716

Voronin: Filat doreste sa privatizeze frontiera moldo-romana, iar Chirtoaca trebuie revocat din functia de primar

Voronin s-a plans pe Romania intr-o scrisoare catre toti presedintii statelor membre ale UE * Slava Domnului ca este macar raul Prut intre Republica Moldova si Romania * Filat doreste, probabil, sa privatizeze frontiera moldo-romana * Chirtoaca trebuie revocat din functia de primar * Mainile lui Smirnov sunt cu sange * Cu Medvedev voi discuta despre solutionarea conflictului transnistrean * Voronin s-a lansat in laude la adresa PPCD si a lui Iurie Rosca * In 2009, cetatenii trebuie sa voteze pentru PCRM, PDM si PPCD. Acestea sunt principalele declaratii ale presedintelui Vladimir Voronin, lansate in cadrul emisiunii “Conversatii cu presedintele”, difuzata ieri, 30 mai, de postul de televiziune “NIT”. Seful statului a declarat ca atunci cand PCRM a castigat alegerile nu exista niciun tratat de baza incheiat cu partenerii Republicii Moldova. Voronin a tinut sa mentioneze ca anume Partidul Comunistilor a fost cel care a incheiat tratatul cu Federatia Rusa. Cat priveste tratatul de frontiera cu Romania, presedintele moldovean a spus ca “Bucurestiul nu vrea sa semnze, desi a semnat cu toti vecinii. Cand a venit vorba de Moldova, ni se spune ca a trecut moda tratatelor, ca nu este strict necesar". Voronin a subliniat ca i-a facut o oferta lui Basescu ca in documente sa nu figureze limba moldoveneasca, ci sa fie scris "limba de stat". Potrivit lui Voronin, presedintele roman a refuzat aceasta formulare. “Personal, am scris o scrisoare catre toti cei 27 de presedinti ai statelor din UE, in care am explicat relatiile moldo-romane si faptul ca Romania nu doreste sa semneze Tratatul de frontiera. Pana si SUA nu a mai rezistat si a facut o declaratie la acest subiect”, a mai adaugat Vladimir Voronin.“Cum sa semnam Conventia privind micul trafic, daca noi nu avem frontiera?”, s-a intrebat Voronin. “Trebuie mai intai sa delimitam foarte clar care este frontiera noastra. Apoi sa semnam si alte tratate. Acum de unde sa incepem a numara acestia 50 de km? Slava Domnului ca este macar raul Prut intre noi”, a mai declarat presedintele comunist.Intrebat ce crede despre activitatile opozitie cu privire la promovara semnarii Conventiei micului trafic la frontiera, Voronin a spus ca “este o copilarie” si ca “Filat doreste, probabil, sa privatizeze frontiera moldo-romana”. Referindu-se la tratativele care se duc intre Bulgaria si Republica Moldova, Voronin a spus ca scopul acestor negocieri este ca cetatenii RM sa poata circula liber, fara vize, in acest stat membru al Uniunii Europene. In discutia cu invitatii la emisiune a fost atins si subiectul alegerilor din 2009, despre care presedintele a dat asigurari ca se vor desfasura dupa toate regulile democratice. "De rezultatul alegerilor depinde cursul de mai departe al tarii", a subliniat presedintele moldovean. In speach-ul sau Voronin a aruncat si cateva sageti spre primaria municipiului Chisinau, spunand ca "Daca dupa 2009 i-am pune in fruntea tarii pe politicieni ca Chirtoaca... apoi, Doamne fereste! Cetatenii nemultumiti din Chisinau ar trebui sa organizeze un referendum si sa-l revoce din functie pe primar. Eu, in calitate de chisinauean, am sa merg la urne si am sa votez ca primarul capitalei sa fie revocat din functie”, a mai declarat Voronin. Seful statului s-a referit si la viitoarea intalnire pe care o va avea cu presedintele rus. “M-am cunoscut cu Dmitri Medvedev in cel mai vechi sobor de la Kremlin. Putin ne-a facut cunostinta. La viitoarea intalnire ne vom axa mai mult pe subiectul solutionarii conflictului transnistrean. Sunt convins ca nu vor aparea surprize”, a declarat Voronin.Fiind intrebat cum decurg negocierile cu Tiraspolul, seful statului a subliniat: “Negocierile cu Smirnov sunt foarte complicate. Mainile lui sunt cu sange, in urma conflictului de pe Nistru. El nu poate fi pacificator”. “Am trecut recent prin Dubasari, cand am fost la mormantul mamei mele. Cunosc fiecare strada si fiecare copac de acolo. Nimic nu s-a schimbat, decat doar s-a invechit”, a mai explicat Voronin.Cu privire la faptul ca Lupu sau Tarlev ar putea sa-si faca un nou partid, Voronin a declarat: “Sunt doar niste provocari. Cu Lupu lucrez foarte bine, iar cu Tarlev am lucrat 7 ani. Tarlev ramane in echipa. PCRM va merge unitar in alegerile din 2009”. Voronin s-a lansat in laude la adresa PPCD si a lui Iurie Rosca. “Cel mai vechi mai vechi partid de pe scena politica a Republicii Moldova este PPCD. Acum, acest partid implineste 20 de ani. PCRM implineste 15 ani, deci, suntem mai tineri. Astfel, partidele serioase care trebuiesc votate in 2009 sunt: PCRM pe stanga, PDM – pe centru si PPCD – pe dreapta”.
0