La Chișinăul a avut loc un tîrg agricol al oamenilor în etate
Legume, fructe, mirodenii, vinuri, gemuri, conserve, toate acestea au putut fi găsite la Tîrgul Bunicilor, organizat astăzi, în Capitală.
Vîrstnicii din toate colţurile ţării şi-au golit beciurile şi şi-au pus în vînzare produsele, în speranţa de a face un ban în plus. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost valorificarea muncii persoanelor în etate. La ai săi 78 de ani, Ion Junghietu a venit la tîrg cu alune şi castani, crescuţi în grădina casei. Bărbatul, originar din Şoldăneşti, spune că a adus cîteva zeci de kilograme pe care speră să le vîndă. "Castanul conţine foarte mult amidon, dar conţine şi foarte mult calciu. Am adus undeva vreo 15, 20 de kilograme, vedem deja cum o să se realizeze." O femeie din Anenii Noi a venit împreună cu soţul ei la iarmaroc, ca să vîndă mai multe feluri de verdeţuri, pe care le creşte în gospodărie de cînd sînt pensionari.
"Oamenii vîrstnici trebuie să aibă posibilitatea de a socializa. Avem cîteva feluri de varză kelal, cîteva culori. Avem spanac mai cărnos, dar şi un fel mai tradiţional. Avem cu noi şi lufă. Pentru ce este ea? Buretele natural care poate fi folosit în bucătărie, baie." Iar acest bărbat a venit cu băuturi de casă, cu murături şi cu pomușoare. Spune că a parcurs cîţiva zeci de kilometri pentru a ajunge la tîrg, dar a meritat efortul. "Avem roşii, murături, varză kale, lichior, avem şi aronie uscată, tot ce avem am adus la piaţă pentru oameni ca să le folosească. Mulţumim că este aşa o piaţă unde ne putem realiza producţia", a declarat Ion Untilă, comerciant. Cumpărătorii spun că au găsit aici un asortiment variat de produse, şi cel mai important: că acestea sînt ecologice.
"Am luat conopidă, sfeclă roşie, pentru iarnă ne pregătim, să avem ce pune pe masă la copii, nepoţi." "Am venit să iau varză, să punem la murat, mereu luăm de aici, este ecologică, nu e stropită." Şi cei mai tineri clienţi au rămas mulţumiţi de calitatea produselor, dar şi de iniţiativa organizatorilor. "Îmi pare bine că este loc unde îşi pot comercializa produsele, noi venim aici foarte des, aproape în fiecare sîmbătă, găsim produse foarte bune pe care nu le putem găsi în altă parte, mai ales în market." "Eu cred că este bine, pentru bătrînii care pot şi vreau. Trebuie de susţinut pe cei autohtoni." Tîrgul bunicilor a fost organizat în premieră, în contextul Zilei Internaţionale a persoanelor în etate, care se sărbătoreşte anual, în data de 1 octombrie.