886

Situația presei din R. Moldova este discutată la un forum mass-media din capitală

Ziariști din întreaga țară s-au întrunit luni, 4 noiembrie, pentru a discuta situația presei din R. Moldova, la cea de-a cincea ediție a Forumului Mass-Media, care-și va desfășura lucrările timp de două zile la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice (APEL).

În debutul manifestării, președintele Consiliului de Presă din R. Moldova, Viorica Zaharia, a menționat că limitarea accesului la informație, concentrarea și pozițiile dominante pe piața media, dar și monopolul pe piața de publicitate, fac ca presa din Republica Moldova să rămână la nivelul de subzistență, adevărata presă să nu se descurce fără ajutorul donatorilor externi, iar jurnalismul ca profesie și produs să nu se poată dezvolta.

”Bineînțeles, un jurnalism subdezvoltat sau aservit nu este decât o piedică în funcționarea democratică. De asemenea, aceiași factori au făcut ca să tot coborâm poziții în indicele Libertății Presei, întocmit de Organizația ”Reporteri fără frontiere”, iar în acest an am făcut chiar un ”salt” de zece poziții și am ajuns pe locul 91 de pe un clasament care include 180 de țări. Problema asigurării unui acces mai bun la informație a fost abordată în ultimele luni de către autoritățile statului împreună cu redacțiile și organizațiile de media și am văzut cel puțin la început o deschidere și o dorință de inițiere a unui dialog”, a constatat președintele Consiliului de Presă.

"Prezentă la eveniment, Prim-ministrul Maia Sandu a afirmat că situația presei din R. Moldova este în continuare dramatică. ”Presa liberă duce de ani de zile o luptă crâncenă pentru supraviețuire în condiții legislative și economice vitrege. Sursele finanțare din publicitate sunt limitate artificial, prin înțelegeri de cartel și monopolul inclus. Sursele de finanțare externă, legale, sunt și ele limitate și nu pot acoperi decât parțial și temporar necesitățile redacțiilor. Media publică finanțată din banii cetățenilor, ai mei, ai Dvs., eșuează din nou să slujească oamenilor, să ofere informații despre evenimentele din țară  într-o manieră nepărtinitoare și să producă conținut de interes public, cu caracter civic și educativ pentru toate categoriile de vârstă”, a  subliniat premierul.   

Potrivit oficialului, principalele obiective ale guvernului în raport cu mass-media țin de sprijinirea presei libere, crearea condițiilor pentru ca aceasta să poată exista fără ingerințe și să se poată dezvolta în Republica Moldova. În acest sens, a spus premierul, au fost pregătite mai multe propuneri de modificări legislative menite să aducă claritate și responsabilitate în activitatea regulatorilor din media și concurență.

În continuare, au luat cuvântul Ambasadorul Suediei, Anna Lyberg, și șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, după care a urmat o discuție de grup cu genericul ”Situația presei din R. Moldova, anul 2019”.

Participanții la Forumul Mass-Media 2019 urmează să adopte o rezoluție, în care vor fi punctate problemele care împiedică dezvoltarea mass-mediei în R. Moldova și solicitările către autorități pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor și pentru asigurarea pluralismului și independenței media.

0