hartie contra format electronic
de fapt tema asta ar fi trebuit sa se numeasca : Gutenberg contra Gates...sau asa ceva...e vorba de concurenta din ce in ce mai mare dintre cartile in format traditional (pe hartie) si cele in format electronic. printre edituri e tot mai pop-ulara ideea de a propune o carte in ambele formate...(la noi, Editura Litera are un asemenea serviciu)...odata cu aparitia internetului multi au inceput sa puna la indoiala necesitatea pastrarii si dezvoltarii cartilor pe hartie...astia s-ar numi avangardistii..altii, traditionalistii, zic ca formatul electronic e doar o froma mai speciala, o clona a cartii pe hartie care nu are sanse in fata "copertilor"...(bineinteles distinctiile facute de mine, precum si generalizarile sunt exagerate, intre cele doua extreme exista o sumedenie de pozitii neutre, sau mai putin neutre)...sa incercam sa luam fiecare format de carte "la trei parale" :formatul clasic(cartea din hartie) - are un mare avantaj, istoria si traditia, altfel zis obisnuinta...nu e cazul sa vorbim despre rolul si rostul obisnuintei in viata noastra...la moment, acest factor propulseaza inainte cartea traditionala pe suport de hartie...(clisee ale aparatorilor: mirosul proaspat, placerea de a rasfoi o carte, etc)-accesibilitatea. pentru a citi o carte eelctronica trebuie sa ai monitor, pentru a avea monitor trebuie sa ai...si asa mai departe, ajungem in fine la concluzia ca trebuie sa avem calculatoare si intreg raiul e-citirii va poposi in casele noastre...si cam atat despre cartea traditionala...(daca cineva mai enunta un avantaj, il voi lua in consideratie)..Cartea in format electronic daca e sa fim sinceri eu sunt pentru e-literatura, asa ca...probabil voi aduce mai multe argumente pentru optiunea asta...- primul avantaj este...consumul minuscul de hartie..hai sa-i zicem infim de mic..ca sa nu spunem nul...economisim milionae de hectare de padure care se taie anual si avem sansa de a lasa generatiilor viitoare un pamant mai frumos mirositor si mai sanatos (cine mai gandeste astfel azi?)- al doilea avantaj este hipertextul si de aici interactivitatea..muzica, imagini, text tridimensional, link-uri catre site-uri unde aflam cuvinte neintelese, ne lamurim asupra unor termeni necunoscuti, apoi modalitatea de navigare foarte comoda atat prin text, cat si prin biblioteca...-loc...mie nu-mi ajunge spatiu...am multa hartie...pretioasa...cartea electronica insa cere doar ceva loc pe hard si nimic mai mult..la cei 120 Gb ai mei nu ma plang de lipsa de spatiu..daca ceva mai cumpar memorie...nu am insa grija prafului, deteriorarii, pierderii (am cartile inscrise si pe discuri)...- accesibilitatea scrierii..fiecare se poate erija in postura de scriitor pe internet, poate scri ce-i trasneste prin cap si-si poate promova cum doreste "opera"...incercati insa sa scrieti ceva pe hartie, il editati..si vedeti care-i cale cea (cacofonie imensa...!)discutia ramane deschisa...