine si pentru ce functie se pregateste. Trebuie retinut un singur lucru — sistemul lucreaza dupa niste reguli pe care nu le vedem noi la televizor sau nu le putem deslusi din declaratiile de presa pe care le fac unii sau altii. Sistemul lucreaza la comanda, dupa cum decid cele doua-trei persoane din anturajul presedintelui. De multe ori, s-a vazut si la televizor ca sunt prinsi pe picior gresit ministri, demnitari inalti, pentru ca lor nu li s-a comunicat ce trebuie sa vorbeasca in fata camerei. Din acest motiv ei vorbesc cu totul altceva decat decizia luata.Lucrurile devin din ce in ce mai stravezii. Cazul Musuc, surprins in instanta de judecata, arata clar cum functioneaza justitia. Judecatorul ii recomanda celui care este parte in proces ce sa faca ca «sa iasa asa cum trebuie».— De ce sunt atat de putine reportaje de acest fel in mass-media de la noi?— Astfel de reportaje le permit cetatenilor sa-si intareasca convingerea ca lucrurile stau exact asa cum spune, de ani de zile, societatea civila, mass-media scrisa. Astfel de subiecte ii ajuta pe cetateni sa-si creeze un punct de vedere clar privind alegerile din 2009. De fapt, si accesul presei la informatia de interes public este limitat. Si prudenta unor demnitari este mai mare. In cazul de la Curtea de Apel, Musuc a fost neatent si a dat cu bata in balta. Cred ca si Angela Gonta a fost agera, fapt pentru care trebuie felicitata.— Urmase o perioada in care au existat defectiuni tehnice la receptionarea Pro TV. Credeti ca ar fi vreo legatura?— Legaturi pot sa apara oricand. Agentii economici pot fi presati sa nu mai dea publicitate la un anumit post. Alteori poate fi sistata emisia, prin intermediul distribuitorilor prin cablu. Si licenta poate fi suspendata… Intotdeauna pot fi gasite parghii pentru intimidare.— In ce relatii sunteti cu Comisariatul General de Politie?— Exact in aceeasi in care eram la Craciun, cand s-a vazut clar atitudinea Politiei fata de Primarie. Acum, in cazul inundatiilor, politia mai absenteaza de la sedintele operative. Politia municipala este o structura a Guvernului. Guvernul este comunist, deci, Politia nu are cum sa fie intr-o relatie corecta cu Primaria astazi. Nu vorbesc despre toti politistii municipiului Chisinau, ci despre capii acestora. Asa este legea si nu as vrea sa ne razbunam pe miile de colaboratori ai politiei care incearca sa-si faca datoria, din cauza catorva functionari aserviti puterii.— Ce certitudini exista ca banii colectati de Guvern pe contul special, destinat sinistratilor, vor ajunge la victimele inundatiilor?— La noi, fenomenul raketului in raport cu agentii economici este unul utilizat frecvent. Nu cunosc cum sunt repartizate fondurile acumulate de Guvern. Noi avem indoielile noastre in ceea ce priveste transparenta utilizarii fondurilor. Conform unor informatii de la Ministrul Constructiilor, o casa construita pentru sinistrati ar costa circa 1 mil. de lei, or, acestea sunt costuri exagerate. Daca Guvernul opereaza cu astfel de preturi, intru ajutorarea sinistratilor, atunci e curata hotie.— Ar putea chiar firma ministrului Constructiilor sa fie implicata in edificarea caselor pentru sinistrati?— Urmeaza de vazut. In mod normal, la gestionarea acestor fonduri ar trebui sa fie respectate toate procedurile legale in cazul achizitiilor publice. Este vorba de un subiect sensibil si este vorba de donatii benevole, facute de cetateni. Acest fapt ar trebui sa determine Guvernul sa fie si mai transparent.— De altfel, din ce fonduri propunea apartamente consilierul Oniscenco?— Nu cred ca ar trebui sa pierdem vremea vorbind despre Oniscenco. A fost o aventura in care a incercat sa implice mai multi cetateni, sperand ca acestia vor vota pentru el. A format tot felul de liste, randuri, in conditiile in care nu avea niciun drept. El a recurs la urmatoarea schema: a acumulat semnaturi de la cetateni, completand listele pentru apartamente, dupa care a gasit, chipurile, niste antreprenori care urmau sa construiasca, apoi solicita pamant de la Primarie pentru constructie. Or, lucrurile se fac invers. Mai intai se participa la licitatie, se obtine teren, apoi se face proiectul, se obtine certificatul de urbanism, se face sistematizarea terenului, ulterior - constructia, urmand perfectarea contractelor. Aici s-a umflat un balon de sapun, pregatit special pentru campania electorala din 2007. Este o escrocherie. In persoana lui Oniscenco, spun ferm, poate sa ma dea si in judecata, e vorba de hotie. Are niste firme, care anterior au avut contracte cu Primaria. El a incercat sa schimbe anexele lucrarilor investitiilor capitale pentru 2008, trecand alta anexa, cu firmele sale. A incercat astfel sa-si treaca la firmele sale 20 mil. lei din banii publici. Spune el ca sunt lucrari pentru municipiu, dar un consilier municipal, daca are firme care participa la licitatie si vrea contracte pentru anume lucrari, nu are dreptul sa fie in sala, nu are dreptul sa voteze la asemenea proiecte sau, mai mult, sa substituie actele care urmeaza sa fie votate de CMC.