921

Eugen Doga: „Am vrut sa-i scot pe ai nostri in lume”

autor: Raisa LOZINSCHI"Maestrul Eugen Doga a incantat, sambata seara, sala arhiplina a Ateneului Roman de la Bucuresti, care l-a aplaudat in picioare dupa fiecare piesa interpretata. A ramas multumit si maestrul, chiar daca orchestra Companiei publice „Teleradio Moldova”, condusa de Gheorghe Mustea, nu a fost alaturi de el, asa cum era preconizat, si nici interpretii de la Chisinau pe care ii invitase (pe Mihail Munteanu, de exemplu – n. r.) nu au mai venit sa-i interpreteze compozitiile. Eugen Doga spune ca nu este suparat pe colegii de la Chisinau si este convins ca „tot ce s-a facut s-a facut spre bine”.- Dle Doga, felicitari! Lumea care a privit concertul pe care l-ati sustinut la Ateneul Roman sustine ca a fost extraordinar...- Multumesc. Nu stiu, asa spune lumea... La fiecare numar, publicul se ridica in picioare. - Dintre invitatii de la Chisinau, cine a fost prezent la concert?- Au venit cei care mi-au facut sarbatoare. Cel mai bun organizator al acestui concert a fost Dumnezeu, fiindca tot ce s-a facut s-a facut spre bine. Orchestra de la Chisinau a fost inlocuita cu orchestra „George Enescu” de la Bucuresti, iar in locul tenorului Mihail Munteanu au evoluat trei tineri tenori: Rudolf Constantin Cocris, Mircea Ciurez si Ionut Orhean. La pupitru, in locul lui Gheorghe Mustea, au fost dirijorii de la Ateneu - Iosef Ion Prunner si Vlad Andrei Agachi. Nici nu-mi inchipuiam ca programul sa fie atat de extraordinar! A fost unul clasic, unul care m-a prezentat publicului roman intr-o alta calitate, nu numai ca autor de muzica tiganeasca. Aceasta m-a bucurat mult. - Cu domnul Mihail Munteanu ati mai vorbit? Noua ne-a spus ca n-a putut sa vina la concert din cauza unor probleme personale...- Nu doresc sa ma refer la chestia asta. Ii priveste. Nu ma intereseaza cine a venit, ma intereseaza cine a cantat. A cantat un bariton extraordinar de aici, de la Bucuresti, asa ca... Programul s-a tinut, desigur, pe Svetlana Mareeva, de la Moscova, care a cantat in limba romana perfect, interpretandu-le pe Catalina din „Luceafarul”, pe Veronica Micle. A fost minunat. Orchestra de la Bucuresti – una dintre cele mai bune din lume. Asa ca mi-am implinit visul. Eram tot timpul cu gandul la acest Ateneu, ma uitam cu invidie la afisele celor care aveau norocul sa cante in aceasta scena si, in sfarsit, am aparut si eu. Acest lucru imi da o mai mare siguranta. In Romania sunt cunoscut foarte putin si sunt mandru de ceea ce a auzit sambata publicul - baletul „Luceafarul”, o suita din „Patul lui Procrust” pe care eu, de fapt, o numesc altfel, valsul „Blanda si tandra mea fiara”, „Venencia”, romante pe versuri de Mihai Eminescu si Veronica Micle etc. - Domnul Mustea ne-a spus ca nu au fost bani pentru a veni cu orchestra la Bucuresti...- S-a intamplat asa cum trebuia sa se intample. Cum pot fi moldovenii altfel? Nu am eu probleme cu dansii. Sa aiba ei probleme cu ei insisi, eu am vrut sa fac sa fie bine. Aici, de la bun inceput, eram solicitat sa cant cu orchestra „George Enescu”, dar eu am vrut sa-i scot in lume pe ai nostri. Daca nu au bani, ce sa-i faci? Asta este. Iata un baiat foarte bun, de 15 ani, de la Chisinau, a avut norocul sa cante cu cea mai buna orchestra a Romaniei, in cea mai faimoasa sala. E vorba de Ionel Manciu de la liceul „Ciprian Porumbescu”. L-am auzit acum zece ani, cand era mic de tot. Canta „Maria, Mirabela” pe scena Nationalului de la Chisinau. Acum, a aparut ca viorist. Stateam alaturi de un profesor de la Conservator, care a ramas incantat de baiat. S-a ridicat in scena si l-a felicitat."
0