801

Bush si Putin la unison: Rusia si SUA nu se mai pot considera adversari, ci parteneri

Duminica 06 aprilie 2008, 12:12Dupa mai multe ore de dezbateri, discutiile dintre presedintele american George W. Bush si omologul sau rus Vladimir Putin au ajuns la final. Concluziile celor doua zile petrecute in Rusia la Soci alaturi de liderul rus sunt importante pentru intreaga lume. Certe sunt semnarea acordurilor de cooperare in domeniul apararii si viitorul parteneriat comercial dintre Rusia si SUA. "Am reusit sa ne apropiem de unele puncte de vedere comune. Unul dintre subiectele dificile ramane cel al scutului antiracheta. Eu si domnul Bush am semnat acordul strategic care va expira dupa 2009. Am discutat deschis si despre extinderea NATO. In acest an, SUA va stabili relatiile comerciale cu Rusia. Sper ca vom merge mai departe si ca vor urma proiecte importante", a declarat Vladimir Putin. Presedintele american George W. Bush l-a laudat pe omologul sau rus Vladimir Putin pentru ca "nu ii este frica sa spuna ce gandeste", la inceputul discutiilor lor, care se vor referi in special la proiectul scutului american antiracheta din Europa."Ne-am intalnit de multe ori in ultimii ani. Va respect. Respect faptul ca va iubiti tara. Nu va este teama sa imi spuneti ce ganditi, iar dupa ce ne spunem tot ceea ce avem de spus, ne strangem mainile", i-a spus presedintele american lui Putin, la inceputul discutiilor de la resedinta liderului rus de pe malul Marii Negre, calificandu-l pe Putin drept un "lider puternic"."Pentru a imbunatati relatiile cu noi, este important sa nu integram fostele tari sovietice in NATO. Sunt de acord cu un scut antiracheta global, la care sa contribuim in mod democratic militar si informatic", a declarat Putin.Liderul de la Casa Alba s-a intalnit si cu succesorul lui Putin la Kremlin, Dimitri Medvedev. Ca si omologul sau rus, Bush se apropie de finalul mandatului a incercat sa profite de aceste doua zile pentru a obtine un acord strategic, care le-ar permite ambilor lideri sa lase o relatie stabila succesorilor lor in functie.Intalnirea de la Soci are loc imediat dupa Summit-ul NATO de la Bucuresti, in cursul caruia aliatii europeni si-au exprimat sprijinul pentru scutul american, dar au menajat Rusia amanand plasarea Ucrainei si Georgiei pe drumul catre NATO, asa cum dorea Bush. Bush a ajuns aseara in Rusia si a avut deja o intalnire informala cu liderul rus, Vladimir Putin. Bush a dansat aseara pe muzica populara rusa alaturi de Vladimir Putin si a luat masa cu acesta si succesorul sau, Dmitri Medvedev.Bush a mers la Soci, pe litoralul rus al Marii Negre, la resedinta de vacanta favorita a liderului rus, cu care are o relatie personala buna, in pofida divergentelor lor politice. Sursa: Realitatea TVhttp://www.realitatea.net/169996_Bush-si-Putin-la-unison--Rusia-si-SUA-nu-se-mai-pot-considera-adversari--ci-parteneri-.html
0