1193

Sunt icoanele idoli?

Din scrisorile misionare ale Sfantului Nicolae Velimirovici (1880-1956)Scrisoarea a 123-a. Juristului George M., despre porunca a douaCa ortodox credincios, ai vrea sa iti aperi credinta de naimitii care s-au lepadat de neamul si credinta lor din imbolduri de Iuda. Ei iti spun ca icoanele sunt idoli si ca inchinarea la icoane este potrivnica celei de-a doua porunci a lui Dumnezeu. Reiese, asadar, ca adevaratul Crestinism este inchinare la idoli! Asta afirma sectantii, care s-au ivit pe lume de abia de un veac de om!Intreaba-i: cine a nimicit idolii din Balcani? Cine a desertat Atena si Roma de multimea statuilor si templelor? Cine i-a doborat pe Jupiter, si pe Diana din Efes, si pe Astarte din Babilon, si pe Isis din Egipt? Cine l-a dat jos pe Perun de pe colina din Kiev si 1-a aruncat in Nipru? Cine a curatit de idoli Asia Mica, Africa de Nord si intreaga Europa? Cumva noii sectanti, sau Marea Biserica a lui Hristos, care in lupta crunta impotriva inchinarii la idoli a dat milioane de jertfe omenesti si a umplut calendarul sau cu numele mucenicilor pentru credinta in singurul Dumnezeu adevarat? Secta lor nu are nici macar un mucenic pentru credinta lui Hristos. Nici nu a nimicit macar un idol in toata lumea, indeobste, ei nu au nici un calendar crestin. Si daca l-ar avea, nu l-ar putea alcatui din sfintii lor, ci din pamfletistii si brosuristii lor. Daca ii doare de lupta cu inchinarea la idoli, ce cauta in Balcani, unde idolii paganesti si-au aflat adapost numai in muzee? Daca le arde inima de ravna impotriva idolilor, de ce nu merg in Asia larga, si in Africa, si intre pieile rosii americane, unde paganismul este, din pacate, la putere si astazi la fel ca acum o mie de ani? Negresit, nu merg in acele tinuturi fiindca acolo viata unui misionar este in pericol. Ai citit despre Don Quijote, cum a proclamat morile oamenilor pasnici drept castele intarite ale vrajmasilor sai si le-a atacat inarmat de razboi, ca sa le cucereasca. Asa au proclamat si acestia sfintele noastre icoane drept idoli si le ataca de parca sunt turbati – fiindca nu au nici un chef sa mearga in jungla asiatica si africana.Iar tu sa stii ca precum se deosebeste ziua de noapte, asa se deosebesc si icoanele crestine de idolii paganesti.Idolii sunt chipuri de fiinte nascocite si imaginate, in vreme ce icoanele sunt infatisari de sfinti care au trait pe pamant cu adevarat, L-au proslavit pe Hristos prin credinta lor si s-au invrednicit in cer de imparatia lui Dumnezeu. Acolo iluzie, aici realitate. Acolo minciuna si nalucire, aici adevarul si numai adevarul. Idolii il despart pe om de Dumnezeul Cel adevarat, in vreme ce icoanele il duc pe om la Dumnezeul Cel adevarat. Prin a doua Sa porunca, Ziditorul a vrut sa abata neamul omenesc de la ceea ce-l desparte de El, adica sa-l abata de toate minciunile, nalucirile si iluziile demonice.(din Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi, vol. I, Editura Sophia, 2002)
0
admyn23 Июля 2007, 14:29
admyn23 Июля 2007, 14:29
...Din scrisorile misionare ale Sfantului Nicolae Velimirovici...

imi vine greu sa discut cu tine, pentru ca daca eu iti arat ce scrie Biblia, tu imi arati ce scrie un anume preot, "sfint", etc, iar eu, am incredere in ceea ce scrie Biblia, si nimeni altul! :) Arata versete DIRECTE in Biblie, unde insusi Dumnezeu a poruncit sa facem MIJLOCITOR al rugaciunilor noastre! :) Astept raspuns din Biblie! ;)

PS: Daca apostolii, cei care au umblat cu Isus Cristos si nu erau vrednici ca cineva sa se inchine la ei si sa se numeasca sfinti, de ce ar trebui altii sa fie canonizati si numiti sfinti? Unicul om care a existat pe pamint, a fost Isus, nimeni mai mult! TOTI suntem pacatosi!

