726

Despre geografie, hotare si porti deschise

Cu Marianne Mikko, presedinta Comitetului de cooperare parlamentara Moldova-UE- Faptul ca Moldova este situata acum in imediata vecinatate a UE poate constitui un avantaj special pentru un acord mai rapid de integrare?- Nu e suficient ca o tara sa fie situata doar GEOGRAFIC alaturi de UE, ca sa discute despre un parteneriat de aderare. Mi-i teama ca politic, Moldova inca nu e alaturi de UE.Vreau sa va spun ca din punct de vedere geografic tara mea, Estonia, este alaturi de Rusia. Totodata, Estonia nu a semnat niciodata un acord de frontiera. Estonia s-a deschis valorilor europene imediat dupa caderea URSS si a mers pe calea integrarii cat de rapid s-a putut.Moldova nu are hotar geografic cu Rusia, dar cand vin la Chisinau gasesc o mentalitate de dependenta fata de Rusia, voi va comportati de parca ati avea un asemenea vecin. Cetatenii R.Moldova sunt francofoni, ei se inteleg cu usurinta cu vorbitorii limbilor romanice (italieni, spanioli, francezi, portughezi). De ce insa, cand vin la Chisinau, va au vorbind ruseste, gandind la Rusia si despre Rusia? Limba pe care o vorbesti iti influenteaza modul de gandire, daca limba e estica - gandesti spre est, daca e vestica - gandesti spre vest. Pentru cetatenii estonieni a fost chiar mai greu sa se integreze in culturile europene, pentru ca limba noastra este foarte diferita. Cetatenii vostri comunica cu usurinta in Italia, Spania, Franta. De ce dar aveti atatea canale TV rusesti, care va mentin in aceasta sfera de influenta? Ce primiti prin intermediul acestor canale? Jumatate informatie si jumatate propaganda, si acest fapt devine un drog. Sunteti vecini cu UE, dar usa ati deschis-o spre est. Estonia, fiind vecina cu Rusia, si-a deschis usa spre Bruxelles.Voi ati fost luati in sfera de influenta a Rusiei, si atunci cand veti refuza sa fiti in sfera lor de influenta, veti putea discuta liber cu vecinul vostru adevarat, care este Uniunea Europeana.Diavolul e ascuns in detalii - invatati limbile franceza, engleza si germana, si comunicati cu toata lumea - atunci veti intelege de la sine ce aveti de facut.- Este conflictul transnistrean un obstacol de baza in calea integrarii Moldovei in UE?- Transnistria a fost intotdeauna «o scuza buna» pentru a acoperi aceasta taraganata nedesprindere politica a Moldovei de Federatia Rusa. Dar vreau sa spun ca un politician bun nu cauta sa se victimizeze in permanenta, aratand la una si aceeasi problema, ci conduce tara in modul cel mai serios. Eu cred ca nu Transnistria e problema nr.1 a Moldovei. Moldova trebuie sa faca eforturi imediate pentru a solutiona problema serioasa a drepturilor omului si mult disputata situatie cu justitia. Atunci cand Moldova va solutiona aceste probleme fundamentale, si parametrii problemei transnistrene vor fi altii, Moldova fiind un stat atractiv si democrat. Daca iti pasa cu adevarat de natiune - atunci rezolvi aceste probleme, daca insa la conducere sunt politicieni egoisti - sunt gasite diferite interese si conflicte dupa care s-ar ascunde. Cred ca Moldova are nevoie de mai multe femei la guvernare - femeile sunt mai putin corupte, mai dedicate cauzei, mai motivate. Ele ar putea schimba situatia mai rapid.- Care ar fi primii pasi prin care am putea intredeschide portita intre UE si Moldova?- Inteleg ca Moldova e o tara parlamentara. Atunci, Parlamentului ii revine rolul enorm ca sa ceara si sa asigure schimbarile rapide in Moldova, in domeniile enumerate mai sus. Totodata, alegatorii trebuie sa se regaseasca cu adevarat in deciziile Parlamentului, si pentru aceasta trebuie sa aiba acces liber la informatiile de interes public. Aici trebuie sa ne referim si la rolul presei din Moldova de a face publice aceste informatii.Presa este un privilegiu al unei societati democratice si trebuie sa fie o putere respectata. In Moldova presa nu a ajuns pana la aceasta etapa. Sa luam, de exemplu, Teleradio Moldova. Cand intreb politicienii din Moldova de ce lipseste echidistanta si echilibrul politic in buletinele de stiri, ei dau vina pe jurnalisti, acuzandu-i ca ei singuri se autocenzureaza si au un nivel profesional foarte slab. Am incercat sa vorbesc si cu unii jurnalisti de acolo, dar ei nu prea cunosc limbile. Ma gandesc totusi ca e vina politicienilor, care au un prea mare confort de a se vedea tot pe ei insisi la ecranul TV in fiecare zi, astfel incat nu mai considera important sa contribuie la diversificarea imaginii Teleradio Moldova.sursa:Ziarul de Garda
0