2740

Ce as face eu daca as fi opozitie?

Daca ne uitam la regimul Voronin, vedem ca acesta este doldora de pacate. Daca ne uitam la viata cetateanului, aceasta este plina de lipsuri si mizerie. Daca ne uitam la opozitie, aceasta nu are idei. Ea se teme sa produca impresia ca lupta. Ea „activeaza”. Fiindca opozitia nu stie cum sa-l critice, Voronin a ajuns sa se critice singur. Vezi episodul de la Colegiul MAI. Deci, Voronin poate foarte bine sa fie in tara aceasta si putere, si opozitie. Oamenii din opozitie lasa impresia ca nu au colti, ca Voronin, ci dinti de lapte.Ce as face eu daca as fi opozitie? Doua lucruri. M-as uita inca o data in sondaje sa vad ce il doare cu adevarat pe cetatean. As merge pe fiecare din aceste probleme si as bate mereu in aceleasi puncte. Dar as bate, in primul rand, cu inteligenta si, in al doilea rand, cu rautate.Al doilea lucru pe care l-as face, as studia foarte bine profilul alegatorului indecis. Acela care alcatuieste astazi circa 40% din electorat, daca e sa dam crezare sondajelor. Cine sunt oamenii acestia ca varsta, ocupatii, de ce sunt indecisi, ce asteapta sa le spun.Acestea sunt cele doua lucruri, pe care daca le analizezi cum se cuvine si tragi concluzii corecte poti invinge relativ usor in alegeri.Dar pentru asta, mai este nevoie de ceva. Mai trebuie sa umbli putin la partid si la propria imagine.De pilda, Alianta „Moldova Noastra”. Este o formatiune a „saizecistilor”. Adica a celor care au ori se apropie de varsta de 60 de ani. L-ati vazut vreodata pe Urecheanu alaturi de oameni tineri? Daca liderul AMN nu va trage nicio concluzie in acest sens, la alegerile de anul viitor nu va aduna nici jumatate din voturile de la alegerile precedente. Si asta pentru ca dupa 2005 s-au afirmat doua partide care ii vor lua toate voturile tinerilor. Si nu numai ale tinerilor.Pana si Diacov il are alaturi acum pe Serebrian. Dar, dupa ce s-au obtinut unul pe celalalt, cei doi lasa impresia ca nu mai vor nimic. Ei cheltuie eforturi notabile pentru a demonstra ca s-ar multumi doar sa ajunga in parlament. Daca nu vor sti sa convinga ca mai vor ceva, s-ar putea sa nu primeasca nici putinul la care se gandesc.Filat este punctul tare si, totodata, punctul slab al PLD. Este un bun organizator, stie sa atraga oameni valorosi, este consecvent. Si, dupa ce organizeaza si aranjeaza atat de bine totul si urmeaza sa apara in fata lumii ori la TV, te astepti la un colos, un vulcan, care sa incarce oamenii de energie si de revolta. Dar apare o „floare”, care vorbeste cuminte, isi cantareste cuvintele, citeste de pe hartie. Se adreseaza intotdeauna unor creiere, niciodata unor inimi.Lui Dorin Chirtoaca parca nu prea ai ce-i reprosa. La tineretea lui, a izbutit ceea ce rari politicieni reusesc. El are calm, fermitate, forta de penetrare. Toate astea insa le foloseste doar pentru a se apara. Inca nu l-am vazut atacand, dand riposta, fiind virulent. Tot mai des in imaginile TV de la sedintele primariei apare ingandurat, obosit si parca depasit de evenimente.Braghis vrea cu tot dinadinsul sa para „constructiv”: ba lanseaza fraze tari la adresa lui Voronin, ba voteaza cu comunistii. In timp ce Musuc, prin prestatia sa de carcotas si om pus pe cearta in Consiliul municipal, parca ar anticipa cu ce se va ocupa in parlament.In general, liderii opozitiei noastre lasa impresia ca se multumesc sa se ocupe fiecare de o parceluta a lui. Nu de oamenii intregii tari, ci de cei de pe fasia lui de 50 de kilometri. Si induc astfel ideea ca la fel se va intampla si dupa ce vor veni la guvernare.Stimati lideri, lasati parcela, na-va tara! Intrati pe usa din fata la guvernare, nu faceti coada la cea din spate!Nu stiu cum alti colegi jurnalisti, eu unul m-am saturat „sa avem dreptate doar dupa alegeri”. De aceea, daca pana in toamna in tabara opozitiei nu se va produce nicio imbunatatire, imi iau libertatea sa critic opozitia la fel ca si pe comunisti.Daca voi avea unde publica, fireste.
0