0
  • 0
  • 0
admyn25 Июля 2007, 15:45
admyn25 Июля 2007, 15:45

:) vad ca nu prea te grabesti cu raspunsul sau nu gasesti in Biblie ceva unde sa scrie vreo porunca data de Dumnezeu sa ne facem icoane && etc.?

0
  • 0
  • 0
vitalie6125 Июля 2007, 18:44
V
vitalie6125 Июля 2007, 18:44

ba nu nu am uitat; pur si simplu voi sunteti multi eu sunt unul si nici timp nu prea am.

caut pe internet texte gata, deoarece altminteri va trebui eu sa fac o sinteya si nu prea am timp si chiar sunt obosit; cu atit mai mult ca m+am lasat implicat in provocari sterile...crezind ca cineva ar dori sincer sa cunoasca pe Dumnezeu, cind in realitate ... "они проверяют меня на прочность" :-)))))))

0
  • 0
  • 0
vitalie6102 Августа 2007, 22:24
V
vitalie6102 Августа 2007, 22:24

da eu nu pot intra... nu stiu de ce

In primul rind as dori sa imi cer iertare, ca nu V-am raspuns pina acum, dar trebuie sa intelegeti ca viata mea nu se rezuma doar la forum.md

Haideti acum sa Va lamuresc intr-o privinta si anume ca Biblia este doar o parte a Sf.Traditii lasate de sf. Parinti si ca in afara de aceasta exista si alte lucrari care stau la baza Sf.Biserici ortodoxe universale si anume Sinoadeele ecumenice sau, mai bine zis, canoanele stabilite acolo.

Nu ma astept sa ma credeti pe cuvint tocmai de aceea haideti sa facem o incursiune in timp.

De cite ori a citit Adam Biblia? Dar Set, fiul sau? Dar Enoh, sfintul lui Dumnezeu care a fost luat la cer? Dar Noe? Dar Avraam? Dar Iacob, parintele lui Israel? Dar Iosif? Niciodata.
Deci, timp de patru mii de ani de la Adam si pana la Moise (perioada patriarhilor), oamenii lui Dumnezeu se bazau pe SF. Traditie, dar nu pe biblie. Cu alte cuvinte, Adam care stia prin felul cum l-a creat Dumnezeu cum trebuie sa se inchine lui Dumnezeu, ce trebuie sa faca si ce nu, cum este facuta lumea, transmitea prin traditie orala fiilor sai si tot asa mai departe.
Vazand insa Dumnezeu ca oamenii s-au intunecat cu totul la minte si face fiecare ce-i place,
i-a dat lui Moise lege scrisa. Dar nu traditia izvoraste din Biblie, ci Biblia se bazeaza pe traditie, tocmai de aceea la baza Bisericii ortodoxe universale sta Sf. Traditie, care apare sub forma scrisa in lucrarile celor sapte sinoade ecumenice, la care au participat sute de teologi, foarte multi canonizati ca sfinti.
Biblia este doar o parte a Sf.Traditii.
Tocmai de aceea Va recomand sa studiati canoanele sinoadelor si sa nu Va rezumati doar la citirea a niste brosuri absolut neobiective, concepute special pentru a induce lumea in eroare.

Cu toate acestea, daca Dvs. tot a-ti cerut dovezi din biblie ca Sf. Icoane sunt de la Dumnezeu, haideti sa Vi le aduc.

