931

Rusia, îngrijorată de cerinţele Moldovei privind calitatea produselor alimentare

Autorităţile sanitare, cât şi oameni de afaceri din Rusia se arată îngrijoraţi de faptul că prevederile unor legi adoptate de Republica Moldova ar putea crea impedimente la accesul mărfurilor alimentare pe piaţa moldovenească, scrie Mold-Street. 

Subiectul a fost pus în discuţie în cadrul unei întrevederi între administraţiile Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) și a Serviciului Federal de Supraveghere a Protecției Drepturilor Consumatorului și a Bunăstării Omului din Rusia (Rospotrebnadzor). 

„Unul din subiectele importante a constituit noile cerințe privind marcarea produselor alimentare, care se răsfrâng și asupra produselor importate în Republica Moldova, prin prisma prevederilor Legii nr. 279 din 15 decembrie 2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare (ce a intrat în vigoare în anul curent)”, anunţă succint ANSA. 

Mold-Street amintește că această lege pune în aplicare cerinţele UE privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, dar şi cele ale Directivei 2011/91/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 decembrie 2011, privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar. 

Toate aceste prevederi, cât şi altele privind aplicarea cerinţelor de calitate conform standardelor UE, ar putea constitui o barieră în calea accesului pe piaţa Republicii Moldova a mărfurilor agroalimentare ruseşti, care sunt produse conform standardelor din Uniunea Euroasiatică. 

Subiectul a fost pus în discuţie şi în cadrul lucrărillor celei de a XV-a reuniune a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și Federația Rusă, la care au luat parte reprezentanții Rospotrebnadzor. 

Deocamdată, o soluţie nu a fost identificată, dar şefii de la ANSA şi Rospotrebnadzor au convenit să continue consultările reciproce privind procedurile de asigurare a controlului calității și siguranței produselor alimentare. 

Anterior, Rospotrebnadzor şi mai ales fostul şef al acestei instituţii, Ghenadii Onişcenko, s-au remarcat prin impunerea de restricţii şi embargouri la produsele agroalimentare şi băuturile alcoolice din Moldova în perioada 2006-2014. De exemplu, cele două embargouri din 2006 și din 2013, cât și alte restricții impuse de Rusia la exporturile de vinuri din Moldova pe piața rusească au provocat pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari, iar valoarea veniturilor ratate se ridică la peste 1,5 miliarde dolari, arată o analiză realizată de specialiștii Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV). 

Onişcenko a devenit celebru şi prin declaraţiile sale denigratoare la adresa produselor din Moldova, în una din susţinând că vinul moldovenesc e bun doar pentru a vopsi gardurile.  

agora.md

0