1034

Tata limbii romane era mama-sa

Ieri am discutat despre mama limbii romane – limba moldoveneasca si despre fiica ei – limba romana. Cuvintele presedintelui Voronin, care a spus reporterului agentiei Reuters ca "limba moldoveneasca este mama limbii romane si a o numi romana inseamna a insela istoria si a-ti renega propria mama", ne-a trezit la viata din somnul ratiunii pure, inocente, care naste monstri simpatici.„Nu trebuit limba moldovneasca sa nasca limba romana! Dupa moartea pocainta… Nu trebuit asa!” – striga Kolesovnazadov.„Nu prea am inteles chestiunea cu renegarea mamei. Cum iese asta?”, se interesa mos Dumitru. „Daca dumneata, mosule, ai avea o fiica, pe care ar chema-o Dumitrita, de exemplu, si cineva te-ar numi nu Dumitru, dar Dumitrita, ce ai spune mata?” - intreba Sobcor.„As spune ca e nebun! Eu nu am fete, eu am doi baieti, pe care ii cheama Viorel si Bujor”, raspunse mos Dumitru.„Pai iata, daca cineva ar numi-o pe sotia dumitale Viorel ori Bujor, ce ai zice?”„Tot as zice ca e nebun”, raspunse mos Dumitru.„Si pe mine daca m-ar numi cineva Ruslan, ca pe fiul meu, i-as zice ca nu-i in toate mintile”, interveni sanitara Vera.„Asta-i clar”, raspunse mos Dumitru.„Exact asa-i si cu limba, daca spui ca-i romana, inseamna ca nu o recunosti pe mama-ta”, incheie Sobcor. „Si asta nu trebuie de facut.”„Acuma-i clar”, repeta mos Dumitru.„Dar cine este tatal limbii romane?”, se interesa Caltanar, netezindu-si cravata portocalie patata cu suc de rosii.„Tatal limbii romane era si el mama - limba munteneasca, sora geamana a limbii moldovenesti. Oficial, ele s-au cuplat in 1859, dar pana atunci au trait, vreo cinci secole, in concubinaj incestual, neinregistrate si necununate”, ne informa Cozonac.„Vrei sa spui ca limba moldoveneasca era o… homosexuala?” – striga sanitara Vera. „Homosexuala si chiar hermafrodita, ca si cea munteneasca.”„Slava limba moldovneasca!” – striga Ivan Kolesovnazadov.„Slava si fiicei ei, limba romana!” striga Scurtoi.„Nu slava limbii romane!”, striga Ivan Colesovnazadov.Acuma stau si ma gandesc: limba moldoveneasca este mama limbii romane si, daca eu vorbesc in limba fiicei limbii moldovenesti, adica in limba romana, si spun ca limba in care vorbesc eu se numeste romana - fiica limbii moldovenesti, cum pot sa spun eu ca vorbesc in limba mamei ei, adica in limba moldoveneasca? Nu ar insemna ca spun minciuni? Si daca nu spun minciuni, cum se intampla ca eu insel istoria si o reneg pe mama mea?
0