1841

„Steagul alb” a lui Vasilii Șova. Un episod interesant din biografia acestui politician

Există preocupări, că după anularea carantinei în Moldova vor continua protestele veteranilor conflictului militar de pe Nistru. Prin rețelele sociale participanți al acestui război tot mai des îi sugerează președintelui Igor Dodon, că statul a uitat de cei, care au luptat pentru țară. În martie a anului curent, combatanții au solicitat indemnizații lunare nu mai mici de 1800 lei, reducere de 50 la sută la serviciile comunale, la fel ca și un șir de alte beneficii, printre care – cerința de ale echivala cu veteranii ai celui de-al Doilea Război Mondial și stabilirea „Zilei de recunoștință”. 

 

Acestea sunt cerințele pe care le solicită personal pentru sine însuși. Pentru țară, ei doresc schimbarea puterii de stat, alegeri parlamentare anticipate și restabilirea integrității teritoriale.

Combatanții nu sunt mulțumiți de politicieni din echipa Președintelui Igor Dodon. În acasta intră și actualul Consilier al șefului statului în domeniul politicii și reintegrării Vasilii Șova. La începutul anilor 90, el și-a construit cariera mai întâi ca deputat al parlamentului, apoi ca principalul „rezolvator” al problemei transnistrene. Biografia lui conține multe fapte interesante, dar nu despre toate îi place să-și amintească. Anume asemenea momente cu câțiva ani în urmă au fost descrise în ziarul "Pulse" (https://puls.md/ru/content/vasiliy-shova-biografiya):  

« În noiembrie 1990, Vasilii Șova în calitate de șef al delegației parlamentului moldovean se afla la Tiraspol unde, până la ultimul moment demonstra dorința de a preveni conflictul armat transnistrean. Când au început brusc ostilitățile, se afla tot acolo, la Tiraspol, de unde mai târziu, pe jos, sub şuierătul gloanţelor, s-a întors pe teritoriul Moldovei». 

Probabil va fi oportun să le reamintim apărătorilor Moldovei exact ce «eforturi» a depus Vasilii Șova pentru a preveni conflictul din anul 1992, despre care și-au amintit și martorii acelor evenimente. Precum și despre următoarele etape ale carierei lui în timpul președinției lui Igor Dodon. Faptele, extrase din biografia lui Șova, publicată de surse oficiale, ne indică că a aflat despre începutul neașteptat al ostilităților în timp ce era la Tiraspol. Dar într-adevăr a fost nu cam așa.  

Atunci când Chișinăul a început să stabilească ordinea constituțională în regiunea transnistreană Șova se afla nu la Tiraspol, ci în municipiul Tighina, sau cum se mai numește de separatiști – «Bender». Și a fost asta chiar la 19 iunie. Vineri dimineață, membru al Parlamentului Șova împreună cu ministrul adjunct al Internelor Catan și alți delegați din Moldova, au sosit la Tighina, unde s-au întâlnit cu așa-numitele autorități locale. Vasilii Șova și-a convins sincer omologii că guvernul moldovean nu dorește sânge și misiunea sa este de a rezolva conflictul, exclusiv prin mijloace pașnice. Drept dovadă a celor spuse, așa-numitului șef al administrației de la Bender, i-a fost înmânată decizia Parlamentului Republicii Moldova «Privind principiile de bază a reglementării pașnice a conflictului armat, stabilirea păcii și acordului în regiunile de est ale Republicii Moldova», votată de deputați cu o zi înainte.  

O astfel de prietenie, demonstrată atât de deschis, sigur că nu a răms fără răspuns din partea separatiștilor. Autoritățile de la Bender au început să deblocheze orașul, au fost scoase îngrădirele, s-a micșorat numărul persoanelor înarmate. Locuitorii se pregăteau să sărbătoriească Ziua medicului și de balurile școlare de absolvire.  

După cum s-a dovedit mai târziu, Snegur – președintele al Republicii Moldova de atunci cu primul preşedinte al Parlamentului Moșanu nic nu s-au gîndit la reglementare pașnică. Delegația trimisă a fost un fel de «Cal Troian», însă  nu toți participanții au cunoscut detaliile a acestei operațiuni clasice. 

Din amintirile vicepreședintelui, apoi președintelui al Sovietului Deputaților Poporului din orașul Bender Veaceslav Kogut: 

«În prima jumătate a zilei în clădirea Сonsiliului municipal al or. Bender au sosit V. Katan, V. Șova, O. Zapolskii. Cu ei au venit, de asemenea, membrii ai comisiei de soluționare a conflictelor, aprobați de Parlament la 18 iunie, cu o zi înainte. Mi s-a aruncat în ochi, că ministrul adjunct al Afacerilor Interne, Katan, era cam enervat și emoționat. Tot timpul își ștergea sudoarea de pe frunte și să uita pe fereastră, de parcă aștepta ceva…» 

Adică reesă, că conducerea Ministerului Afacerilor Interne a fost avertizată în prealabil că invazia va fi efectuată, dar nimeni nu l-a informat pe domnul Șova despre aceste planuri. Sarcina lui principală era – de-a adormi vigilenţa cetățenilor naivi cu promisiuni de pace și armonie.  

