715

Romanul din echipa Mossad care l-a capturat pe Adolf Eichmann

Michael bar Yahuda Moldovan, la 80 de ani, isi scrie memoriile, picteaza si sculpteazaRomanul din echipa Mossad care l-a capturat pe Adolf Eichmannde Eva GALAMBOS | 15 IANUARIE 2008 Moldovan a stat doua luni in celula cu fostul colonel SS, pentru a-l interoga Familia sa din Sighetul ocupat de horthyisti a fost asasinata la Auschwitz, in 1944Romanul din echipa Mossad care l-a capturat pe Adolf EichmannLa Tel Aviv, intr-un apartament u pereti impodobiti cu tablouri valoroase, diplome, fotografii, taieturi de ziar, numeroase medalii si decoratii, traieste, aproape in anonimat, un octogenar, inca viguros, a carui viata este mai mult decat un roman.Este un onational de-al nostru plecat din Sighet in urma cu aproape 60 de ani. Prea putini stiu astazi ca Michael bar Yehuda Moldovan a facut parte din echipa Mossadului care l-a capturat in Argentina pe Adolf Eichmann. Desi nu obisnuieste sa dea interviuri - de altfel, dupa cate mi-a spus, multe lucruri nici nu are voie sa le dezvaluie -, a avut amabilitatea sa stea de vorba cu semnatara acestor randuri.Student la Sorbona si luptator in Rezistenta Franceza„M-am nasut in Sighet, in 1920, si ma trag dintr-o familie foarte cunoscuta in acea vreme in oras, Moldovan-Rosner, proprietara unei mari tabacarii, prezenta de mai multe generatii aici“, isi incepe povestea batranul.„Desi as fi dorit sa urmez o ariera militara, parintii mei au avut alte ganduri si, in conditiile in care in Romania situatia politica se inrautatea si studentii evrei erau persecutati de legionari, ei au decis sa ma trimita la Paris, astfel ca, in 1937, m-am inscris la Sorbona, la Facultatea de Filologie. Studentia mea nu a durat decat doi ani. In 1939, la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, m-am inrolat in armata franceza. Am fost luat prizonier, dar am reusit sa evadez si m-am refugiat in sudul Frantei, langa Toulouse, la frontiera cu Spania. Aici am intrat in Rezistenta evreiasca si franceza, unde am continuat lupta impotriva germanilor nazisti. La un moment dat, am fost arestat de politia franceza, dar, spre norocul meu, i-am putut convinge ca sunt francez. In aceste conditii, superiorii mei au considerat ca ar fi mai bine sa parasesc Franta si sa trec in Spania si acolo sa ajut armata franceza, Rezistenta, organizand trecerea frontierei pentru refugiati - atat evrei, cat si neevrei. Dar si aici am fost capturat si inchis in lagarul de la Miranda d.Ebro“, povesteste el.Dupa multe peripetii, tanarul Moldovan ajunge, in 1943, pe un vapor portughez, in Palestina, se inroleaza in armata britania si apoi in Brigada Evreiasca, parte componenta a armatei britanice, participand la luptele din Italia, efectiv pana la 8 mai 1945. Intre timp, afla ca familia sa din Sighetul ocupat de horthyisti a fost deportata si asasinata la Auschwitz, in 1944. Dupa razboi, Michael bar Yehuda Moldovan isi continua activitatea, de-acum in armata israeliana, participa la razboiul din 1948 si paraseste armata in 1958, cu gradul de capitan. In cautarea criminalilor de razboiDespre cei sase ani petrecuti in Mossad, interlocutorul nostru nu ne-a spus prea multe, fiind constrans de un angajament de confidentialitate. Cum actiunile Mossad privind capturarea lui Eichmann (colonelul SS care a organizat exterminarea evreilor din teritoriile ocupate de cel de-al III-lea Reich) au fost de-acum dezvaluite, ne-a relatat, totusi, cateva amanunte. „Am fost cel de-al doilea om din echipa care s-a ocupat de localizarea si prinderea lui Eichmann. Am fost apoi confruntat cu una dintre cele mai dificile sarcini din viata mea. Am stat cam doua luni impreuna cu el in celula, pentru a-l interoga“. A regretat Eichmann cele facute? „Niciodata nu a manifestat vreun regret, nu a avut vreo mustrare de constiinta. Eichmann scria scrisori din inchisoare sotiei lui si cita tot felul de denumiri de lacuri si mine de sare din Austria. Eram convins ca sunt referiri la locurile unde el a ascuns bunuri luate de la evrei, destinate lui si familiei lui. Am incercat sa le gasim, dar se pare ca americanii au inceput cautarile inaintea noastra“. Mossadul a vrut sa localizeze si sa captureze si alti criminali de razboi nazisti - Mengele, Bormann -, dar cautarile au esuat. Una dintre imaginile aflate pe peretele biroului lui Michael Bar Yehuda este un facsimil dintr-un ziar egiptean de limba franceza, cu fotografia lui si cu titlul: „Iata seful retelei de spioni din RAU (Republica Araba Unita, numele Egiptului la un moment dat), care a vrut sa-l asasineze pe Nasser„. Este adevarat?, l-am intrebat eu. Nu mi-a raspuns, mi-a zambit doar enigmatic si s-a limitat sa-mi spuna: „Am fost de multe ori amenintat cu moartea, au vrut sa ma rapeasca; spre norocul meu, nu au reusit“. Dupa cativa ani petrecuti in Mossad, bar Yehuda a trecut la Ministerul de Externe. A fost ambasador sau membru al ambasadelor israeliene in tari ca Burundi, Finlanda, Belgia si altele. Intors la centrala ministerului, a indeplinit functii de ministru consilier si director adjunct la Departamentul de cercetari politice. Fostul spion a devenit pictor, sculptor si scriitorMichael Bar Yehuda Moldovan s-a pensionat in 1985, dar aceasta nu inseamna ca a devenit inactiv. Este presedintele Asociatiei evreilor din Israel proveniti din Sighet, al Asociatiei de Prietenie Finlanda-Israel, vicepresedinte al Organizatiei veteranilor si rezistentilor francezi din Israel. A fost decorat de numeroase ori, atat in Israel, cat si in strainatate. ”Sunt un om al cartii si spadei”, se autocaracterizeaza, cu referire la faptul ca-si scrie memoriile. Are ca hobby sculptura si pictura, dovedind un talent ce depaseste amatorismul. „Spielberg a vrut sa faca un film despre viata mea, dar conditia pusa de mine a fost ca pelicula sa nu fie valorificata in scopuri comerciale. Cum n-am ajuns la intelegere, proiectul a cazut”, imi povesteste el.La incheierea intalnirii, mi-a spus, cu regret, ca, desi Ambasada romana din Israel a promis ca-l va invita la evenimentele organizate acolo, acest lucru nu s-a intamplat. Poate ca, citind articolul de fata, cei de acolo isi vor aduce aminte de aceasta personalitate, cu un trecut care face cinste si tarii sale de origine.Sursa: http://www.gandul.info/emigrant/romanul-din-echipa-mossad-care-l-a-capturat-pe-adolf-eichmann.html?3896;2334510 Sursa: http://www.gandul.info/
0