905

Primele 50 mii doze de vaccin antigripal vor ajunge în RM la 5 noiembrie

Primele 50 mii de doze de vaccin antigripal vor ajunge în R. Moldova la 5 noiembrie. Restul de 150 mii doze urmează să fie livrate în următoarele săptămâni, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenţie, Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, a menţionat că primele 50 mii doze de vaccin fac parte din lotul de 100 mii de doze cumpărat de stat prin intermediul Companiei Naţionale pentru Asigurări în Medicină. Costul unei doze de vaccin este de 120 lei.

”Vaccinul va fi distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, după care va demara campania de imunizare împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. Prioritate la vaccinare vor avea bolnavii cu maladii cronice, lucrătorii medicali, angajații din trupele de carabinieri și grăniceri, salvatorii, vameșii şi copiii din orfelinate”, a spus Gheorghiţă.

El a specificat că vaccinul achiziţionat de stat este tetravalent, fabricat în Franţa şi este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cele 100 mii doze de vaccine care urmează a fi donate de partenerii din SUA vor fi produse în Spania.

Specialistul ANSP a dat asigurări că întârzierea vaccinurilor nu ne afectează, întrucât avem o situaţie epidemiologică favorabilă în ţară. Până la moment nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

Medicii anunţă că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea care este gratuită. Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariției formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Datele statistice oferite de Ministerul Sănătății arată că, în perioada 01 octombrie 2018-31 martie 2019, au fost înregistrate 2151 cazuri de gripă.

0