Sa citim Iesirea, cap.25 de la versetul 10 la 20, unde se spune cum trebuie sa fie facut chivotul.
Vedem cum Dumnezeu ii porunceste lui Moise sa ii faca (atentie!) “chip cioplit din lemn”, cum a-ti spune Dvs, pe care Moise il poleieste cu aur.
“10. Chivotul legii sa-l faci din lemn de salcam: lung de doi coti si jumatate, larg de un cot si jumatate si inalt de un cot si jumatate.”
Ba chiar mai mult observam ca pe capac sunt doi heruvimi din aur, adica doua fiinte cu chip uman si cu aripi.
Deci acest obiect, judecind dupa logica iconoclastilor, reprezinta cel mai evident exemplu de idolatrie.
Posibil Dvs. Veti spune ca chivotul era doar un obiect de decor. Insa sa deschidem la Cartea lui Iosua Navi, cap.7
“ 6. Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, a cazut cu fata la pamant inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presarat pulbere pe capetele lor”.
Deci, vedem ca Iosua s-a inchinat in fata chivotului si toti mai marii Israelului. A pedepsit Dumnezeu aceasta “idolatrie” mai mult decit evidenta? Nu, pentru ca nu a considerat aceasta un pacat. Ba, chiar mai mult, in versetele urmatoare vedem cum Iosua vorbeste cu Dumnezeu, iar Acesta il incurajeaza si ii spune ce sa faca. Adica fizic el se afla cu fata la pamint in fata chivotului, dar spiritual el se afla cu mintea la cer, exact asa cum fac crestinii in zilele noastre: in momentul in care crestinul cade cu fata la pamant in fata icoanei el se ridica cu mintea la Dumnezeu.
----------
In continuare as dori sa Va prezint niste paralele dintre icoanele de astazi si chivot
Iesirea, 25
31.Sa faci sfesnic din aur curat.
(dumnezeu porunceste de a face sfesnic in preajma chivotului, exact cum astazi vedem sfesnice in preajma icoanelor)
37.Sa-i faci sapte candele si sa pui in el candelele acestea, ca sa lumineze latura din fata lui.
(deseori la icoane sunt si candele, exact asa cum erau in vechime).

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor)
Cap. 8
11. Iar pe fiica lui Faraon, Solomon a mutat-o din cetatea lui David in casa pe care o zidise pentru ea; caci zicea el: Femeia mea nu trebuie sa locuiasca in casa lui David, regele lui Israel, pentru ca acea casa este sfanta de cand a intrat in ea chivotul Domnului.
==
Deci Solomon considera ca chivotul prin sine sfinteste o casa. Exact asa si astazi oamenii tin icoane in case ca sa se sfinteasca casele lor.

Cartea intaia a Regilor
Cap. 4
3. Dupa aceea au venit oamenii in, tabara si au spus batranilor lui Israel: "Pentru ce oare ne-a lovit pe noi Domnul inaintea Filistenilor? Sa luam cu noi din Silo chivotul legii Domnului, ca sa mearga in mijlocul nostru si sa ne izbaveasca din mainile vrajmasilor nostri!"
(Exact asa si oamenii cauta icoane facatoare de minuni ca sa se atinga de ele, pentru a se izbavi de vrajmasi, boli etc.)

Cartea a treia a Regilor.
Cap. 3
15. Si s-a trezit Solomon din somn Si iata, acesta fusese vis. Apoi s-a sculat si a venit la Ierusalim si a stat inaintea jertfelnicului celui de dinaintea chivotului cu legea Domnului, care era in Sion, a adus arderi de tot, a savarsit jertfe de impacare si a facut mare ospat pentru toate slugile sale.
(astazi credinciosii aprind luminari—“arderi de tot”-- in fata icoanelor)

Cartea intaia Paralipomena (intaia a Cronicilor)
16-37
Si a lasat David acolo, inaintea chivotului legamantului Domnului, pe Asaf si pe fratii lui, ca sa slujeasca ei inaintea chivotului neincetat, in fiecare zi;
(preotii slujesc inaintea icoanelor)

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor)
Cap. 5
5. Si au dus chivotul si cortul adunarii si toate lucrurile sfinte care erau in cort, le-au dus preotii si levitii.
(prin urmare este stabilit ca pot fi lucruri MATERIALe dar sa fie sfinte. Astazi credinciosii lasa la biserici, la icoane, diferite obiecte personale timp de 40 de zile ca sa se sfinteasca)
===
As dori sa Va vorbesc putin despre moaste. Dvs. nu a-ti spus nimic despre ele, dar eu stiu ca iconoclastii urasc si moastele sfintilor.

