Fragment dintr-un articol din gazatuta "COMUNISTUL":"Anul 2008 — chiar in prezent. Site-ul www.forum.md e cel mai popular forum in Moldova. Mai mult de 1000 de vizitatori pe zi, mai mult de jumatate de milion — pe an.Noi cerem scuze de la cititori, dar trebuie sa citam aceste lucruri. Cel putin, pentru faptul ca dumneavoastra sa intelegeti ce se intimpla chiar acum, chiar in aceste minute, pentru ca astazi acesti oameni de asemenea stau la forum, ca si ieri, cind gazeta era pregatita pentru tipar, si ei deloc nu sint mai putin activi. Acolo ei sint multi — vreo zece provocatori activi, cu spirit fascist, si un colosal auditoriu pe care ei il educa in spiritul lor.In continuare, urmeaza citate. Din diferiti autori. Ortografia si punctuatia sint pastrate. Inca o data ne cerem scuze, dar este necesar sa facem acest lucru.“Moarte comunistilor si ocupantilor rusi!”“Catiri peste 50 de ani totun-a si siba, asa ca nu ti temi!”“Aistea-s ca tine, tu monita rusasca da ti faci maldafan. Duti mai intii si invati limba di stat, maldafan”.“Numa voi, catirilor, totdeauna va dati drep altii. dar catiru ii in voi, nu imprejuru vostru. asa ci pot numa si va jalesc nenorocitii di voi”.“Rusii ivani di lingi Volgograd si Breansk aruncind pislili si vinzind ochinsili lor, vin in Moldova undi lor puterili di la Moscova li fagaduesc fructe eftini si casi pi gratis in Chisinau. (iar in timpu ista maldafanii sint tinut cu sapili in cimp, iar la casi in chisinau ei daje nisi nu si pot gindi”.“Zai gezund, iude. Nu va scremeti cu germana — idisu vostru (adica nu a tau da a LOR) este numa un actant german di nord, si anumi cu dinsu zburatori dintru loc in altu au grait in uniuni si nu numa acolo”.“In general noi trebuie sa le fim recunoscatori rusilor pentru minunile pe care ei le-au facut in Moldova. Da acum intelegi ca scopul rusilor nici astazi nu-i atins pina la capat. Cit nu toti moldovenii din Chisinau sint nimiciti sau trimisi la constructiile de linga Moscova rusii nu se vor linisti”.“In RM majoritatea rusilor sunt niste porci imputiti comportamentul lor arata asta. Sunt deacord ca nu toti sunt asa, cam 10% din tot rusii din RM sunt buni, restu porci”.“In germana eu scriu special, pentru ca in tine (mai bine zis, in zburatori) sa trezesc frica genetica”.Ajunge?! Dar acestea sint doar vreo zece din multele si multele citate.Repet: in acest site — aproape o mie de vizite pe zi. Majoritatea vizitatorilor sint tineri. Multi inca sint copii, elevi, care nu au nici 16 ani. Anume in acest mediu, in paginile site-ului www.forum.md, isi fac de cap vreo zece lepadaturi, provocatori cu spirit fascist, care se ascund sub masca anonimatului Internetului si nu-si refuza nimic. Pe dinsii NIMENI nu-i opreste. Lor li se permite sa faca ce le trasneste prin cap.Teoretic, la site sint asa-numitii moderatori, care trebuie sa aiba grija de respectarea regulilor forumului: sa fie sterse injuraturile, cuvintele urite, propagarea violentei, a vrajbei nationale si asa mai departe. In realitate, multi dintre autorii afirmatiilor aiurite sint EI INSISI si moderatori ai forumului.Eu nu ma voi mira daca se va clarifica ca ofensarile la adresa moldovenilor si ofensarile la adresa rusilor sint scrise de unii si aceiasi oameni, care vin dimineata la forum ca la serviciu si, rizind dispretuitor, scriu, scriu, scriu. Eu nu ma voi mira daca printre autorii acestor afirmatii se vor gasi si jurnalisti ai unor redactii chisinauiene si unii activisti “pe tarim social”. Eu nu ma voi mira daca acolo vor fi descoperite “urechiusele” unor careva servicii speciale. Dar eu stiu un lucru: acesti nemernici trebuie sa fie opriti. Inteleg ca e greu — nu in zadar am amintit despre precedentele cu posturile de radio. Insa noi nu sintem in drept sa inchidem ochii si sa ne straduim sa nu ne amintim despre ceea ce se intimpla chiar acum, in aceasta zi, in acest minut.Ei trebuie sa fie opriti nu din cauza ca mizgalesc gardurile. Gardul poate fi adus in ordine, desi ti-e greata sa rinesti acest gunoi. Dar repet inca o data: majoritatea vizitatorilor acestui site sint tineri si tinere, copii, ei vad ca ACEASTA nu interzice nimeni. Si ei inteleg: aceasta se poate.Zeci de mii de oameni tineri citesc aceasta murdarie (iar aceste afirmatii se afla la forum luni in sir — si acum ele se afla acolo, nu au disparut nicaieri). Zeci de mii de oameni tineri vad ca NIMENI nu pune capat acestei activitati. Deconectind computerul, copiii se grabesc la scoala, studentii — la universitate. Si duc cu ei senzatia ca ACEASTA este permis. Nu e nimic placut, dar e o obisnuinta. E murdar, dar e suportabil. In general, ceva absolut normal, e o chestiune ce tine de obisnuinta. Eu nu mai vorbesc despre faptul ca oamenii tineri absorb ca buretele aceasta propaganda nazista. Baietandrul moldovean, citind ofensele murdare la adresa moldovenilor, pleaca de la forum cu impresia: “Deci, este adevarat ceea ce ni se spune despre rusi”. Baietandrul rus, citind ofensele murdare la adresa rusilor, va pleca de la forum cu impresia: “Deci, este adevarat ca ei au fata de noi o asemenea atitudine”.ACEASTA E O CRIMA!Ea trebuie sa fie oprita!P.S. Inca nimeni n-a anulat articolul 346 din Codul Penal al R. Moldova “Actiunile premeditate, indreptate spre atitarea vrajbei si discordiei nationale, rasiale sau religioase”.Redactia gazetei “Comunistul” pregateste o interpelare la adresa Procuraturii Generale a Republicii Moldova si a Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordine publica cu rugamintea de a se lua masuri pentru depistarea provocatorilor si curmarea activitatii lor de atitare a vrajbei nationale.Despre rezultatele interpelarii va vom comunica."Sursa: http://comunist.md/index.php?idPaper=51&class=Articles&action=getDetail&id=634