Nicolae Popa: Fie ca ma aflu in Transilvania, Banat, Dobrogea sau Basarabia peste tot ma simt ca acasa
Interviu cu Nicolae Popa, vicepresedinte CMR, detinut politicDomnule Nicolae Popa, dumneavoastra veniti destul de des aici, in Basarabia. De aceasta data ce v-a adus?S-a creat un obicei ca atunci cand vin in Romania sa vin si in Basarabia.De fapt, Basarabia tot Romania este. Fie ca ma aflu in Transilvania, Banat, Dobrogea sau Basarabia peste tot ma simt ca acasa. O sa va spun de ce imi place mai mult sa vin in Basarabia. Imi plac oamenii de aici si parca ma incarc de romanism cand vin aici, de lupta pentru promovarea ideii nationale romanesti. Ma intereseaza, in mod deosebit, situatia eroilor nostri din cel de-al doilea razboi mondial, care, practic, sunt presarati pe intreg teritoriul Basarabiei si cred cu tarie ca numai asumandu-ne trecutul, revenind la origini, invatand copii sa-si cunoasca trecutul putem vorbi despre un viitor stralucit. Numai afirmandu-ne trecutul, avand o legatura trainica cu acesta putem sa ne proiectam viitorul. Generatiile viitoare trebuie sa cunoasca de unde vin, iar aceste morminte trebuie facute cunoscute lor, pentru ca intre noi si cei de dincolo exista o legatura transcedentala, intrucat si cei de dincolo se roaga pentru noi. Asa s-a descoperit Tiganca, dintr-o intamplare. Probabil ca cimitirul s-a dorit a fi o oaza de inchinare, de slava intru Dumnezeu.Ati venit cu un sir de proeicte. Despre ce este vorba?Primul proiect este legat Hagi Curda n.r. localitatea Camasovca din Ucraina)- sat emenamente romanesc, sat care are doua comunitati religiaose: una ce apartine de Biserica rusa si alta de Biserica romaneasca. Acolo, la Hagi Curda, noi Consiliul Mondial Roman(CMR) ii ajutam, in limita posibilitatilor, sa construiasca o biserica proprie, fiindca pana acum li s-a ingaduit sa-si aiba serviciile duhovnicesti la o casa culturala. Cineva a dat foc cladirii bisericesti si am zis sa ajutam comunitatea locala. Initial am cumparat un teren. Ne-am intalnit domnul Iordachescu la Hagi Curda si acolo am stabilit ce facem. La o luna de zile a fost inugurarea, s-a pus piatra de temelie la care ai asistat si tu. In total am oferit 44 500 dolari, plus ce am primit de la Departamnetul de Stat vreo 30 de mii de euro si cum suma are echivalentul a 90 de mii de dolari s-a reusit sa construim biserica. Dar si lotul de alaturi, unde sta parintele nou l-am cumparat. Deci, avem doua loturi acolo, dar am venit sa si le aducem banii si intr-o vizita de lucru: sa vad unde s-a ajuns. E o bijuterie de biserica. Al doilea proiect a fost Tiganca cu manifestarile prilejuite de Inaltare, dar si de Ziua Eroilor. La fel de important este si proiectul ce tine de Nicolaieuca, unde se finalizeaza niste lucrari. Nicolauieca se doreste a fi un fel de al doilea cimitir Tiganca ca impact, ordine, garduri. O ac?iune importanta este... Troita care a fost montata la Ialoveni. Impreuna cu reprezentan?ii Oficiul Eroilor din cadrul Guvernului Romaniei am discutat cu factorii de decizie de acolo sa demareze un proiect cu un deviz si in toamna aceasta vor incepe lucrarile de la Ialoveni, unde cred ca va fi unul din principalele cimitire de aici. Este in primul rand foarte frumos, pentru ca pe unde n-ai trece- se vede cimitirul din orice punct. Edilii locali vor sa faca in spate si o biserica sau o manastire, care sa apartina tot de Romania.Cum ati aflat despre problemele de la Camasovca?De pe Internet am aflat ca li s-a dat o data foc, apoi preotul a fost batut i s-au aruncat gaze lacrimogene in biserica ?i a?a am intrat in legatura cu cei de acolo. Am incercat prin e-mail, dar a fost imposibil a?a ca am trimis vorba prin Eugen Tomac, care este unul din consilierii pre?edintelui Basescu ?i este originar din Basarabia din Ucraina. A?a am aflat despre ei ?i de faptul ca ei au apelat la ajutor ?i ca nimeni nu i-a ajutat. Ca orice lucru inceput trebuie treminat cum spun americanii ,, No matter what. Orice s-ar intampla noi trebuie sa finalizam ?i cat mai repede. Cred ca ?i acum am sa