Cartea a patra a Regilor. 13:21

"Dar iata, odata, cand ingropau un mort, s-a intamplat ca cei ce-l ingropau sa vada una din aceste cete si, speriindu-se, au aruncat mortul in mormantul lui Elisei. Cazand acela, s-a atins de oasele lui Elisei si a inviat si s-a sculat pe picioarele sale."

Observam deci ca in vechiul testament este dat un caz cind cineva atingindu-se de moastele unui sfint (Elisei) a inviat. Aveti o demonstratie clara ca cultul moastelor nu contravine bibliei.

=========================
Eu va recomand sincer sa cititi si alta literatura decit … cea pe care o cititi, ca sa vedeti ortodoxia din perspectiva realitatii, deoarece literatura pe care o cititi este neobiectiva si nu are ca scop aflarea adevarului. Chiar credeti ca timp de 1800 de ani nimeni nu s-a priceput sa puna intrebari in privinta icoanelor si ca noi am trait in intuneric si iata au venit “martorii” in sec.19 ca sa ne dezmiteceasca?
Aveti 2 stele mari, iar numele Dvs este “admin”, ceea ce sugereaza ca stati foarte mult timp pe forum.md si pe internet. Va sugerez sa intrati pe www.sfaturiortodoxe.ro si pe www.razboiulnevazut.org ca sa cititi si alta literatura, ca daca e sa te iei dupa capul lor, atunci tre sa vinzi totul, sa stai in casa si sa astepti apocalipsa.
=================
Да и ещё. Не пишите «Исус» с одним «и», потому что на старом иврите это означает ишак, а пишите «Иисус».

0
  • 0
  • 0
admyn03 Августа 2007, 00:59
admyn03 Августа 2007, 00:59
vitalie61
...admin...

admYn, nu admin, si nici admUn )

0
  • 0
  • 0
vitalie6103 Августа 2007, 11:59
V
vitalie6103 Августа 2007, 11:59

Ideea era ca numele Dvs. spune despre faptul ca o aveti cu compurile, cu internetul etc.

Imi cer iertare daca V-am ofensat %-))))

0
  • 0
  • 0
acirom28 Октября 2007, 00:23
A
acirom28 Октября 2007, 00:23
...Din scrisorile misionare ale Sfantului Nicolae Velimirovici...

da iconele sunt idoli, si inkinarea la ele este calcarea poruncii a doua: sa nu iti faci chip cioplit

0
  • 0
  • 0
rustik27 Ноября 2007, 06:09
rustik27 Ноября 2007, 06:09
acirom
...da iconele sunt idoli, si inkinarea la ele este calcarea...

- смысл не в том что не поклонятся идолам, а в том что-б не искажать лицо Бога. Дальше, зачем искать Бога в чемто или комто - когда Он повсюду и везде, во всем и навсегда. Смысл в этом, ищи Бога в себе а не в чомто или комто.

поэтому и появились эти ПОРУНКИ - чтоб обьяснять доходчиво людям. Но как это часто бывает - высокодуховным челом, весьма трудно изьяснятся на челвеческом языке. :)

0
  • 0
  • 0
coroner27 Ноября 2007, 08:24
C
coroner27 Ноября 2007, 08:24
vitalie61
...Iosua vorbeste cu Dumnezeu...

akuieti, vreau si eu :)))

vitalie61
...Sf.Traditii lasate de sf. Parinti...

wtf is that?

vitalie61
...www.sfaturiortodoxe.ro...

iiii, tot ii clar :)) am vazut filmu „dedicat” rockului... ii super :))) super nostim adica :)))

0
  • 0
  • 0