645

La CFM ar funcţiona scheme de vindere ilegală a metalelor neferoase

La Calea Ferată a Moldovei ar funcţiona scheme de vindere ilegală a metalelor neferoase precum cuprul sau aluminiul. În „afacere” ar fi implicaţi angajaţi ai întreprinderii şi chiar persoane de la conducere. Informaţia a fost făcută publică azi de către deputatul Lilian Carp, care spune că a primit mai multe dovezi, inclusiv şi video de la un grup de angajaţi ai Căilor Ferate. Parlamentarul susţine că va sesiza procuratura cu privire la aceste ilegalităţi. Calea Ferată confirmă informaţia, dar anunţă că a informat instituţiile de drept despre caz, pentru a preveni prejudicierea statului, relatează Mesager.

Lilian Carp susţine că în urmă verificărilor ce au avut loc pe 23 iulie au fost depistate mai multe încălcări la nodurile feroviare din Bender şi Bălţi. Potrivit lui, Poliţia locală a deschis un dosar penal, însă, a trecut deja o lună şi lucrurile se mişcă prea încet

„Au fost depistate anumite încălcări în ceea ce priveşte casarea anumitor vagoane, dar cel mai important nu este atât casarea, cât ascunderea unor metale colorate, care sunt scumpe, vorbim de aluminiu, de cupru, care sunt vândute ilegal de către unii angajaţi a cailor ferate. Marea teamă a angajaţilor care mi-au adus această informaţie că acest dosar ar putea fi cumva ascuns pentru că să nu cunoască opinia publică despre schemă în care propriu zisă procedează în acest sens”, a spus Lilian Carp.

O altă problemă raportată de Lilian Carp ţine de producţia şi instalarea pe calea ferată a unor traverse de beton, de calitate proastă.

„La uzina de producere din Bălţi, în 2006 s-au produs mai multe traverse. Cel mai important că perioada de exploatare a acestor traverse este de 25-50 de ani. Din păcate marea parte a acestor traverse au ieşit din uz după vreo 5 ani. Adică în acest fel practice a fost prejudiciat bugetul de stat cu 100 de milioane de lei”, a menţionat deputatul blocului ACUM, Lilian Carp.

Legiuitorul solicită Procuraturii Generală să monitorizeze acest caz, dar şi Curţii de Conturi să verifice dacă estimarea prejudiciului este corectă.

Drept reacţie la declaraţiile deputatului Lilian Carp, Calea Ferată a publicat pe site-ul sau un comunicat de presă în care se spune că acum aproximativ o lună conducerea Nodului de cale ferată Bender a informat administraţia CFM despre identificarea unor stocuri de metale neluate la evidenţă. Drept urmare, Serviciul de revizie şi control al magistralei a inspectat subdiviziunea vizată şi a confirmat informaţia, iar despre acest caz au fost informate instanţele de drept, în vederea contracarării oricăror tentative de sustragere şi înstrăinare a bunurilor statului, se mai spune în comunicat.

0