1113

În luna octombrie, peste 800 de persoane au suferit atacuri cerebrale

La fiecare oră, un moldovean ajunge la spital cu atac cerebral. Este statistica oferită de centrul național de asistență medicală urgentă. 

Numărul în creștere al pacienților îi pune în gardă pe medici care afirmă că, în mare parte, această boală este una a nepăsării. 

Astfel, doctorii îi îndeamnă pe oameni să-și verifice regulat starea de sănătate și să-și mențină tensiunea arterială sub control. De altfel, bolile cardiovasculare sînt principala cauză de deces printre moldoveni. De partea cealaltă, vîrstnicii din satul Ratuș, pe care i-am întrebat despre vizitele la specialiști, se plîng că nu le trec cu anii pragul, din cauza birocrației. 

Fostă profesoară, doamna Maria spune că suferă de hipertensiune arterială încă de cînd activa la liceu. Chiar dacă satul în care locuiește se află nu departe de capitală, ultima dată femeia a vizitat medicul acum șapte ani. Dă vina pe birocrație, pentru că nu are răbdare să aștepte luni la rînd ca să se înscrie la specialist. 

„Mă duc acolo, stau în rînd, deși am îndreptare, și medicul e în concediu. Aștept o lună de zile, vin iarăși…Două luni de zile, în rînd. Și cînd v-ați verificat ultima dată sănătatea? –Ultima dată a fost la hormoni în 2012”, Maria Buzu, pensionară. 

Și doamna Eugenia cu greu își amintește cînd a fost ultima dată la doctor. Iar, ca să-și mențină tensiunea în limitele normei, consumă pastile costisitoare. 

„–Cînd ați fost ultima dată la medic? –Măiculiță… De cînd am căzut nu mă duc. Da fără pastile nu pot. Numai cu ele și adorm. Nu-mi ajung bani, iată bat niște nucă. Am avut capră, vacă, dar cînd a murit moșneagul am vîndut tot”, Eugenia Maxim, pensionară. 

Cam toți cu cei care am discutat se plîng că suferă de hipertensiune. Totuși, doar cei care au trecut deja printr-un accident vascular-cerebral vizitează medicii mai des. 

„Mă duc des, da. Din două în două luni. Pot și mai des că am oleacă de tensiune și primesc medicamentele regulat.” 

„–Cînd te doare, te duci, nu ai încotro. –Dar să vă verificați sănătatea? –Nu, vezi că nici nu pot merge. În toată ziua sînt cu medicamentele. Iaca merg să cumpăr pîine și după merg la farmacie.” 

„- Cînd te ajunge boala poți să te duci la medic. –Dar să vă verificați sănătatea? Cînd ați fost ultima dată? –Nu țin minte. Sunt vreo doi ani.” 

Specialiștii în bolile neurologice afirmă că accidentele vasculare cerebrale sînt mai mult o boală a nepăsării, pentru că oamenii speră să nu li se întîmple nimic grav. La Institutul Național de Neurologie și Neurochirugie sînt transportați pacienții care se află în stare gravă. De la începutul anului, aici au fost înregistrate peste 640 de astfel de cazuri. 

„Avem în jur de 15-17 cazuri în 24 de ore. Este o nepăsare a populației față de sănătatea proprie, mai ales că sînt remiscențele celea sovietice că statul trebuie să aibă grijă de tot”, Octavian Misic, director medical Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. 

Tot la acest institut a fost internată și o moldoveneancă, în vîrstă de 66 de ani, care a suportat un atac cerebral în Italia. Pacienta a fost adusă cu un elicopter SMURD, starea ei continuă să fie gravă, chiar dacă s-a ameliorat puțin. Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sînt amorțeala, paralizia feței, tulburări de mers, vedere și vorbire, și dureri de cap. Dacă pacienților li se acordă ajutor profesionist în primele trei ore de la atac, atunci șansele să-și revină sînt mai mari. Pentru o viață sănătoasă mai lungă, bolnavii de diabet zaharat și cei care suferă de maladii cardiovasculare sînt îndemnați să se adreseze mai des la medici.

tv8.md

0