Basarabeanca Stella, eroina in “The New Yorker”
Basarabeanca Stella, eroina in “The New Yorker”03 Mai 2008, 17:14Afisari: 506The CountertraffickersFoto: The New YorkerPublicatia americana The New Yorker zugraveste pe pagini intregi lupta unei activiste din Republica Moldova cu monstruozitatea traficantilor de carne vie. La doar 26 de ani, Stella Rotaru, o absolventa de psihologie din Chisinau, a salvat nenumarate femei provenite din Republica Moldova din miinile celor care le fortau sa se prostitueze in tari precum Dubai, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Cipru sau Kosovo.La doar 26 de ani, Stella Rotaru, o absolventa de psihologie din Chisinau, a salvat nenumarate femei provenite din Republica Moldova din miinile celor care le fortau sa se prostitueze in tari precum Dubai, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Cipru sau Kosovo. Numarul ei de mobil e scrijelit pe peretii unei inchisori din Dubai, dupa cum i-a spus o fosta detinuta pe care a salvat-o, iar telefonul ei jerpelit, cu vopseaua cojita, sta intotdeauna deschis.“Nu imi inchid niciodata mobilul. Nu-mi pot permite, din punct de vedere moral, sa fac asta”, le-a povestit celor de la “The New Yorker” activista care lucreaza la biroul din Chisinau al Organizatiei Internationale pentru Migratie.“Cand Stella primeste un telefon prin care i se cere ajutorul, trebuie sa fim atenti. Intai ne face semn cu mana sa facem liniste si daca nu o observam incepe sa arunce cu obiecte in noi”, spune colega sa de birou, Irina Todorova, care a vazut ca nimic nu o poate opri pe tanara din misiunea sa de salvare: “Nu te poti certa cu ea, nu-i poti spune nu”.Stella Rotaru primeste apeluri si SMS-uri disperate din toate colturile Pamantului. Anul trecut, cam de Craciun, o tanara de 19 ani obligata sa se prostitueze intr-un cazinou din Cipru o suna si ii trimitea SMS-uri zi si noapte cerandu-i ajutorul. Au vorbit despre cum ar putea sa fie salvata in timpul controlului anual pe care prostituatele din respectivul bordel trebuiau sa il faca la un spital de localitate. Rotaru a sunat pe cineva care lucra la un ONG din Cipru care a avut grija ca un politist de incredere sa fie la spital in timpul controlului.Tanara femeie trebuia sa poarte o bentita ivorie pentru a putea fi recunoscuta. Planul a functionat, Stella s-a ocupat de toate documentele necesare repatrierii, a cumparat biletele de avion, iar victima s-a putut intoarce acasa de Revelion. De multe ori insa, acasa insemna pentru femeile vandute peste granita continuarea batailor si abuzurilor din captivitate. Un sondaj arata ca majoritatea femeilor din Republica Moldova devenite carne pentru traficanti au fost mai intai victime ale violentei domestice.In acest caz, ele sunt duse de Stella la un centru de recuperare al Organizatiei Internationale pentru Migratie de la Chisinau. Stella Rotaru isi aminteste cum o astepta o data la aeroport pe o fata obligata sa se prostitueze in Emiratele Arabe Unite. Tatal victimei, care lucrase pe vremuri in armata, era beat. “Isi schimba atitudinea de la un moment la altul. O data spunea «O, fetita mea, abia astept sa se intoarca fetita mea», alta data «O omor pe nenorocita». Cand a ajuns, toti s-au imbratisat si a plans”.Putine dintre fostele captive sunt in stare de ganduri de razbunare o data salvate. Bataile, violurile si amenintarile proxenentilor nu li se sterg din minte si se simt intimidate de tortionari, chiar daca ei sunt departe, iar ele libere. Tocmai de aceea, Stella Rotaru o admira pe o minora dintr-un satuc din Moldova, care a ajuns sa fie vanduta in Bahrain, iar apoi dusa in Istanbul, unde a auzit ca proxenetele vrea sa o revanda.Atunci fata l-a drogat si a fugit cu 150 de dolari in buzunar, bani care i-au ajuns cat sa ia feribotul pana la Odessa, unde o astepta activista. “E una dintre fetele acelea de la tara care stiu sa se descurce in viata. Avea la acel moment 17 ani, era micuta si bruneta si a refuzat sa o dea pe cea care a recrutat-o pe mana justitiei. A zis: stiu cum sa o gasesc, o sa o bat. A reactionat neobisnuit la trauma, mi-a placut”.Stella Rotaru locuieste intr-un apartament inghesuit din Chisinau impreuna cu fratele sau mai mic. Mama ei, fosta contabila, lucreaza acum ca menajera in Bologna. Fratele ei e student, lucreaza noaptea ca bucatar si vrea sa emigreze in Irlanda. Stellei ii place insa acasa: “Imi iubesc tara, nu cred ca as fi fericita nicaieri altundeva”.Politisti coruptiPotrivit “The New Yorker”, cei mai mari proxeneti din Republica Moldova sunt fosti politisti. De multe ori, oamenii legii nu doar ca ii protejeaza pe traficantii de carne vie si pe proxenenti, ci le cer ei insisi favoruri sexuale prostituatelor. In fata acestei situatii, politistii cinstiti se simt descurajati, iar Alina Budeci, psihoterapeutul de la Fundatia “La Strada”, citat de “The New Yorker”, ii intelege: “Poti sa gasesti un politist care sa munceasca ani la rand sa prinda un mafiot. Mafiotul e arestat si condamnat si apare dupa cateva zile in fata lui, la sectia de politie, si ii zice: «Uite-te la mine, sint liber. Mi-am cumparat libertatea cu 40.000 de euro»“.Stella Rotaru in stanga, impreuna cu o beneficiara a serviciilor sale . Foto: Bela Doka (The New Yorker)Sursa: Cotidinaulhttp://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5615