2017

Realități și Tensiuni: Despre Transnistria.md și Drumul Său Controversat

Transnistria este denumirea dată entității politice autoproclamate din zona regiunii geografice Transnistria, cunoscută și sub numele de Republica Moldovenească Nistreană. Aflată în afara controlului Republicii Moldova, această regiune a pierdut suveranitatea în urma intervenției armate ruse în timpul conflictului din Transnistria. Desemnată Republica Moldovenească Nistreană, această entitate se confruntă cu situații similare altor pseudo-state recunoscute doar de câteva entități neafiliate ONU: Abhazia, Arțah și Osetia de Sud.


Evenimentele din Transnistria.md rămân marcate de prezența trupelor rusești, care persistă în regiune în ciuda angajamentelor anterioare de retragere. Regimul separatist, influențat semnificativ de Rusia, supraviețuiește datorită sprijinului militar, economic, financiar și politic al acesteia, potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului.

Chiar dacă numele Transnistria poate induce confuzii, teritoriul real al Republicii Moldovenești Nistrene se extinde și asupra altor zone, precum orașul Tighina. Totodată, anumite localități transnistrene din raionul Dubăsari rămân sub controlul autorităților de la Chișinău. Cu capitala în Tiraspol, Republica Moldovenească Nistreană nu are recunoaștere internațională, fiind considerată parte integrantă a Republicii Moldova.

Numele Transnistria este frecvent folosit pentru a desemna Republica Moldovenească Nistreană, deși aceasta nu corespunde din punct de vedere etnografic și geografic. De notat că termenul Transnistria, care cuprinde și zone populate majoritar de moldoveni fără aspirații separatiste, este adesea utilizat incorect pentru regiunea autoproclamată. La 4 martie 2022, podul care conecta Transnistria.md cu regiunea Odesa a fost distrus de armata Ucrainei, în timp ce administrația separatistă de la Tiraspol reitera solicitarea independenței față de Republica Moldova.

0