O profesoara din RM, aflata in Italia, a zacut 30 de zile fara suflare.Femeia a decedat de infarct, provocat de depresie si anorexie Sambata, politia din Vicenza a descoperit cadavrul in stare de descompunere avansata al unei invatatoare din Moldova, care si-a parasit acum sase ani tara din cauza… saraciei. Ludmila Rusu, in varsta de 36 de ani, era asteptata acasa de catre sot si fiica-sa de 17 ani.Stirea despre moartea Ludmilei Rusu a fost publicata ieri de mai toate ziarele italiene, la Chisinau ea fiind preluata pe blogul (http://analizemd.blogspot. com/). Femeia a fost gasita pe podeaua apartamentului pe care-l inchiria, cu capul sub pat, doar in slip si maiou. Potrivit investigatiilor medicilor legisti, Ludmila Rusu a zacut astfel mai mult de 30 de zile, in urma unui atac de cord provocat de depresie si anorexie. Se pare ca, inainte de a deceda, Ludmila se pregatea sa se mute cu traiul in alta parte, fiindca masina sa era plina cu bagaje. Vecinii Ludmilei Rusu au declarat presei italiene ca aceasta era o femeie foarte linistita si tacuta, dar in ultimul timp, de cand nu avea de lucru, cazuse in disperare. Ieri, „Il Gazzettino” scria ca odaia femeii se afla intr-o totala dezordine. „Patologul Andreea Galassi, care a efectuat autopsia, nu a descoperit semne de violenta. In schimb, din spusele vecinilor, sunt nenumarate semnele dificultatilor prin care a trecut femeia in ultimul timp: un corp slab, o singuratate mascata de zambete si curtoazie cu vecinii, muzica nocturna puternica, lipsa de serviciu si bani, prezenta unei persoane cu care se certa deseori, certificate medicale gasite pe podea, in care erau prescrise medicamente psihotrope...”, mentioneaza „Il Gazzettino”. Aceeasi sursa arata ca, potrivit politiei italiene, decesul Ludmilei a survenit la 6 martie, cand a trecut un examen cardiologic - pe corpul defunctei s-au pastrat urme uscate de gel.In schimb, mama Ludmilei, Galina Cozari, ne spune ca ultima data a vorbit cu fiica-sa la 11 martie. „Pe 10 marte, i-am trimis un pachet cu mancare. Ea m-a sunat a doua zi si mi-a multumit mult, laudandu-ma ca-i foarte gustoasa mancarea mea. Nu era trista, dar a accentuat ca e bolnava de inima. Nu stiam ce munceste, caci nu-mi spunea niciodata. Stiu doar ca a lucrat si ca traducatoare… In general, ne impacam bine si ne trimitea bani si cadouri si mie, si sotului ei, si fetitei. O certam ca nu vine la copil, dar ea zicea ca de va veni, nu va mai putea sa se intoarca acolo niciodata…”, a adaugat Galina Cozari. Sotul defunctei, Alexandru Rusu, ne-a spus urmatoarele: „Nu aveam prea multa informatie despre ea, caci nu prea intretineam legatura stransa. In ultimul timp, ea nu ne prea suna”. Iar preotul Vitalie Cozari, fratele Ludmilei, isi explica pierderea surorii prin boala de inima de care suferea aceasta, impulsionata si de o stare de depresie: „O prietena a ei din Italia mi-a zis ca sora-mea ii ajuta pe toti din jurul ei atata timp cat avea bani, iar cand a ajuns ea la nevoie, toti s-au intors de la dansa si a ramas singura. Nimeni nu a cautat-o, fiindca ea, de fapt, avea serviciu, insa avea nevoie de altceva…”.Un comunicat al politiei din Vicenza emis Consulatului RM la Bologna confirma acelasi motiv al decesului: infarct produs de anorexie. Consulul general Gheorghe Munteanu ne-a spus ca trupul va fi transmis in RM numai in cazul in care rudele defunctei vor dispune de trei-patru mii de euro pentru achitarea serviciilor unei agentii de funeralii. Altminteri - fiindca Ludmila Rusu avea, din 2007, permis de sedere legala in Italia -, aceasta va fi inhumata de catre statul italian. Intrebat ce decizie au luat rudele, fratele decedatei ne-a raspuns: „Facem tot posibilul ca s-o aducem, fiindca vrem s-o inmormantam acasa, crestineste”. Surse din Serviciul de presa al MAEIE ne-au comunicat ca Ambasada RM la Roma va ajuta rudele, in masura posibilitatilor, sa aduca corpul neinsufletit in tara.