— Cate locuri vacante de munca sunt in Chisinau?— Greu de spus. Stiu ca, pe de o parte, nu prea sunt locuri vacante, iar cele existente sunt prost platite. Pe de alta parte, companiile se confrunta cu o problema de selectare a personalului, in sens ca nu gasesc oameni suficient de buni in anumite meserii.— Intrebam in contextul declaratiilor ex-premierului Tarlev, care sustine ca nu are nicio oferta de munca…— Daca un fost prim-ministru nu isi gaseste de lucru in R. Moldova, ce sa vorbim despre un tanar care abia a absolvit si incearca sa se descurce? Un prim-ministru este o persoana publica. Prin tot ce spune, ar trebui sa le inspire incredere si curaj cetatenilor. In acest caz ma intreb ce spun tinerii care stau cu diploma in buzunar si care, chiar daca merg undeva sa se angajeze, beneficiaza de un salariu de o mie de lei.— Cum sunt proaspetii angajati de la Primarie?— Nu sunt prea multi proaspeti angajati la Primarie. De multe ori ei sunt alesi dupa o preselectie facuta in cadrul Primariei. Am anuntat si un concurs pentru Directia Relatii Publice, am inteles ca si-au depus dosarul 5 persoane, vom vedea in ce masura vom putea angaja pe cineva. Dar, la un salariu de 900—1000 de lei, e destul de greu sa gasesti pe cineva care ar vrea sa munceasca. Pe de o parte, pozitia de functionar public ofera o anumita stabilitate. De obicei, angajatii nu pot fi sanctionati pana la eliberarea din functie. Au o anumita imunitate si, chiar daca sunt concediati, prin judecata sunt restabiliti in functie.— Ar putea exista o alianta liberala catre alegerile din 2009?— Codul Electoral interzice aliantele si blocurile. Deci, fiecare isi calculeaza sansele. In 2005, am plecat de la premisa ca voturile nu trebuie sa ajunga la comunisti. Din acest motiv nu am participat la alegeri, pregatindu-ne de alegerile locale si, respectiv, de cele parlamentare din 2009. In 2007, am atins un rezultat care inseamna depasirea pragului electoral cu un numar absolut de voturi. Ulterior, am urmarit sondajele de opinie, dar si reactiile cetatenilor. Nu avem motive sa ne ingrijoram ca sustinerea acordata partidului s-ar fi putut reduce de la alegerile locale pana in prezent. Consideram chiar ca este vorba de o situatie mai buna decat in 2007. In aceste conditii, ne pregatim de 2009. Pozitia noastra este la fel de ferma ca si in 2007. Ne propunem sa ducem schimbarea pana la capat, asa cum am inceput in 2007, si sa nu ne amestecam cu tot ceea ce inseamna nomenclatura sovietica comunista, care a tot guvernat in R. Moldova de la 1991 incoace, aducandu-ne la ce avem in prezent. De altfel, se incearca diverse formule in scopul revenirii, in 2009, a aceleiasi nomenclaturi, prin intermediul diversilor aliati.— Cine sunt personalitatile care vor merge cu PL in 2009?— Conteaza verticalitatea si consecventa fiecarui membru al echipei. Tinem cont de asta, ca sa nu ne trezim dupa alegeri ca unii cedeaza, preferand sa voteze altfel. Amintesc aici de experienta anilor 2001 si, in special, 2005, cand mai multi au cedat, urmandu-i pe comunisti. Asta dezamageste. Atunci cand investeste intr-un lider politic, omul pleaca de la speranta ca astazi s-a obtinut atat cat a fost posibil, dar daca aceasta echipa ramane sudata in continuare, la alegerile urmatoare cetateanul le va acorda din nou sprijinul.— Cine va fi capul listei electorale PL?— Acest lucru se decide la nivel de partid. Nu am discutat inca lista pentru parlamentare, avem acum alte prioritati. De cand cu inundatiile, echipele noastre au fost si la Nord, si la Sud, pentru a-i ajuta pe oameni pe cat este posibil.— Gabi Stati va fi pe lista electorala a PL?— Dar ce are Gabi Stati cu PL? Nu avem nicio legatura cu Gabi Stati.— Exista un cabinet din umbra pentru cazul in care veti obtine o majoritate parlamentara si va trebui sa formati Executivul?— Sunt persoane care ar putea face fata unui asemenea statut dupa 2009, dar lucrurile acestea trebuie aduse la cunostinta publicului atunci cand cu totii vom fi pregatiti sa discutam acest subiect. Consider ca, deocamdata, nu a sosit momentul.— Va multumim.
0