490

Când trebuie să mergi în vizită la medicul cardiolog?

Inima este motorașul ce pompează sângele

Deseori pacienții evită să se adreseze la un specialist atunci când are anumite simptome sau chiar dureri. Acest lucru se face din neștiință sau, paradoxal, din frica de a descoperi o afecțiune severă, preferând să amâne cât mai mult alarea unui diagnostic neplăcut. Din păcate acest lucru le face mai mult rău, iar prevenirea dezvoltării afecțiunii până la un stadiu cronic este extrem de importantă. O durere toracică, palpitații apăsate și prelungite, cu senzația că va ieși inima din piept, durerea subită și continuă în brațul stâng, dificultatea respirației, tusea persistentă, transpirațiile reci etc., ar trebui să vă pună în gardă. La prezența unuia sau mai multor simptome descrise mai sus este recomandat să vă programați la un medic cardiolog, iar în unele cazuri, să chemați imediat ambulanța.

Clinica Sante din Chișinău vă pune la dispoziție consultanța specialiștilor calificați în cardiologie, inclusiv serviciile unui cardiolog pediatru, împreună cu utilaje medicale performante și servicii de laborator, în funcție de necesitățile dvs.

Câteva simptome care poate indica prezența unei probleme cardiace

Este cazul să mergeți la medicul cardiolog în cazul în care aveți:

Un istoric familial de boli cardiovasculare – riscul de a dezvolta o boală cardiovasulară este mai mare atunci când un membru de familie a suferit de o afecțiune înainte de vârsta de 55 de ani, din cauza predispoziției genetice. Este recomandat controlul de rutină, indiferent de modul de viață pe care îl duceți.

Tensiune arterială – aceasta trebuie să fie sub 140/90 mmHg, indicele optim fiind 120/80 mm Hg.

Colesterolul și trigliceridele prezintă valori ridicate. Colesterolul total indică un nivel al valorilor peste limita normală atunci când trece de 239 md/dl, la rândul lui, colesterolul LDL – peste 159 md/dl, iar HDL – valori la limită de 40-50 mg/dl, iar peste limita optimă - < 40-50 mg/dl.

Valorile trigliceridelor sunt considerate ridicate (neprezentând simptome) atunci când indică între 200 și 499 mg/dl sau peste 500, însă pot reveni la normal prin tratament.

Diabet – majoritatea pacienților cu diabet prezintă simptome coronariene, diabetul și afecțiunile cardiovasculare fiind considerate boli echivalente.

Preconizați începerea unui program intensiv de exerciții fizice – orice activitate fizică sporită necesită un aviz medical care nu va contraindica sportul respectiv, în mod special când există afecțiuni cardiace diagnosticate, factori de risc sau simptome descrise mai sus.

Alți factori de risc – obezitatea (indicele masei corporale peste normă (IMC 20-25 kg/m2), fumatul, consumul excesiv de alcool, un regim alimentar nepotrivit, lipsa activității fizice, etc. Acești factori pot duce la boli de inimă atât independent cât și la pachet cu alți factori.

În funcție de patologia cardiacă existentă, riscurile prezente, valorile colesterolului etc., medicul cardiolog vă poate recomanda investigații precum ecocardiografia, ultrasonografia carotidiană, indicele gleznă-braț, ca mai apoi să vină cu recomandări privind conduita și modul de viață, alături de tratamentul medicamentos necesar.

Pentru a elimina orice suspiciune privind sănătatea cadiovasculară vă recomandăm programarea la un medic cardiolog la numărul de telefon: 022667266.

0