reu?esc, cand am sa ma intorc in Tara, am sa pot sa influen?ez mai multe centre decizionale de acest punct geostrategic importatnt. Pe langa faptul ca e o comunitate profund romaneasca localitatea Hagi Curda poate insemna ceea ce pentru ucraineni este Insula ?erpilor. Noi avem piciorul aici la ei, iar casa de la mijloc vrem sa o daramam ?i sa facem un fel de sala, biblioteca sa poate fi vizionate filme romane?te sa se citeasca car?i romane?ti. Astfel incat sa fie o oaza de spiritualitate romaneasca, un sambure de romanism acolo.Ati fost vreodata in Transnsitria?Am fost an Transnsitria acum 3 ani cu domana Valentina Ursu ?i cu Alina Sloninov. Am fost la o manastire ?i atunci am realizat chiar diferen?a dintre basarabeni ?i transnistreni. Parca era mai intuneric acolo, lumea mai negricioasa, mai speriata. Aici( in partea dreapta a Nistrului-n.a.), mai po?i intalni pe cineva care zambe?te, spre exemplu, tu, dincolo lumea e trista, speriata. ?in minte ca intorcandu-ma inapoi Alina a oprit ma?ina, s-a dat jos din aceasta ?i a dorit sa intervieveze ni?te copii. Dar, ei s-au speriat ?i au fugit, cu toate ca vorbeau romane?te.V-ati gandit sa va extindeti proiectele si in regiunea transnistreana?Mi s-a oferit acuma posibilitatea sa ajut pe un parinte care are nevoie de cincii mii de dolari pentru finisarea unei biserici din regiunea transnistreana. Sa dea Dumnezeu sanatate, ca economie Americii sa fie tot atat de infloritoare, dar nu ca si acuma, pentru ca daca acolo va fi Doamne fereste la fel ca si aici atunci nu va vom putea ajuta.Ati fost un dusman inversunat al comunismului, cum credeti ca poate Republica Moldova scapa de comunisti?I-am vorbit si domnului Dorin Chirtoaca ca nu este posibil ca acesta sa se manifeste aici. De asemenea, i-am vorbit de unitate nationala, ca trebuie sa se uneasca partidele, conceptele politice apropiate si similare.Aici, sunt doar gasti: gasca Serebrian, gasca Rosca, acuma vad un domn Filat a facut un alt partid. Maine se va naste un altul finantat de un altul. Deci, sunt numai gasti si interese economice, pentru ca daca ar fi patriotii de alta data- un Kogalniceanu sau un Bratianu, s-ar uni pentru a se elibera de dictatura rosie, de Voronin. Dar scopul lor nu este inlaturarea lui Voronin sau "binele natiunii", ci a-si ridica partidele cat mai sus pentru a avea avantaje economice. Sigur, ca avem noi ceva in sangele nostru, ca nu prea intelegem cum sa ne unim, mai ales, aici, in Basarabia. Cred ca sunt si interese care se platesc. Cred eu ca suntem platiti din afara ca sa nu ne unim. Si interesele celor din afara dar si interesele pungii noastre dicteaza practic sa stam separati unul de altul. E dureros ca am vazut aici palate, castele in aceasta mizerie unde sunt batrani cu cate un dinte in fata, chinuiti.Ce mesaj aveti pentru tinerii basarabeni?Am invatat extrem de mult din SUA, chiar daca am plecat la o varsta foarte inaintata de 48 de ani. In acei 48 de ani, adunasem si 14 ani pe care le-am petrecut in temnitele comuniste din Romania. Aici, lucrurile se pot schimba doar pe cale democratica si ele se pot schimba. Evident, dureaza. Nimic nu se face peste noapte pentru ca cel mai greu se schimba omul. Imi amintesc ca nu demult am sarbatorit la Los Angeles 150 de ani de atestare scrisa a orasului. 150 de ani a fost ieri si pe atunci spune istoria, primar a fost Marius Kay, personaj vestit care l-a pus pe frate-sau criminal de rand in functia de judecator. Au trecut 150 de ani ca in Los Angeles sa avem si Holywood-ul, sa fie un oras-minune, oras mare. Si, probabil, noua ne trebuie 300 de ani, enorm de mult, dar se vor schimba lucrurile mai greu. Mesajul pentru tineri e sa se angajeze politic, sa nu stea nepasatori, sa contribuie la bunul mers al societatii. Si sa frecventeze biserica lui Hristos caci fara biserica nu exista un viitor bun. Putem sa ajungem la un anumit nivel material, sa avem o stare foarte buna, dar din punct de vedere spiritual sa fim un dezastru. Numai prin biserica, prin implicare in plan socio-politic putem schimba lucrurile.