806

Serafim Urechean: „Voronin a incercat sa ma cumpere”

Liderul Aliantei „Moldova Noastra”, Serafim Urechean, ex-primar al municipiului Chisinau, continua sa umble prin judecata de mai bine de patru ani. „Dosarul ambulantelor” deschis la finele anului 2004 – un an preelectoral, nu are inca o finalitate si am ajuns sa vorbim si sa scriem despre „Serafim Urechean care este banuit de cumpararea ilegala a 40 de ambulante” iarasi intr-un an preelectoral. Mai nou, procurorul Alexandru Bernaz a solicitat instantei sa recunoasca vinovatia lui Urechean si sa-i dea noua ani de puscarie (!). Pronuntarea deciziei a fost amanata pentru 12 mai curent. Intr-un interviu acordat JURNALULUI, Serafim Urechean repeta faptul ca acest dosar a fost intentat la indicatia presedintelui Voronin si sustine ca el nu are „nicio sansa” sa ajunga la puscarie, chiar daca recunoaste ca guvernarea actuala „este capabila de orice”. - Dle Serafim Urechean, riscati noua ani de puscarie...- (rade cu hohote – n.r.) Acestea sunt niste aberatii de-ale lui Voronin, incepand cu documentul semnat inca in vara anului 2004, cand dumnealui a dat indicatie organelor de forta: „Organizati executarea!”. Este deja al patrulea an cand tovarasul Voronin ma tine in aceasta situatie, fiindca acest dosar este intentat la indicatia tovarasului Voronin. Dar nu ma deranjeaza deloc, deoarece am facut un lucru bun pentru populatie. Achizitionarea ambulantelor a fost legala. Am castigat la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) inca la 17 mai 2006, iar Plenul CSJ a obligat procuratura sa fiu scos de sub urmarire penala. Dar indicatia lui Voronin, care stie ca nu este nimic ilegal la mijloc, a fost sa fiu purtat prin judecati. - Dupa decizia Plenului CSJ, printre cei care au repus pe rol „dosarul ambulantelor” a fost Nadejda Mazur, judecatoarea care a decis si aplicarea sechestrului pe contul bancar al JURNALULUI...- Exact! Mazur a fost presedintele completului de judecata care a ignorat decizia celei mai inalte instante de judecata din R. Moldova. Si procurorul general Valeriu Gurbulea a raspuns atunci cand a fost intrebat in Parlament ca deciziile CSJ sunt obligatorii pentru executare, dar face, de fapt, cu totul altfel. Eu i-am prezentat documentele din asa-numitul „dosar al ambulantelor” si deciziile CSJ lui Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, acum un an. Davis, fiind jurist recunoscut care a activat in Marea Britanie, a spus ca este inadmisibil ca atat procuratura, cat si instantele de judecata din R. Moldova sa preia acest dosar. Mi-a spus ca l-ar interesa foarte mult decizia pe care ar lua-o o instanta de judecata, negand hotararea CSJ. Potrivit lui, acest caz ar intra si in manualele de jurisprudenta, fiindca acesta ar fi primul in istoria justitiei din tarile europene, dar nu numai. - Ati spus ca nu va deranjeaza acest dosar. De ce?- Da. Si nici nu ma intereseaza. Am facut totul pentru populatie, deoarece pe atunci era o situatie destul de dificila si oamenii asteptau o ambulanta cate cinci-sase ore la domiciliu. Bineinteles, multi dintre ei plecau in lumea celor fara de pacate pana la venirea ambulantei. Masinile au fost procurate fara niciun fel de incalcari ale legislatiei. Chiar si guvernantii comunisti au cumparat mai tarziu, peste un an, ambulante mult inferioare celor pe care le-am procurat noi, dar cu sapte mii de euro mai scumpe.- In 2004, ati fost tinut o zi la CCCEC si ati declarat ulterior ca ofiterii cautau modalitati sa va aresteze. Acum, cand nu aveti imunitate parlamentara, credeti ca s-ar putea intampla sa iesiti cu catuse din sala de judecata?- Mizez, totusi, pe faptul ca nimeni nu va calca in picioare decizia celei mai inalte instante de judecata, mai ales ca am facut un lucru extraordinar pentru populatie. Ambulanta este solicitata de chisinaueni de 800 de ori pe zi. Iata, numai acel incubator la care facea referire procurorul Gurbulea atunci cand ii dadea indicatii lui Grigore Gorea cum sa ma puna la dubala si-i spunea ca eu imi port..., stiti voi ce in acesta, a salvat 500 de copilasi din toata republica in anii 2006-2007. De aceea, daca eu am contribuit la salvarea macar a unui copil, sunt cel mai fericit om. Guvernantii insa pun la cale un scenariu diabolic in acest an, ei vor foarte mult ca Urechean sa nu fie implicat in cursa electorala, fiindca stiu ca astfel le va fi asigurata plecarea de la guvernare la alegerile din 2009. Si toata aceasta gasca, acest clan al lui Voronin depune toate eforturile si se implica in activitatea procuraturii, a judecatorilor. Dar m-am adresat deja la CEDO, cazul este pus pe rol si sper ca, pana la sfarsitul anului curent, sa fiu audiat de inalta Curte in „dosarul ambulantelor”.- De ce credeti ca finalizarea acestui dosar este atat de mult taraganata?- Acesta este un dosar cu caracter electoral. Vreau sa va spun ca tovarasul Voronin mi-a transmis prin cineva atunci cand am venit in Parlament, prin niste indivizi de-ai comunistilor...- Prin cine?- Ei, nu vreau sa dau nume. Prin oamenii lor. Deci, a transmis cam asa: „Lasa sa taca Urechean in Parlament, inteleg ca dosarul lui nu costa nimic, nu avem pentru ce sa-l punem la dubala, eu in cinci minute hotarasc toate problemele, numai Urechean sa taca. Lasa fractiunea sa faca ce vrea, numai el sa taca!”. Adica, Voronin a incercat sa ma cumpere prin acest dosar, insa mentionez ca se exclude orice cumparare a lui Urechean de catre tovarasul Voronin si clanul lui. Eu sunt ferm convins ca acest dosar este fabricat si are iz electoral. Si de aceea va spun ca nici nu ma doare capul de el. In acesti cinci ani de umblare a mea prin asa-numitele organe de drept am capatat o experienta destul de buna. Cand o sa venim la guvernare, o sa stim ce sa facem si cum sa democratizam organele de drept. Acum, acestea nu sunt decat maciuca si parghiile lui Voronin de a mentine acest popor in frica, intr-un sistem dictatorial. Dar va veni timpul cand toti cei care executa ordinele de sus vor fi trasi la raspundere. Cine nu are astazi dosar dintre liderii politici? Musuc are, Andronic are, Filat are si el doua. Toti au.- Cum ar arata cel mai pesimist scenariu in acest dosar? Eventual, v-ati gandit la un succesor al Dvs. in campania din 2009?- Urechean nu are nicio sansa de a fi intemnitat. Lui Urechean vor sa-i bage frica. E clar ca fiecaruia dintre noi, mai ales pe timpul unui dictator cum este Voronin, i se pot intampla multe lucruri neplacute. Dar eu sunt ferm convins ca Urechean va participa la alegerile parlamentare din 2009.http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5583
0