755

Воронин зажигает.Voronin: Autoritatile de la Bucuresti l-au convins pe Snegur sa inceapa razboiul cu Transnistria

„Bucurestiul nu recunoaste existenta moldovenilor in Romania. Asta inseamna ca autoritatile romane nu recunosc nici limba si nici natiunea moldoveneasca. Iata acum cand ne apropiem de rezolvarea problemei transnistrene, Basescu se lanseaza in declaratii cu pretentii teritoriale fata de Ucraina. Asta se face intentionat. In schimb, cei de la Bucuresti l-au convins pe Snegur sa inceapa razboiul cu Transnistria. Spun asta pentru ca trebuie sa cunoasca toata lumea ce a fost”, a declarat Vladimir Voronin vineri, 25 aprilie, in cadrul emisiunii „Conversatii cu presedintele” de la postul de televiziune loial comunistilor NIT.In cadrul emisiunii Voronin a schitat un istoric al problemei transnistrene. „Problema transnistreana ma framanta toti anii de cand sunt la guvernare. Imediat dupa alegerile din 2001 m-am intalnit cu Smirnov. A fost o situatie complicata. Peste 100 000 de stampile erau la asa-numitii vamesi transnistreni. Acestia aplicau stampile la diferite marfuri ilegale in portul de la Odesa. Acum, scopul nostru e ca sa ne asezam la masa ne negocieri in formatul „5 + 2”. Firul rosu, pe care il urmarim, este ca la finalul negocierilor Republica Moldova sa ramana un stat unitar”, a declarat Voronin. „Luni, am inaintat Uniunii Europene solicitarea de a scoate resctrictiile de circulatie liderilor de la Tiraspol. De ce? De altfel, cum sa incepem negocierile? In regiunea transnistreana locuiesc cetatenii nostri, ai Republicii Moldova, nu ai lui Smirnov sau ai Rusiei”, a mai adaugat presedintele Voronin.Cu toate acestea, Voronin a declarat ca nu arde de nerabdare sa se intalneasca cu Smirnov: „Mare dorinta nu am avut, nu am si nici nu cred ca voi avea sa ma vad cu Smirnov. Dar pentru a rezolva problema transnistreana, sunt gata sa ma asez la masa de negocieri macar si cu necuratul”.Presedintele Voronin s-a lansat in laude la adresa presedintelui rus. „Din 2001 si pana acum m-am intalnit cu Putin de peste 40 de ori. De fiecare data, Vladimir Putin a dat dovada de o intelegere completa a problemelor Republicii Moldova”, a tinut sa sublinieze presedintele Voronin. Vladimir Voronin s-a mai referit in cadrul emisiunii la „succesele importante pe plan economic, inregistrate de catre Partidul Comunistilor si la volumul masiv de investitii pe cap de locuitor in Republica Moldova din anul 2000 pana in 2008”.UNIMEDIA precizeaza ca presedintele Voronin a vorbit in limba rusa pe toata durata emisiunii.http://www.unimedia.md/index.php?mod=puser&hmod=newsbyid&id=5556
0