La amiaza aceleiași zi delegația moldovenească trbuiea se plece la Chișinău. Dar înainte de a pleca, Katan s-a dus la Inspectoratul de Poliție din Bender. Șova a decis să rămână, menționând că are o întâlnire cu o jurnalistă de la Tiraspol.

Aproximativ la ora 16 s-au auzit primele împuşcaturi. Oficial - conflictul a fost provocat de gardiştii transnistreni lângă tipogtafie. Dar combatanţii înarmați, voluntarii și tehnica militară, în câteva ore introduse în oraș, din nou ne indică că operațiunea de forţă a fost preliminar planificată de Kostaș.

Cum spun martorii acelor evenimente, îndată ce au început să răsune împuşcaturile, Vasilii Șova speriat a izbucnit în clădirea Comitetului executiv, a apucat telefonul și a început să sune la Chișinău, cerând să-i trimită transport, cu care el ar putea să plece. După ce nu a primit nici un răspuns clar, ci numai sfaturi să se calmeze, Șova parcă s-a simțit lăsat in mila sorții. Parlamentarul înspăimântat il ruga pe Kogut sa-l salveze și sa-i asigure iesirea din oraş. Iar în acest moment tehnica militară a intrat deja în centrul orașului. S-a început bombardarea clădirii Comitetului executiv. Se auzea, cum de la gloanțe se sparg geamurile.

Vasilii Șova speriat și șocat alerga de la birou la birou, strigând că este parlamentar, și că de pe capul lui nu trebue să cadă nici un fir de păr. Văzând isteria Șovei, Kogut i-a poruncit șoferului său să-l păzească pe nenorocitul pacificător și să-l ducă în subsol, unde în acel moment se ascundeau deja lucrătorii Comitetul executiv. Tot acolo era organizat sediul militar temporar. 

În amintirile sale, colonelul Victor Gusleacov, atunci el era comisar de poliție la Bender, a scris:  «În dimineața de 20 iunie m-a telefonat deputatul parlamentului Moldovei dl V.Șova, a spus că se află în clădirea comitetului executiv orășenesc și a rugat ca persoanelor care îl însoțeau să li se permită să părăsească clădirea. I-am răspuns că nu am intenționat și nu intenționez să iau cu asalt Comitetul executiv. I-am mai spus, că pot trimite mai multe autobuze pentru a evacua din clădirea executivului toate persoanele. A zis că SE VA CONSULTA. Ulterior nu m-a mai telefonat».  

Adică, în timp ce în oraș se desfășura bătălia și să vărsa sângele aparatorilor Moldovei, viitorul consilier al lui Dodon toată noaptea să ascundea sub aripa separatiștilor și a armatei a 14-a, cu care, se pare, și s-a consultat. 

Iată câteva momente interesante, extrase din cartea unui jurnalist din Bender Grigorii Volovoi: 

ALEXANDRA L., 19 ani 

«Dimineața, aproximativ la ora 9:00, V. Șova s-a adresat către noi spunând, că este necesar să scoatem din clădire femeile și copiii. Toți au refuzat. Atunci el a început să caute un steag alb. Băieții râdeau de el, și s-au propus să-i împrumute CHILOŢI ALBI în loc de steag. După ce nu a găsit nimic potrivit, s-a îndreptat spre ieșire cu o foaie albă de hârtie în mâini»

Cine nu a înțeles, avea nevoie de femei și copii, ca de un scut viu. După cum reiese din propriile amintiri a lui Șova, deja părăsind clădirea Сomitetului executiv, tremurând de frică el, totuși, a găsit, în continuare, după cine să se ascundă pentru a ieși rapid din oraș.

V. ȘOVA, deputat al Parlamentului Republicii Moldova. 

Aproximativ la oră 11 eu am făcut legătură cu comisarul de poliție Victor Gusleacov. I-am rugat să instruiască unitățile, aflate în fața cladirii, să înceteze focul în timpul când voi eși. Într-adevăr, focul a încetat pe o perioadă scurtă de timp, și am părăsit Comitetul executive cu mâinile in sus, ducând în ele un dosar și o foaie de hârtie alba asupra capului. Cu o femeie, care era îngrijorată, că acasă i-au rămas singurei copiii, am pornit spre gara «Bender-2»

Iată așa sunt ei, reprezentanții suitei lui Dodon, așa au luptat pentru Patrie. Având în vedere cele de mai sus, merită să luăm în considerație, de ce pînă în prezent nu e restabilită integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar regimul de la Tiraspol continuă să-i dicteze Chișinăului regulile sale? Nici o inițiativă a lui Șova, cu privire la blocarea Tiraspolului, nu a avut succes. Poate că anume domnul Șova a fost unul dintre demonii care l-au amăgit pe Voronin și, ca urmare, Memorandumul Kozak nu a fost semnat? Sau poate că Șova și astăzi să mai consultă cu cineva, ca și atunci – în 92 la Bender?

0